Meruňky 2025

host - 213.87 (?)
30.6.2025 20:38

Dužiny

zleva rubista, harmat, magiccot,carmentop
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 29.6.2025 10:23

Leskory s kávou cool yes

Leskora má u mě nasazeno letos dost, možná proto ji to tak trvá, zatím ještě není. MH

Leskora
Leskora

host - 213.87 (?), 29.6.2025 10:25

Možná i Orangered předběhne Leskoru. 

Máte někdo Orangered, jak vým vychází v porovnání zrání s Leskorou? MH

Orangered
Orangered

host - 213.87 (?), 29.6.2025 12:26

A padají už i zralé meruňky Carmentop. Zrání v čase Leskor nebo možná i o trochu dříve, velké plody, letos sice nejsou chutí Top jako minule, ale velmi dobré, sklizňové okno bude u této odrůdy asi kratší, ty padané už mají náznak moučnatosti jakoby přezrání, jinak výborné. Petře máš tam nějaký Carmentop? MH

Carmentop
Carmentop

host - 213.87 (?), 29.6.2025 12:27

Carmentop

Carmentop
Carmentop

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10715) - 70.240 (?), 30.6.2025 11:25

Carmen Top máme ze stejného zdroje, ale já ji zralou ještě nemám (roub na W.cotu). Stále je bledá, asi tak jako Soledane - neSoledane, nebo Sweetred. Na plodech Iziagatu se zřejmě dělají šarkovité mapy. Mrzí mě Veselka. Plody větší, skvělá chuťová koncovka s ostřejší kyselinkou (úplně měkké), ale většinou předčasně opadají. Co se týče Leskor, tak bezchybné jsou ty "marmeládové", spadlé plody. Když utrhnu ty měkčí na stromě, tak je to průměr.

Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Sefora
Sefora
Iziagat
Iziagat
Carmentop
Carmentop
Carmentop
Carmentop

host - 213.87 (?), 30.6.2025 20:37

Carmentopy mi už asi 50% plodů samy spadly přezrálé - jsou částečně osluněné. Možná má vliv na zpožďování to přistínění v koruně. 

A kdy že má zrát ta Soledane? Čekal jsem, že bude raná jako Leskora, mám Soledane v koruně a začíná teprve náznak vybarvování... takže by mohla teoreticky být cca 7-10 dní po Leskoře... to se mi taky nějak nezdá, původ Spomyšl. 

Z odrůd zrajících před Leskorou - dnes foto poslední plody. Zleva Rubista, Harmat,Magiccot, Carmentop. MH

host - 213.87 (?), 30.6.2025 20:38

Dužiny

host - 213.87 (?), 30.6.2025 20:44

Poslední Harmaty dnes - přezrálé... část plodů začala hnít na stromě, ale asi to není monilia, spíš normální hniloba nějaká netypická Harmatová u přezralých plodů smiley Žádný top v chuti to není, ale jinak jsou dobré všechny... a doba zrání před Leskorou super. MH

Harmaty přezrálé
Harmaty přezrálé

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10715) - 70.240 (?), 1.7.2025 17:42

Máš pravdu, to se cení. Mně ten Harmat připomíná italskou ranou meruňku Ninfu, která měla horší chuť a tak jsem ji zrušil. Plody byly i v prodeji a moc se nelišily od těch na stromku. Roub Carmentopu má slušně velké plody a sice pomalu měknou, ale nechám je zatím být. Kdysi jsem se Davida ptal, jaké meruňky teď frčí a on odpověděl, že se dost vysazuje Sefora. Dneska jsem jeden plod utrhl a po ochutnání jsem hned začal omakávat další. zatím nejsou zralé, ale chuť je velice nadějná.

Carmentop
Carmentop
Sefora
Sefora
Sefora
Sefora
Sefora
Sefora

host - 213.87 (?), 1.7.2025 21:01

Neraší ta Sefora předčasně v zimě a nevymrzá? Vypadá dobře vyzrálá yes A to Soledane zraje ti teda po Sefoře/Leskoře?

Dneska spadnul první měkký plod Orangered, úplně zralý výborný, dužina jemně křupavá křehká kvalitní, šťavnatá, sladká... podobá se tomu Magiccotu. Další Orangeredy na stromě už měknou taky... byly dobře osluněné, zrají letos zároveň s Leskorou, nebo možná o 2-3 dny později než Leskora, každopádně se zrání dost kryje. Big red už je vybarvený, teď když neprší a je slunko, tak to všechno zraje jak má, celkem rychlý spád, a navíc do dobré kvality. smiley MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz