Meruňky 2025
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10698) - 70.240 (?) 9.7.2025 11:07
Já jsem to s tím Korzárem myslel vážně, ale to nevadí. Ta Flavorela je nějaká raná, to je plusové. Co se týče meruněk, tak tady u mě byly poslední Leskory sice největší, ale průměrné chuti. Proč tomu tak je skoro u každé odrůdy, že poslední plody nejsou už tak dobré, to nevím. Carmentopy příjemně překvapily, ale ty Veselky jsou naprosto úžasné. Jestli máš rád opravdu výraznou meruňkovou chuť, tak Veselky jsou pohádka. Mám radost, že letos předčasně neopadaly, i když na peckách jsou stopy přítomnosti šarky. Jeden Tomcot jsem už chutnal, možná, že byl v tomhle stavu lepší, než když úplně změkne. Jak kdysi psal pán od Frýdku Místku, tak údajně o chuti rozhoduje podnož. Ten můj Congat, co měl být původně Koolgat, je stále zelený, tak doufejme, že to nebude úplně něco jiného. Jak psal Marek, tak Leala souhlasí. Šalach už trochu zblednul. Mám dva plody i na nové Legoldě a už taky blednou. Ta stará Legolda byla Kompakta. Už nemám ani jednu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10698) - 70.240 (?), 9.7.2025 11:07
Já jsem to s tím Korzárem myslel vážně, ale to nevadí. Ta Flavorela je nějaká raná, to je plusové. Co se týče meruněk, tak tady u mě byly poslední Leskory sice největší, ale průměrné chuti. Proč tomu tak je skoro u každé odrůdy, že poslední plody nejsou už tak dobré, to nevím. Carmentopy příjemně překvapily, ale ty Veselky jsou naprosto úžasné. Jestli máš rád opravdu výraznou meruňkovou chuť, tak Veselky jsou pohádka. Mám radost, že letos předčasně neopadaly, i když na peckách jsou stopy přítomnosti šarky. Jeden Tomcot jsem už chutnal, možná, že byl v tomhle stavu lepší, než když úplně změkne. Jak kdysi psal pán od Frýdku Místku, tak údajně o chuti rozhoduje podnož. Ten můj Congat, co měl být původně Koolgat, je stále zelený, tak doufejme, že to nebude úplně něco jiného. Jak psal Marek, tak Leala souhlasí. Šalach už trochu zblednul. Mám dva plody i na nové Legoldě a už taky blednou. Ta stará Legolda byla Kompakta. Už nemám ani jednu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - (44) - 213.87 (?), 9.7.2025 19:44
Hlavně až nepopraskají, pozoruju, že ty novější zahradniční skoro vůbec nepraskají.
Origat super doba zrání, po Bergeronu je prázdné okno.
Petře ty Veselky možná budou padat kvůli té šarce. Budou jistě dobré na zpracování. Čekám ještě na VP pozdní klon jak dopadne, začíná vybarvovat. Leskora teď hodně popraskala, něco jsem z ní stačil zavařit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (601) - 49.37 (?), 9.7.2025 21:16
Ale už praskajú iba niektoré staršie odrody, kámoš mi poslal foto na mesenger.
Práve teraz predctavili na facebooku novú odrodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.101 (?), 9.7.2025 21:54
Máte Veselku už dlho? Na akej je podnoži? Na Slovensku sa tiež nedávno predávala.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (601) - 49.37 (?), 10.7.2025 8:05
Veselku som pestoval pred 20 rokmi potom dostala šarku tak som ju vykopal.
Sledovanosť merunky 2025 je veľmi dobrá keď som dal včera príspevok bolo číslo 11541 a teraz ráno 11756
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10698) - 70.240 (?), 10.7.2025 11:35
To je hlavně tvoje zásluha, Milane. Nevím, jestli jsi někdy pěstoval ty "GAT" meruňky, nebo Martin, ale musím potvrdit to, co psal Marek, že Koolgat příjemně překvapil. Respektive to, co jsem zatím měl možnost ochutnat. Spíše sladší meruňka s možností podtržení, nikoliv fádní, specificky mírně aromatická. Nepatrně povolené Tomcoty mají také příjemnou chuť, nikoliv sladkou, se svěžími kyselinami. Překvapivě vynikající byly větší plody ukrutně přeplozeného Orangeredu.Tuhle meruňku stojí za to mít pro svoji originální chuť. Veselka je zase něco zcela odlišného. První padané plody Velkopavlovické mají možná tu nejdokonalejší a nejharmoničtější chuť, ale svěží a výraznou Veselku si dám momentálně raději. Přitom šarkovité kroužky a mapy na peckách budou mít už možná všechny odrůdy, co tady mám. Má je i VP. Co si tak vzpomínám, tak Veselka dokáže jako jedna z mála raněji kvetoucích odrůd přežít i určité jarní mrazy. Nevím, jestli je Peche de Nancy to samé jako Muscat de Nancy, ale mám na roubu dva plody.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.28 (?), 10.7.2025 13:59
Dozrála první úroda meruňky Perla. Nikde nenacházím zkušenosti s ní, něco tedy napíšu. Mohu srovnat se současně zrající Ledanou - Perla je neatraktivně bledá bez líčka, slabě drží a rychle opadává, chuťově je spíš fádní a rychle přezrává, hořká pecka, střední velikost. Na jídlo slabé, na kompoty to není, spíš jen na marmeládu. Odolnost proti monilioze lepší. Ledana je chuťově o trošku lepší, vzhledově aktraktivnější, pevně drží na stromě ale rychle hnije. Po vychvalování Perly na eshopech jsem čekal něco mnohem lepšího, možná se na chuti podepsaly vedra minulého týdne, ale oproti Tsunami je to dost bída, znovu bych nesázel. Máte s ní nějaké zkušenosti? PM
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10698) - 70.240 (?), 10.7.2025 16:14
Perfektní, pane PM. Zřejmě máme jednu a tu samou odrůdu, já jsem ji kupoval ze Spomyšle jako Perle. Vychvaloval ji také pan (FM). Já ji moc hodnotit nemůžu, plody byly menší velikosti a podobné těm vašim. Co se týče Ledany, tak ta mně před dvěma lety moc chutnala, letos to jsou broky, což je moje chyba, ale nezatracoval bych ji. Chuť určitě nebyla výrazná, ale nikoliv fádní, nýbrž specifická, příjemně lahodná. Nerad bych o ní přišel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |