Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 26.6.2025 14:04
Pokud dneska a nebo zítra hodně poprší, popraská asi hodně plodů a nezáleží na odrůdě. Ještě to nemělo začít tak brzo zrát a nebo němala být taková předpověď počasí... Zkoušel jsem už před pár dny něco utrhnout, jestli se to zaleží a zatím bohužel by byl výsledek asi takový, jako to nechat popraskat na stromech... Nevíte jestli je někde cukr v akci? Vidím to na kotel meruňkových bio povidel, bohužel bez doslazení to nepůjde, pokud v příštích dnech masivně všechno popraská... Ale natočil jsem si video na památku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 89.87 (?), 26.6.2025 14:27
Zkuste pane 136.144 stromek před deštěm zalejt. Mám takovou zkušenost, že nejvíc praskají meruňky, když je strom na suchu a pak spadne během chvilky extrémní množství srážek.
Marek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 26.6.2025 14:41
V zemi sucho není, spíš bych musel dát repelent proti dešti jako vinaři přímo na plody, a nebo postavit stan. I když jeden z těch 8 bych zalít mohl zkusit. Loni doslova pár kapek potrhalo dozravající plody na maděru. To se ještě nikdy v minulosti nestalo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 26.6.2025 15:05
Bohužel meruňky a voda zhora to nejde dohromady.
První měkké Harmaty, jsou to netradiční světlejší meruňky, slupka i dužina je světlá, i když přímo bělomaska to není. Chuť zatím slabá, taková nijaká, i když jsou dost šťavnaté. Dozrála i španělská Bulida - velmi dobrá. A dozrál i Magiccot - jen pár plodů, opravdu luxusní větší meruňky, chuť vynikající velmi šťavnatá křehká sladká dužina , ale je náročná na teplo a slunko - zastíněné plody by neměly u této odrůdy šanci, si myslím. Jsou to odrůdy ještě těsně před Leskorou. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 26.6.2025 15:08
Horní Bulida, spodní Harmat. (vlevo Francoise, vpravo Primissima)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 26.6.2025 15:08
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 26.6.2025 15:09
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 26.6.2025 16:34
S tou horní vodou to záleží na stupni zralosti. Někdo si stěžuje, že mu praskají ještě zelené to se mi nikdy nestalo. Loni mi takhle už těsně před utržením popraskalo 6 stromů, byl to extrém který nepamatuju, akorát tam byla malá úroda. Letos už je mnohem větší. Pak vám řeknou, proč pěstovat odrůdy, u kterých tohle může nastat. A já říkám, že pěstovat raději takové, než ty které nemají žádnou chuť a nebo je sfoukne i menší mrazík. Ze starých odrůd jsem si zaštěpoval už jen Maďarskou, třeba Velkopavlovická kterou mám poslední doma a od které je všechno a všude odvozováno už není co bývaly stromy dřív. A nebo se to jenom zdá? Fakt nevím, ale VP která mně vymrzla na podnoži My-kl-a se zdála chutnější. Bohužel jsem si ji nezaštěpoval, byl to mladý strom, myslel jsem, že se z něj budu těšit déle. Letos jsem vykácel nejstarší strom, který v zahradě byl, Maďarská na meruňkovém semenáči, už úplně odcházela, chtěl jsem vytrhnout kmen a byl tak trochnivý, že se hned zalomi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |