Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 20.6.2025 21:54
Pinkcot má problém v tom, že potřebuje pro dobrou úrodu společnost jiné ve stejnou dobu kvetoucí meruně. Květy velmi často ničí monilie a nemusí vždy přejít až do dřeva a ničit přírustky. Na trzích meruněk ve městech jihomoravských nedělají v cenové politice mezi ním a jinými meruňkami rozdíl. Jo, pamatuju si, že když jsme před lety projížděli kolem letiště, obhlídnout výrobce pásových pil v areálu nedaleko, byl tam tehdy velký lán cibule nebo šalotky a to hned vedle cesty. Pinkcotu moc nemám jen tak na osobní spotřebu, nesedl mi postřik proti monilii, jinak bych měl tak 2 metráky z jednoho stromu... Nechci se rouhat, ale jsem z těch meruní už trochu unaven, nemapatuju si, kdy jsem naposledy němel žádnou skliň, která by se neusela zpracovávat...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10597) - 70.240 (?), 21.6.2025 9:54
Chápu, pane 136.144. Já mám pár meruněk pro radost, žádné metráky. Z Escande meruněk se u nás ujal právě Pinkcot přitom takové Kioto je odolnější v květu i později rozkvétá, je barevnější, ale neštěkne po něm ani pes. Tsunami je asi nejchutnější, ale také často zmrzá. Myslím z těch Escande meruněk, co se tady prodávaly.
MH: Kdy přesně ti to Tsunami letos zmrzlo? V zimě, nebo v květu? Ohledně té Pricie je zvláštní, že i když z toho Sundropu je lépe vybarvená, tak chuť je mdlá, kdežto z té Leskory je ta Pricia výborná. Mluvím o spadlých plodech, protože na stromě utržená je silně kyselá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 21.6.2025 10:31
Pane Petře z Pardubic, nejhorší situace je ta, když toho máte víc než potřebujete, ale málo na prodej přes inzerát a nebo cestu na trh. Ozve se vám mnoho lidí, kteří mají zájem, musíte dělat pořadník, protože sklízíte protrhávkou a jsou s tím jenom starosti... Já jsem před lety vysazoval hlavně Velkopavlovické, Maďarské, Rakovského, Lednické šlechtění a ze zahraničních Pinkcoty, Bergeron, Hargrand a Goldrich, ale i jiné odrůdy. Z několika desítek stromů z té velké zteče mně zůstaly pouhé tři. Nyní nahrazuju uschlé švestky novou výsadbou meruněk, co jiného tam chcete dát, když už je to vlastně úplně jedno, když se po letech ukázalo, že meruňky se pěstovat dají i v okrajových oblastech. Místo meruněk a broskvoní původních jsou částečně renklody, réva a pole pro pěstování brambor, krmné řepy a záhony.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 18.6.2025 17:21
První měkčí plody jsou ty samostatné jednotlivé. Jak je to v hroznech, tak dozrání trvá déle.
Tu koštovanou Priciu jsi měl už měkkou?
Řekové píšou toto: Because of the early coloring of Prisia, there is a risk that it will be harvested prematurely and consequently it will not have an ideal taste
Několik Pricií už mám měkkých, první spadlé a jsou skvělé, trocha kyseliny na konci ještě je, jinak stejně výborné jako Netyrinthos, dneska teplo a slunko, meruňky se konečně prohřály, měknou a kyselina hned mizí. Ten Netyrinthos má plus, že nemá tolik kyselin, takže se dá trochu podtrhnout a je ranější.
Máš tam taky slušnou násadu. 
Mayacot v květináči už vypadá že je zralá taky. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|