Meruňky 2025
|
|
 |
 |
MH. - (19) - 213.87 (?) 12.7.2025 10:23
Delicecoty dnes po dešti spadly všechny najednou, dlouho na stromě nevydrží v porovnání s jinýma Cotama. Dužina je pevná, po spadnutí se neotlačuje, skoro máslová bez vláken velmi kvalitní - možná odtud název delikátní, po deštích nepraská, 17%Brix, chuť ovšem jen průměr dobrá, i Perlecot byl lepší.
Apribang z květináče, taky kvalitní dužina, nepraskají,17%Brix, chuť lepší.
Vanillacot - výborné sladké vanilkové, 22%Brix
Ula- vysoká cukernatost 22%Brix, jsou malé (možná květináčem), po dozrání se začíná slupka scvrkávat a chytat z dešťů sazovitost, jinak velmi dobré, dužina pevná.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 8.209 (?), 11.7.2025 18:34
Na akom podpníku máte Vanilla cot? Je to už pekný stromček.
Ja ju mám na zelenej ringlóte a rastie mi veľmi slabo. Takáto špičková odroda si pýta bujnejší podpník.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (19) - 213.87 (?), 12.7.2025 10:23
Delicecoty dnes po dešti spadly všechny najednou, dlouho na stromě nevydrží v porovnání s jinýma Cotama. Dužina je pevná, po spadnutí se neotlačuje, skoro máslová bez vláken velmi kvalitní - možná odtud název delikátní, po deštích nepraská, 17%Brix, chuť ovšem jen průměr dobrá, i Perlecot byl lepší.
Apribang z květináče, taky kvalitní dužina, nepraskají,17%Brix, chuť lepší.
Vanillacot - výborné sladké vanilkové, 22%Brix
Ula- vysoká cukernatost 22%Brix, jsou malé (možná květináčem), po dozrání se začíná slupka scvrkávat a chytat z dešťů sazovitost, jinak velmi dobré, dužina pevná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10678) - 70.240 (?), 12.7.2025 13:49
U mě je momentálně skvělá HARCOT (výrazná, sladce meruňkově aromatická chuť), špičkový ORANGERED (velice lahodné sladké plody), přitom je totálně přeplozený. KOOLGAT (první dva plody úžasné, chruplavá dužnina). Jaké budou ty další, to nevím. A také jediný zvláštně tvarovaný plod na roubu HUNGARIAN best. Vypadalo to, že je ještě tvrdý, i podle fotky rozkrojeného plodu, nezralý, ale ta chuť byla fakt neuvěřitelná. Nepřipomínalo to odtůdy typu VP, ale spíš ty nejsladší lahůdky, co si dovedeš představit s pevnou dužninou. Vynikající. Tomcot je přijatelný jen, když není úplně měkký, když jen nepatrně povolí a má nějakou tu kyselinu, později už je fádní jako vždy. Lillycot byly skvělé jen ty nejvíc červené plody. Ty nečervené byly fádní. Překvapily první plody Early Orange, které nejsou zase tak špatné. Je odolná vůči šarce stejně jako Orangered, ale stejně jako Orangered na jaře často zmrzá. Zdravotní stav je podstatně lepší než u Orangeredu, který trpí všemi možnými chorobami mimo té šarky. Taková Veselka sice šarku má, ale roste jinak zdravě a přímo ideálně.
Jak zmínil Milo, tak v chladnějším počasí se chuť zlepšovat nebude, spíš naopak.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (591) - 49.37 (?), 12.7.2025 20:08
Konečne je 3 dní teplé počasie marhulky sa krásne vyfarbujú chuťovo je to hneď poznať všetky odrody majú sladkosť 20Brix 1 stupeň hore dole tešil som sa na Rougecot každý čo kumne prišiel túto marhulku obdivoval má veľkú úroda a bal som sa že keď má veľa plodov chuťovo bude slabá ale prvé marhulky koštovka boli super štavnatosť sladkosť jemné kyselinky. Koštoval som aj Čínsku marhulku Jin na Li vyzerá síce pekne ale chuťovo slabota vôbec má neoslovila aj keď mala 20 Brix rodivosť slabá pôjde preč.Šalach Ananasnyj na samom vrchu stromku už marhulky majú červené líčko tie budú prvé zrelé už sa teším.
Teraz som pozeral zahraničné fórum tam dávali marhulku Rougecot.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (19) - 213.87 (?), 12.7.2025 21:53
Skvělé Petře, ta Maďarská nejlepší jsem myslel že to bude jen další podobná Maďarské (C235), takže je jiná 
Na pár plodů Orangered jsem narazil, co byly chuťově úplně suprovní - sladké s neobvyklými ovocnými tóny. Je to možné, že dokáže víc.
A co se týče dozrávání - některé plody mám z květináčů - tam je to urychlené o cca 3 dny, např. ta Vanillacot. Na stromě Vanilla začíná teprve měknout, už se dá jíst, ještě trochu křupe, potřebuje pár dní. Vanilla je velmi povedená, nejlepší jsou ty padané, chutnají některé jako vanilkové povidla. 
Korzár- díky na info o té čínské meruňce, samozřejmě z jednoho plodu první úroda se nedá dělat závěry. Některé odrůdy mě zklamaly a tento rok se ukázalo naopak, že jsou výborné.
Tu Naslaždenie máte super, umíte ji porovnat s Vynoslivyj co se týče spolehlivosti, zklamal někdy Vynoslivyj oproti Naslaždenie?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.200 (?), 13.7.2025 10:49
Rouby Maďarské nejlepší jsou právě Hungarian best vylepšený klon C 235 zakoupené v lednickém genofondu.. Kromě vynikající chuti je odrůda odolná na šárku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 13.7.2025 11:26
Skoré Lednické všechny sklizené, Cooty taky už téměř všechny sklizené, jedna Maďarka si pospíšila, také už hodně sklizená. Začíná zrát hruška Muškatelka a dokonce už i na jabloni Mantet se nějaké to jablko hodí, přidám to všechno do meruňkového kvasu, protože založit sud a čekat na Clapovu, Williamsovu a další by nemělo cenu. Zlínsko, Koryčany.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|