Meruňky 2025

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (596) - 49.37 (?)
15.7.2025 12:39

Absolútne sa nedajú porovnávať chuťové vlastnosti jedného plodu v kvetináči a 100 plodov na strome, potom záleží od oblasti kde sa odroda pestuje mal som 4 odrody naštepené na jednej odrode a nebolo to ono ako keď odroda je pestovaná samostatne. Teraz ovocie napádajú chrobáky foto z iného fóra Zlatoň obyčajný. 

Na zahraničných fórach je každý deň niečo nové teraz dám toto.

Marhulky
Marhulky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - (40) - 213.87 (?), 14.7.2025 21:37

U mě ty Rougecoty teprve začínají změkávat, nejsou tak tmavé, ještě počkám. 

Krymsky Medunec jen jeden plod jsem měl, úplně měkký, špičkový, ještě lepší jako Monastyrsky - i ten je letos výborný... Ještě tam mám ten Krymsky Amur, ten vypadá o pár dní pozdější než Medunec, teprve začíná měknout. Někdy ty první úrody nejsou průkazné, hlavně nové stromky první plody nemusí optimálně vyživit. Přiroubované do koruny mají větší šanci na kvalitu hned v prvním roce, nesmí zmrznout, to je těžko. 

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (596) - 49.37 (?), 15.7.2025 12:39

Absolútne sa nedajú porovnávať chuťové vlastnosti jedného plodu v kvetináči a 100 plodov na strome, potom záleží od oblasti kde sa odroda pestuje mal som 4 odrody naštepené na jednej odrode a nebolo to ono ako keď odroda je pestovaná samostatne. Teraz ovocie napádajú chrobáky foto z iného fóra Zlatoň obyčajný. 

Na zahraničných fórach je každý deň niečo nové teraz dám toto.

Marhulky
Marhulky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 15.7.2025 19:59

Davidovu hlášku jsem nepochopil. O co se jedná? Milo, máš pravdu, z jednoho plodu nelze usuzovat. Každopádně falešná Vesna není vůbec schopna porodit tak skvělý plod jako ten roub Maďarské nejlepší, co je na ní naroubovaný. Možná ani žádný COT a GAT. MH: Martine, za takto špatně vybarvené plody Big Redu mě asi nepochválíš, ani Sweet Redu, tak se nezlob. Ten Tomcot je každá pes jiná ves. Některý je nadějnější, jiný méně nadějný. U mého i Davidova oblíbeného Orangeredu by se dalo říct, není sladkost jako sladkost. Schválně, co by na něj řekl Marek. Proč nikodo nepěstuje Harcot, to taky nevím. Jedině kvůli hnití, jinak chuť jedna z nejlepších, to snad uznáš, Martine. Samozřejmě, že u odrůd typu VP nezrají obě poloviny zároveň, což může někomu vadit.

Big Red
Big Red

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 11:01

Máš je Pětře vybarvené pěkně, ani ty nejvíc osluněné plody Big red nebyly více red, a velikost taky žádné big, ale letos byly konečně výborné, padají teď poslední.

Po včerejších bouřkách začaly padat Vanillacot i ze stromu, v květináči urychlené už byly před týdnem. Výborné, dužina zůstává pevnější a je to šťavnatý sladký sirup. Máš tam už spadlou Vanillu?

Vanillacot
Vanillacot

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (596) - 49.37 (?), 16.7.2025 13:23

Aj takéto problémy majú v sadoch aj záhradkári. 

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 16.7.2025 15:40

Nemám zralý ani Šalach ananasný, ani Vanillacot. Přitom jeden plod byl už napíchnutý a napůl shnilý. Ale jinak jsou jak kámen. Nevím, co si mám slibovat od té marhuľky Ceglédi Óriás. Minulý rok jsem tam našel všeho všudy dva plody, ale když změkly byly mdlé chuti. Ty sis nějaké ceglédské marhuľky nechal poslat ze Spomyšle? Měli tam asi tři odrůdy. 

Ceglédi Óriás
Ceglédi Óriás
Ceglédi Óriás
Ceglédi Óriás

host - 85.164 (?), 16.7.2025 16:09
Ochutnal jsem první Vehardu, ta by snad neměla být falešná, zatím trochu tvrdší ale jo chutná. Jak jste Martine poukazoval na Leskoru, která by neměla být odolná po odkvetení, Veharda se u mě ukazuje jako velice odolná ve fázi odkvětu. Jen raší trochu dříve než bych si přál, ale je to asi tím že je na chráněném místě. Jak je Petře Šalach odolný na mráz? VP jsem měl, ještě v době kdy zde celkem pravidelně přicházeli zmrzlíci, úrodu měla asi 2x a plody byly často nahořklé chuti asi jsem dělal něco špatně. Chuť VP znám a doufám na jim na JM příští týden ještě nějaké zbydou. Marek.
Veharda
Veharda

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 16.7.2025 18:04

Výborně tady "tlačíme" veselské marhuľe, Marku. Moje Veharda je ještě zelená, ale s příliš mnoha plody. Stejně jako třeba Orangered. Až by se zdálo, že máš Veselku, ale podle toho vnitřku asi ne. Veselka je "ostrá", což mně vyhovuje velice, ale jinému nemusí. Někdy to zrání trochu zkresluje. Třeba pan PP už někdy před týdnem sklízel tady u příbuzných Katinku, a když jsem se šel podívat na Katinku já, plody byly zelené mimo nějakých na vrchu. To je všechno lepším, osluněným stanovištěm, který má strom pana PP. Podle fotky to Katinka zřejmě bude. To stanoviště jen typuju. Ten Šalach mám naroubovaný dva roky a minulý rok zmrznul. VP nahořklá není. Tu Veselku pěstuje i pan Mikeš, ale asi ho nepřemluvím ke zdejší účasti. Jeho fotky bych k porovnání viděl rád. Mohl by si ji pořídit i Martin. Je to docela velký protiklad k nějakým "rádoby meruňkám". Taky se mi zdá, že je dost odolná vůči mrazu v květu, i když kvete relativně brzy. Když plody předčasně opadávaly, tak jsem to tak nevnímal.

Veselka
Veselka
Veselka
Veselka

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 22:22

Nechce se mi věřit, že Cegledi Orias jsou mdlé. Letos budou určitě lepší, když jich tam máš tolik. Ceglédskou, Segedínskou a ještě třetí co tam měli jsem vzal ze Spomyšle - na všech vyskočila hned šarka, to je prima. Loňská Kyjevská od nich byla záměna, tak kdoví co z nich budesmiley

K Vehardám, Veselkám vám blahopřeju. Ono s tím zmrzáním - letos vydrželo vše, v jiné roky zmrzne klidně taky vše, takže nemusí být ani ty Leskory, Veselky smiley

U Vanillacot pozoruju, že zraje o trochu dříve než Šalach.

host - 85.164 (?), 17.7.2025 10:38
Jak jsi to Petře myslel se sladkostí Orangeredu? Na fotce je typická Veharda, jak je pevně posazená ke stromu má často u stopky takový výčnělek, pokud to není Veharda pak je Sp. asi stejně spolehlivý jako UO s tím Congátem. Loni vysazená Frostina prošla lehkým mrazíkem v 2 cm plůdcích, je na zahradě na nevhodném místě, jeden plod odpadl druhý vydržel. Kolik máte odrůd Martine? Já jen pár ale už se v tom přestávám orientovat. 😂 Marek.
Frostina a Veharda
Frostina a Veharda
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty