Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 26.6.2025 20:09
Jo ten Harmat je tvůj roub. Je přiroubovaný na dobrém místě v koruně. Ještě počkám, třeba budou lepší, vypadají ale pěkně, takové světlé podlouhlé.
A pán.144 - k VP - možná ta stará VP byla jiná odrůda než ty kupované VP později, do prodeje se za ta léta dostalo více oficiálních,,Velkopavlovických" a nadělalo to neplechu - různá kvalita plodů. Nejjistější je asi ten starý ověřený strom který měl dobré plody a přeroubovat ho na nový stromek. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 26.6.2025 20:56
Tady mají červená líčka skoro všechny Leskory Petře. Neduživý stromek na ZR každoročně většinu plodů shodil, takže jsem čekal propad i letos a ono nic, ve finále to vypadá že snad i přeplodila. Nevím kolik jsem Leskor dnes ztláslal možná 15 a všechny byly vynikající. U VP se mi tohle kdysi parkrát stalo a pak se nedaly meruňky pomalu ani jíst jak byly hořké.
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10623) - 70.240 (?), 26.6.2025 22:51
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 27.6.2025 10:34
Pane MH, ta Velkopavlovická je nějaká hodně velkoplodá oproti starým stromům. Pane Korzáre, máte to tam všechno pěkné jako někde na plantážích. Naštěstí ty marhule ještě nemám tak moc zralé, zdá se, že včerejší deštík jim nic neudělal. Já mám rád na konzum meruňky Leskory i trhané a nemají chybu. Některé odrůdy měruňko-coty se mi ale zdají, že když už leží na zemi a nemají žádnou kyselinku, že jsou fádní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 200.242 (?), 27.6.2025 11:14
Kyselinka ale nechybí Pinkcotu z pecky(5 let), a je opravdu vyrazná výraznější než u Leskor, nemluvě o mateřském Pincotu.
Vidím ale další rozdíly má nevýrazné líčko, pecka je podlouhlá, a dužina neulpívá ne pecce jako často u mateřského Pinkcotu. Možná budou plody menší, ale na to je brzo soudit, stromek je ještě malý.
Před pěti lety tu byla jen Leskora, Veharda sousedův Bergeron.
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10623) - 70.240 (?), 27.6.2025 12:24
Některé odrůdy měruňko-coty se mi ale zdají, že když už leží na zemi a nemají žádnou kyselinku, že jsou fádní.
Teď jste na to kápnul, pane 136.144. U mě letos takové byly prakticky všechny Mayacoty a Wondercoty. Leskory nemají prozatím červené líčko, ale ty spadlé jsou výborné i bez líčka - silně sladce aromatické. Zatím. Marku, záleží kolik tam těch kyselin je. Třeba u Aurory tvrdily muziku, u Pricie z roubů na Leskoře taky, ze Sundropu byly Pricie bez kyselin a fádní. Tsunami je s kyselinami skvělé. Tento rok začaly zrát meruňky i po studeném květnu dost brzo. Už tak 14 dní si můžeme pochutnávat. Já jsem měl první zralé "nethyrinthosy" (falešná Rubista z Kruhu u Jilemnice) už kolem 8.6.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 27.6.2025 20:33
Pane Marku, pane Petře z Pardubic, "coty", ale i jiné ovocné druhy jsou často šlechtěny pro velkovýrobu. A tam je žádoucí, aby to šlo pokud možno sklidit všechno najednou. Takže bych podle mých zkušeností řekl, že aby byla kvalita co nejvíc plodů tak nějak v normě, vhodná doba pro sklizení je opravdu krátká a když ji propásnete, může se stát, že pozdní sklizeň nepřinese lepší kvalitu, než když ovoce podtrhnete. Ale je to jen můj názor. Takže důležité je trefit tu dobu, otrhat, přesunout na místo určení a netrápit se u podobných odrůd postupnou probírkou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10623) - 70.240 (?), 28.6.2025 10:06
136.144: Že pozdější sběr už není tak chuťově výrazný se může stát u každé odrůdy a stává se to. Pro mě osobně ale nejsou meruňky od COT International prozatím žádným přínosem. V tomto období jsem vždy chválil Leskory a nezklamaly ani letos. Jednou za několik let zazáří i Tsunami z Escande, když náhodou nezmrzne. To už musí být nějak geneticky dané v té odrůdě. Tsunami i bez červeného líčka na nepravém Fardau jsou také výborné. Ovšem ty současné Leskory nemají chybu. Medově sladké, výrazně meruňkové, nic fádního. Co já vím, někde v Podunajské nížině v lepších podmínkách mohou být skvělé všechny meruňky, s nikým se o tom nepřu. I ten jeden W.cot měl velice zajímavou chuť, hodně sladkou, mírně aromatickou, nikoliv fádní, ale ostatní byly o ničem, přitom velikost mají slušnou, žádné broky. Člověk by se příští rok zařídil jinak, ale tyto meruňky jsou tak choulostivé na mráz, že s nimi nemůžete počítat. MH zmrzly W.coty všechny i letos pro meruňky příznivém roce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 89.87 (?), 28.6.2025 11:44
Já jsem pane 136.144 Pinkcot na podzim zrušil, tady u Poděbrad měl pořádnou úrodu za 11 let jen jednou, nejčastěji vymrzal v pupenech a ve fázi malých plůdků. Tehdy se zde na Pinkcot pěla vesměs chvála, jeden z mála kdo před ním "varoval" byl PzP a měl pravdu. Ale na ty krásné meruňky nebo i květy nezapomenu. Ten jeho potomek z pecky zdědil jen pěkné květy, jinak meruňky nijak krásné nejsou.
Ale jo máte pravdu meruňky na stromě zrály naráz.
Ta Leskora je vynikající i ke kávě.
Marek.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |