Meruňky 2025

MH. - (44) - 213.87 (?)
7.7.2025 19:40

Tu příchuť mrkve jsem u Orangeredu minule cítil. Letos dobře dozrálé Orangeredy už tu mrkev nemají, možná bude mrkev nějaký mezistupeň zrání... asi nežádoucí.

Delicecot má v závorce druhý název Delicot - mělo by jít zřejmě o jednu a tu samou odrůdu, vybarvená je, ale ještě není měkká, bohužel deště tyto nedozrálé meruňky zřejmě zničí. U toho kámoše zřejmě už stihla dozrát.  

Jaká je ta Veselka ve srovnání s Leskorou? yes

Ještě je zralý Perlecot, v zimě téměř vymrznul narašený v pupenech, vykvetlo jen pár květů a ty už naštěstí nezmrzly, jsou to z dálky nejvýraznější barevné meruňky. Chutí na úrovni Orangeredu. Big red je ještě lepší, lepší konzistence dužiny, šťavnatost i sladší.

Perlecot už jsou zralé měkké
Perlecot, velmi dobré
Perlecot, velmi dobré
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - (44) - 213.87 (?), 7.7.2025 14:03

Mě tyto Sefory, COTy atd... zajímají, byť nemají tu,,jedinou správnou" meruňkovou chuť odvozenou od Velkopavlovické. Když mají k dozrání teplé klima, se slunkem a bez deště, aspoň takové jaké bylo pár dní zpět, tak se projeví jejich kvalita. Takový každoročně odsuzovaný fádní Big Red je letos vynikající - sladký kolem 18%brix, dužina velmi kvalitní - pevná, šťavnatá, lehce křupavá a křehká... stolní lahůdky tento typ meruněk.

Carmentopy jsou velké, přezrálé trochu měkčí, a máš pravdu - i ty méně vybarvené Carmentopy mají specifické výrazné meruňkové aroma. yes

Ta středomořská Canino je podobná v aromatu jako ten Carmentop, jen ještě mnohem výraznější a hutnější chuť, myslím že ta Canino bude pravděpodobně jedna z,,nejlepších a nejaromatičtějších" velkoplodých meruňek z těch jižních odrůd - je to stará portugalská odrůda, dodnes velmi rozšířená ve středomoří a v severní africe. Ještě pár vzorků odrůd mám před dozráním, co udělají nynější deště... jestli vůbec vydrží a dozrají těžko odhadovat. 

Zralý Big red
Zralý Big red
Zralý Big red
Zralý Big red
Zralý Orangered
Zralý Orangered
 Delicecot, chybí pár dní na dozrání
Delicecot, chybí pár dní na dozrání
Rougecot, chybí pár dní na dozrání
Rougecot, chybí pár dní na dozrání
 Krymsky Amur, chybí pár dní na dozrání
Krymsky Amur, chybí pár dní na dozrání

host - 91.196 (?), 7.7.2025 14:19

yes-tato fota, tyto snímky nahradí mi krásy dívky, oko starce vilně křepčí, není nad ně vážně lepčícheeky, SPCH.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 7.7.2025 16:22

Delicecot mně zašel a Rougecot se neujal. Otázka je, jestli Canino bude tak skvělá i v našich podmínkách. Ten Delicecot mě mrzí. Mohla místo něj zajít jiná cot meruňka. Ještě nikdy jsem ho nechutnal, ale podla názvu by mohla být dobrá. Omlouvám se, ale mám to tady nějaké popletené. Nikoliv fungicidy a insekticidy, jak napsal kdysi pánovi KUKY, ale ty stromky z Uherského Ostrohu. Na stromku je cedulka Congat a přitom na roubu ze stromku jsou na Sundropu, velké, vybarvené plody, to samé na stromku. A naopak na Koolgatu je ještě malá "zelenina". Tak pokud to jsou opravdu tyto dvě odrůdy, tak jsou přehozené cedulky. Chuťově vypadá Koolgat velmi nadějně. Co se týče Sefory, tak vyfocený plod měl chuť meruňko-mrkvového džusu, přesně takovou, jak jsem kdysi psal u Orangeredu. Chtělo by to ještě kapku přidat. V konkurenci současně zrajících meruněk tato chuť nevynikne. Pokud by to ale byla jediná meruňka v zahradě, budete možná jásat. Popadaly nějaké popraskané Early Orange a jsou obstojné. Částečně je jedna polovina ještě nepatrně nazelenalá a druhá už marmeládová. Na Pinkcot byly ponechané plody ještě příliš brzo, jsou fádní. Znám u Pikcotu mnohem lepší chuť. Výtečná je popadaná Veselka, ostatně jako vždy. Rozplývavá konzistence dužniny znamená, že nastala již dobrá cukernatost s ponechanou ostřejší koncovou kyselinkou. Výborná, chuťově výrazná meruňka. Pak ještě dozrály plody na meruňce s názvem "Perle". Jsou čistě oranžové, oválné, takže si myslím, že to žádná Perlecot nebude, jedině snad ta Perla. Vybarvuje i Harcot, ale to je zase nějaké hniloby, jako vždy.

Koolgat
Koolgat
Koolgat
Koolgat
Early Orange 2x, VP a dole popadaný Jerseymac
Early Orange 2x, VP a dole popadaný Jerseymac
Early Orange
Early Orange
Sefora
Sefora
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Veselka

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (601) - 49.37 (?), 7.7.2025 18:57

Kámoš má túto odrodu je sňou spokojný. 

Marhulky
Marhulky

MH. - (44) - 213.87 (?), 7.7.2025 19:40

Tu příchuť mrkve jsem u Orangeredu minule cítil. Letos dobře dozrálé Orangeredy už tu mrkev nemají, možná bude mrkev nějaký mezistupeň zrání... asi nežádoucí.

Delicecot má v závorce druhý název Delicot - mělo by jít zřejmě o jednu a tu samou odrůdu, vybarvená je, ale ještě není měkká, bohužel deště tyto nedozrálé meruňky zřejmě zničí. U toho kámoše zřejmě už stihla dozrát.  

Jaká je ta Veselka ve srovnání s Leskorou? yes

Ještě je zralý Perlecot, v zimě téměř vymrznul narašený v pupenech, vykvetlo jen pár květů a ty už naštěstí nezmrzly, jsou to z dálky nejvýraznější barevné meruňky. Chutí na úrovni Orangeredu. Big red je ještě lepší, lepší konzistence dužiny, šťavnatost i sladší.

Perlecot, velmi dobré
Perlecot, velmi dobré

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (601) - 49.37 (?), 7.7.2025 20:03

Dalšie odrody dozrievajú krásne sa už vyfarbujú.

Marhule
Marhule

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (601) - 49.37 (?), 8.7.2025 13:33

Rougecot sa krásne vyfarbuje ešte pár dní a bude sa koštovať. Peche de nanci som dal preč stromček mal 4m čakal som že sa chuťovo zlepší ale nie žiadna štavnatosť suchá marhulka chuťovo priemer, Pepito Rubio tiež suchá marhulka chuťovo nič moc už je tiež preč dal som preč aj Wenatchee Moorpark suchá marhulka nechutná.Testujem veľa nových odrôd vedšínov tie ma nesklamú v mojich podmíenkách.

host - 84.115 (?), 8.7.2025 16:19
Koolgat mi loni zrál Martine postupně (cca 3 týdny) a to meruněk moc neměl, taky má obstojnou chuť i když není plně vyzrálý. Ten tvůj Koolgat Petře vypadá jako ten můj, takže snad trefa do černého, akorát mi ve Spomyšli zaměnili podnož, což mě docela štve, protože se peru v omezeném prostoru s 5 metrovým strome Na fotce je ještě obsypaná Veharda a ještě zelená Leala, tyto odrůdy jsou nad taky pravé, ale u vybarveného Congátu si jistý být nemohu. Marek.
Koolgat  Veharda Leala a Congat
Koolgat Veharda Leala a Congat

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 8.7.2025 16:49

MH: Martine, nechystáš se ke Korzárovi na degustaci, aby jsi mohl poreferovat o chuti všech těch odrůd? Meruněk a broskví je letos hodně i tady na tom mém plácku. Až se mi nechce věřit, že u PP, MV a u příbuzných na Vysočině všechno zmrzlo, dokonce i jabka. I takové Boikovo obrovské. Přitom je letos ruka Páně tak štědře otevřená, jak se říká. Co se týče té mrkvové příchuti, tak je to zřejmě dáno jakousi snahou o šlechtění odrůd s potlačením kyselin, alespoň tak se to psalo u Orangeredu. Veselka je úplně o něčem jiném. Pokud ti chutnala ta nejvybranější Pricia, tak Veselka je odrůda se skvělou kyselinkou. Ještě, že jsem jí nezrušil kvůli předčasnému padání plodů. A co ten populární Tomcot, Martine?

VP
VP
Harcot
Harcot
Early Orange
Early Orange
Tomcot
Tomcot
Soledane
Soledane

MH. - (44) - 213.87 (?), 8.7.2025 20:17

Korzár má pěknou násadu na stromech, stará se. Rougecoty pěkné, i ta F25.yes

Marku, vybarvený pozdní Congat už teď, to bude asi záměna. 

Tomcoty Petře pěkné, dej vědět jaké budou, jestli něco podobného jako Orangered? 

Ještě před dešti stihl dozrát kříženec slivkomeruňka Flavorela, žádné jiné jsem ještě neochutnal takže neporovnám, ale musím říct, že mě chuť velmi překvapila, jsou velmi aromatické, šťavnaté, sladké s kyselinkou, výborné... meruňky v tom moc není, spíš ta slivka. 

Flavorela
Flavorela
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty