Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 8.6.2025 15:06
Přiroubovaná haluzka San Castrese do Pricie. Plůdky jsou zatím celkem malé ve srovnání s jinýma odrůdama, na listech je výrazná šarka.
Na Priciu ta šarka nepřelezla, takže Pricia bude asi fakt,,resistant" nebo jak se to nazývá, ale myslím, že může Pricia pak skrytou šarku roubováním přenášet.
Nebo že by byly některé novější odrůdy opravdu natolik rezistentní, že šarku nechytnou, ani skrytou, takže nejsou ani jejími přenašeči?
Máte někdo velmi rané meruňky? Zajímalo by mě jak s vede Tsunami vs Pricia která je ranější? MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.104 (?), 8.6.2025 21:38
Začíná se vybavovat kontejnerový Spring blush, který má pár meruněk.Kvétnové mrazy přežil stromek v teple zimní zahrady, kde chytnul vegetační náskok, který se teď projevil.Tsunami je ještě zelené.Valachy 400 m.n.m.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 15:13
Nevím, žádná Lednická ani jiná mi nikdy v tak zeleném stavu nepraskala na rozdíl od renklod různých druhu. Možná je to tím, že většinou zalévám a šok není tak velký. Ovšem v době zrání už mi po deštích jednou dost popraskaly, ale spíš to taky přikládám přehnojení dusíkem, jako při slunečním úžehu. Také jsem se byl podívat venku, ale na dírky po kroupách a jestli mravenci po Brosu na jabloních už konečně přestali šplhat do korun. V trhu 1 kg meruněk II. jakost, dovozové, šrámy patrně po kroupách přes 100 Kč! Doufám, že se stromy nepolámou tak jako pivoňky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 8.6.2025 15:35
Leskora je ještě zelená, zatím je ok, ta praská až při dozrávání když prší.
Několikrát jsem koupil meruňky I. jakost z dovozu a nebyly skoro j jídlu - fest podrtžené.
Jak píše Petr, tyto nejranější meruňky jsou nejlepší, první výborné větší ovoce v sezoně, takové nekoupíte. Je pravda, že dopěstovat meruňky mimo ideální oblasti jako třeba na JM, to je celoroční boj. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 15:51
Asi je nepostříkali coca-colou pro lepší chutnání, už jsem o tom slyšel úplně romány, jak jak z braku udělate "top". Sám jsem to ještě nezkoušel, dozvěděl jsem se to až loni po sklizni. Ovšem to bych musel meruně prodávat za cenu dovozu, kdybych měl nakupovat tolik toho sladidla na tunění. Ovšem taky je možné, že je to pouze obchodní trik na uklidnění zákazníků a ve skutečnosti to stříkají kdoví čím...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 17:31
Zašel jsem se podívat na reprezentativní vzorek několika desítek stromů meruněk, které jsou dobře vidět z polní cesty a nezdá se, že by někde přeplodily a u jiných pěstitelů i menších v okolí je to stejné. Spíš jsou stromy prázdné... Je ale fakt, že u nás byl až v době nasazených plodů jeden dost silný mráz a pak několik menších. Ten jeden den kdybych nezatopil tak bych taky moc nesklízel, ale to bylo hlavně v zahradě u potoka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 8.6.2025 23:50
Hmmm
Zdá se mi podle vybarvování, že Netyrintos o nějaký ten den by mohl být fakt ranější než Pricia, počkám ještě na ochutnávku.
A Tsunami taky máš?
Mám tip co by to mohlo být za odrůdu ten Netyrinthos.
.144 - Oni ty dovozové meruňky trhají ještě zcela tvrdé nevybarvené... a pak během 1-2 týdnů skladování a přepravy dojdou, trochu změknou a vybarví se... asi jako zelené rajčata co,,dozrají" ve špajzu. O moření jsem zatím nic neslyšel.
To podtrhávání je logické, ovoce vozí na dálku často ze španělska a pak musí vydržet postupné vybalování v řetezcích. Naproti tomu plně zralé meruňky je možné prodat jen lokálně a rychle, třeba z jižní moravy rozvézt po republice do malých krámů po 100 kilech... to jsou 90. léta a ta doba je pryč, dnes vládnou řetezce, globalismus, kamionový a paletový oběh. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 9.6.2025 18:17
Máš těch raných odrůd dost na porovnávání. 
Spring Blush by měl být asi nejkvalitnější z těch raných?
Tsunami by měla podle tabulky Escande zrát 2-3 dny po Banzai, tak si myslím, že ten nepravý Tyrinthos může být meruňka Banzai - i podle popisu odpovídá. Spomyšl ji měl, zkusím příští rok pořídit jestli ještě bude.
Chtělo by to už Palermo, ale v předpovědi vidím spíš pokračující Leningrad. No hlavně až je slunko a dozrají. Dojíždím stále 2tt třešně - už jsou přezralé, nějaká 3tt. třešeň by se ještě hodila na vyplnění mezery do těch nejranějších meruněk. MH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|