Meruňky 2025
|
|
 |
 |
MH. - (40) - 213.87 (?) 18.7.2025 20:47
Je to tak, na větší pěstování jsou dnes ty staré odrůdy neperspektivní, ale nechat jednu větev - přiroubovat aspoň v malým množství na jídlo - pro tu specifickou chuť.
Ty novější odrůdy mají kvalitnější pevnější dužiny, nepraskají, nehnijí, po utržení vydrží dlouho na stole, teď začíná zrát taková - Aprisweet, jsem zvědavý jaké budou, počasí bylo teď slabé a často pršelo.
Rougecoty už začaly padat. Když začali měknout měli 17% brix a nic moc, až tyto padané přezrálé mají 20-25%Brix šťavnaté velmi sladké... i když tu starou kasickou meruňkovou chuť nemají, díky té sladkosti jsou výborné 
Korzár - měřil jste Rougecoty % brix?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 17.7.2025 11:50
Záměny jsou všude, je to i tím, že většinu odrůd prodejci dotáhnou odjinud a jak nakoupili, tak prodávají. Koupený stromek nejdřív posadím do květináče, ochráním před mrazem, ukážou se první plody... záměny jsou tak 50%, část mám taky přiroubovanou z roubů od pěstitelů, tož objevuju ameriku. Orientace je třeba, aby člověk věděl co mu vlastně na stromku vyrostlo , dost pomůžou tabulky doby zrání.
Teď obdivuju velké plody,,Soledane" začínají měknout... zpočátku vypadaly, že budou po Leskorách, ale nakonec se to protáhlo až napočátek Bergeronu. Takže jistě jde o další záměnu, Soledane má zrát někdy v čase raných Leskor. Petře co ty tvé neSoledane?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.164 (?), 17.7.2025 18:17
Stromky také nejdříve dávám do květináčů kde zakoření a posléze se pak na stanovišti lépe chytnou. Na první plody ale nečekám protože v zemi mezitím udělá mnohem větší přírůstky a vykopat lze stromek vždycky. V případě falešného Congátu to ale dělat nebudu, protože je výborný, škoda jen že dozrává jako většina odrůd. Ve Spomyšli mi zatím jen zaměnili podnož, poslali mi nový stromek a původní jsem si mohl nechat, nicméně ve finále oba byli na stejné špatné podnoži.😂
Velká gratulace pane Waltře k Betinkám, jaké jsou?
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (40) - 213.87 (?), 17.7.2025 21:23
Spadnutý měkký plod falešného Soledane (vlevo) je dobrý, chuť pouze průměr. Ve srovnání s Monastyrsky (vpravo) ten je letos vynikající úplně jiná úroveň.
Nevím co to falešné Soledane může být za odrůdu, plody jsou velké, zrání těsně před Bergeronem, osluněné plody ani moc nevybarvují.
Dozrála v květináči meruňka od Korzára - Portici - výborná, šťavnatá sladká, dužina je měkčí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (40) - 213.87 (?), 18.7.2025 20:47
Je to tak, na větší pěstování jsou dnes ty staré odrůdy neperspektivní, ale nechat jednu větev - přiroubovat aspoň v malým množství na jídlo - pro tu specifickou chuť.
Ty novější odrůdy mají kvalitnější pevnější dužiny, nepraskají, nehnijí, po utržení vydrží dlouho na stole, teď začíná zrát taková - Aprisweet, jsem zvědavý jaké budou, počasí bylo teď slabé a často pršelo.
Rougecoty už začaly padat. Když začali měknout měli 17% brix a nic moc, až tyto padané přezrálé mají 20-25%Brix šťavnaté velmi sladké... i když tu starou kasickou meruňkovou chuť nemají, díky té sladkosti jsou výborné 
Korzár - měřil jste Rougecoty % brix?
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (40) - 213.87 (?), 21.7.2025 11:39
Poslední dny padají San Castresse z roubu v terminálu. Šarka je na listech a na peckách, ale plody jsou čisté, velmi šťavnaté sladké výborné. Zajímavá je neobvyklá pecka, je malá kulatější, nikoliv placatá jako u většiny meruněk.
Objevil jsem totiž další záměnu jiného stromu, o kterém jsem se domníval, že by mohlo jít o San Castrese, zrání je stejné, plody menší, ale pecka je tady klasická placatá jako u běžných meruněk, tak to San Castrese asi nebude.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10692) - 70.240 (?), 21.7.2025 15:47
To máš určitě Vehardu, Marku. Frostina mně zaschla, což je škoda. Lejuna a tato její sestra mi asi není souzena. To Soledane bylo o chlup lepší než posledně, vyznačuje se u mě ploše kulovitými plody bez líčka. Big Red propadák, ještě horší než Perle. Podobně i neexistujicí odrůda Emerald Gold. Užitkově nejlepší odrůdy jsou u mě Velkopavlovická a Goldrich. VP hnije mnohem a mnohem méně než třeba Harcot a pořádný strom snese pořádnou úrodu s typickou chutí i po snahách šarky dostat se i VP na kobylku (kroužky na peckách a bílé kruhy na slupce některých plodů. Goldrich perfektní z hlediska velikosti a pevnosti plodů a jejich shluků s absencí moniliové hniloby. Z těch propadáků je nejlepší Tomcot, ale určitě má na víc. Štavnatý, ale tak trochu sladce fádní. Marku, myslel jsem to tak, že pokud není Orangered přeplozený, jako letos u mě, tak má fakt specificky sladce aromatickou chuť. Jedna z mála odrůd, kde absence kyselin nevadí. U mě letos jen první zralé plody. Ceglédi Óriás je fádní jako vždy, mluvím o prvních velkých zralých plodech.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.84 (?), 21.7.2025 19:48
Mal som kedysi odrodu marhule s takými malými gulatými kôstkami ako sú na vašich fotkách. Dozrievala po Bergerone. Máte už zrelý Bergeron?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|