Meruňky 2024

host - 200.242 (?)
17.7.2024 13:15
Tradičnější chuť než Koolgat má pane MH Leala, šťavatá sladoučká a voňavá Těch deset plodů na mladém stromků dozrálo ale najednou a pouští se do nich hmyzáci všeho druhu Vedle stojícího Koolgatu, který ještě pár meruněk má si nikdo nevšímá. Marek.
..
..
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.219 (?), 14.7.2024 11:14

Dužina Zard, Bergeron MH

Zard, Bergeron
Zard, Bergeron

host - 200.242 (?), 17.7.2024 13:15
Tradičnější chuť než Koolgat má pane MH Leala, šťavatá sladoučká a voňavá Těch deset plodů na mladém stromků dozrálo ale najednou a pouští se do nich hmyzáci všeho druhu Vedle stojícího Koolgatu, který ještě pár meruněk má si nikdo nevšímá. Marek.
..
..

host - 212.219 (?), 17.7.2024 20:34

yes Vidím, že vám je deště taky potrhaly. Mi se líbí i netradiční chutě, vůbec nevadí když meruňka chutná do broskví nebo ty exotické chutě to je super, aspoň nějaká změna.

U mě deště nezvládla Cafona, dužina je pevnější lehce křupavá a je náchylná na praskání. Téměř do všech pecek natekla voda, jsou hodně do sladka kolem 20Brix. Odpustím ji to, je totiž středomořská. MH

Cafona
Cafona

host - 212.219 (?), 17.7.2024 20:35

Cafona Dužina MH

Cafona
Cafona

TomášV - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 2.160 (?), 18.7.2024 18:48

Připojím jednu smutnou sklizeň. Samo to neopadalo a tak jsem to sklidil ručně dnes. Na jaře pomrzlý Hargrand.

18.7.24
18.7.24

host - 212.219 (?), 19.7.2024 9:53

No jo, Samo byl totiž franský kupec. smiley

Máte je na památku - stoletá pohroma, příští bude až rok 2124, ještě že tak cool MH

host - 136.144 (?), 19.7.2024 22:40

V den velkého Výpadku informačního jsem si udělal čas, abych podal zprávu z meruní 2024. Podařilo se mi sklidit v Chřibech 330 m n. m. cca. 250 kg česaných meruněk různých odrůd. To co bylo pojezeno nepočítám. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl v době před sklizní a v době sklizně nepoužívat žádné přípavky proti moniliové hnilobě, přišel jsem určitě o dalších cca. 150 kg meruněk, snad na kompostu udělají také dobrou službu proložené posekanou trávou a plevelem. Je tedy vidět, že profesionální sadař ze mě nikdy nebude, protože ten by si takové ztráty nemohl dovolit. Závěrem k letošní sezoně mohu dodata asi jen to, že mnohem větším strašákem než mrazy byla moniliová spála, ale bez topení v sadu bych měl asi jen na ochutnávku. Nakonec jsem se rozhodl přebytek měruněk uplatnit ne do kvasu, ale v okolí, plody vyhnané velkými vedry přišly částečně o aroma na které jsem zvyklý. Snad si ty ztráty na meruních vynahradím při sklizni stolních hroznů a švestek. Bio Zdar Biegler

host - 212.219 (?), 21.7.2024 16:22

250kg meuněk, tak to jste machr, že jste tolik uhlídal, v časech kdy se cenní každý plod. yes A vedro by mělo meruňkám naopak svědčit ne?

Poslední plod Zard a Vynoslyvij, 15-20% Brix. Vynoslyvij jižní meruňková chuť výborná, Zard měkčí šťavnatý spíše do medové chuti.

Zvláštní že na webu je Zard jak do oranžova, tak i převážně světlý - že by v Afghánistánu měli jiný Zard?(Zardaloo). MH

Vynoslyvij, Zard
Vynoslyvij, Zard

host - 212.219 (?), 21.7.2024 16:23

Dužiny. MH

Dužiny
Dužiny

host - 51.173 (?), 22.7.2024 8:04

Jak to tady tak čtu, tak možná je chyba vyzdvihovat meruňky, co jsou co nejvíc sladké. Ono čím větší množství cukrů, tím +- bude většíá náchylnost k praskání za vlhka, k hnití, k napadání všelijakými hmyzáky i nakonec k naklovávánéí špačky, kosy a jinými ptáky.

Dobrá meruňka by dnesl)ka podle mne měla být málo sladká, spíš kyselejší, aby málo hnila a praskala a málo lákala hmyzí napichovače A spíš s vyšším obsahem kyselin a vyšším aroma, aby to hmyzáky odpuzovalo. A se silnou slupkou, aby byla odolnější při vlhkém počasí, které v místech vzniku meruněk obvykle nebývá.

Mně by se taková meruňka hodila, protože dots podstatné je u mně zavařování a zpracování typu mruňkových mermelád, kde se cukr dodá. Protože n rozdíl od cukru se nikdy nedodá dužina a nedodá se dobrá chuť.  A kyselé meruňky na přímý konzum mně nevadí.

A k čemu je dobrá sladká meruňka, když dozraje jecdnou za pár let, když je zrovna v květnu a červnu dost vláhy a měsíc, kdy dozrává, je sucho.  K čemu je dobrá sladká meruňka, když většinu roků se v lepším případě musí předčasně sklidit a je stejně nedozrálá a nakyslá a v horším případě zhnije či oapdne všechna předčasně kromě pár nahnilých plodů.

Možná meruňky pro naše klimatiké pásmo potřebují masívně přešlechtit právě na odrůdy s silnou slupkou, tvrdší dužinou a menším cukrem nepraskající za vlhkého deštivého počasí v době zrání. Přirozeně v tom vlhkém klimatu odolnější proti monilivé spále.  A co se týká květů, třeba psotupného kvetení v rozsahu nejméně dvou týdnů, Jak třeba letos u mně kvetl myrobalán, který kvete první soičasně s meruňkamu a kterému i přes svou odolnost hlavní květy všechny spálil mráz, ale potom dokvétal ještě asi 3 týdny a tak se na něm relativnědost urodilo.

Mimochdem jak to máte s ptáky. U mne strašně řádí, cokoliv, co je výš než metr, dva metry nad zemí, sklízí hlavně špačci či co to je. Třešně, myrobalány naklovávají hned, jak to začne zrát a ono to pak hnije a padá na zem, naklovávají jablka na stromech, hlavně ta červená, letos třeba ještě nezralé Spartany...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz