Lemeda

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
20.8.2013 11:10

Pomalu se smiřuji s domněnkou, že se o Lemedu nejadná... některé indície tomu napovídají, a už si to i vrabci na střeše štěbetají.Jen já jsem to nechtěl slyšet, protože Lemedu nejde na trhu sehnat jen tak, je vzácnější, taky proto, že je zajimavá-odolnosti proti chorobám, a sladkosti dužiny.Barvou slupky né, ta neoslní... je bez výrazného červeného líčka.Ta moje ale kropenaté líčko má.Dobou dozrávání se od pravé Lemedy liší v posunu až hodně po VP.Nemám zatím srovnání s jinými odrůdami... snad příštím rokem.Letošní jediný plod sám od sebe nechtěl spadnout dolů, ani větříček nepomohl.Už mi tento týden došla trpělivost, když se slupka začala poněkud scvrkávat,a plod sesychat, tak jsem ho sežral... byl dobrý.Jádro v pecce bylo sladké.Bude to nějaká pozdější odrůda se sladkým jádrem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.8.2013 11:09, zobrazeno: 7972x

Tak ta moje holka medová stále čeká na příhodný větříček, protože se ji stále nějak nechce dolů.Přitom by měla zrát -8 VP.Jestli je to opravdu ona, přepíšu si ji do kolonky pozdní, protože je stále tvrdá.Trhat ji nehodlám, ať ještě ukáže co dokáže.

host - 183.140 (?), 12.8.2013 9:12

Nechci kazit radost, ale asi to bude nějaká jiná odrůda, tady byla Lemeda letos výborná a zrála cca 15 dní před Velkopavlovickou, mám ji za velmi chutnou a spolehlivou rano meruňku. david

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 184.146 (?), 12.8.2013 20:18

Lemeda nebyla letos opravdu špatná. Díky přeplození však nebyly všechny plody stejně dobré.

Lemeda (25.7. 2013)
Lemeda (25.7. 2013)
Lemeda (25.7. 2013)
Lemeda (25.7. 2013)
Lemeda (25.7. 2013)
Lemeda (25.7. 2013)

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.8.2013 11:44

Koupil jsem ji na prodejistromku už to budou čtyři roky.Ještě nikdy se mi nestalo, že bych koupil něco, co by pak bylo něco jiného než jsem chtěl.Jediný plod se mezitím pěkně vybyrvil do pěkného kabátu, a slupka napraskla.U Lemedy se udává zvýšená odolnost proti chorobám, což by mohlo souhlasit, protože se srtupovitosti bez postřiku vyhla.Pozdější zrání bych odůvodnil vyšší nadmořskou výškou, když někde jsou nazelenalé i plody Katinky.Zrání je opožděno... na některých odrůdach o dost.Stále si chci myslet, že je to Lemeda,co jiného by to bylo.

host - 183.140 (?), 13.8.2013 21:54

No, vzhledek tomu, že jsem svouji Lemedu původem z Lednice (MZLU) sklidil kolem 10.7., tak se mi nechce věřit, že by pan Petr měl v Pardubicích totéž 25.7.Myslím si že jde o záměnu odrůd. Totéž u pana Rostislavika, ta červeň je tam výrazná, lemeda má jen tak trochu kropenatost, jinak je oranžovožlutá.Zaplodila dost, bez probírky, a v plodech v chuti nebyly rozdíly, byly výrazně aromatické a sladké. david

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.240 (?), 14.8.2013 12:47

Že jde o záměnu si v tomto případě nemyslím. Hlavně díky specifické chuti Lemedy. Na mých fotkách to není vidět, ale plodů bylo na stromku opravdu přespříliš. Doba zrání se tak zpozdila a opožděná byla i vegetace. Tento stromek jsem si přivezl z Holovous. Mírně načervenalé jsou plody jen vyjímečně.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 20.8.2013 11:10

Pomalu se smiřuji s domněnkou, že se o Lemedu nejadná... některé indície tomu napovídají, a už si to i vrabci na střeše štěbetají.Jen já jsem to nechtěl slyšet, protože Lemedu nejde na trhu sehnat jen tak, je vzácnější, taky proto, že je zajimavá-odolnosti proti chorobám, a sladkosti dužiny.Barvou slupky né, ta neoslní... je bez výrazného červeného líčka.Ta moje ale kropenaté líčko má.Dobou dozrávání se od pravé Lemedy liší v posunu až hodně po VP.Nemám zatím srovnání s jinými odrůdami... snad příštím rokem.Letošní jediný plod sám od sebe nechtěl spadnout dolů, ani větříček nepomohl.Už mi tento týden došla trpělivost, když se slupka začala poněkud scvrkávat,a plod sesychat, tak jsem ho sežral... byl dobrý.Jádro v pecce bylo sladké.Bude to nějaká pozdější odrůda se sladkým jádrem.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.240 (?), 21.8.2013 9:50

Hodně zaplozená Lemeda vyzrávala postupně v průběhu druhé poloviny července a vydržela tak na stromě velmi dlouho. Pan Tomáš Jan uvádí její zralost na 6 dní před odrůdou VP. Jelikož zrála VP i jiné odrůdy letos opožděně, tak na její zralosti až poslední dekádě července nevidím nic divného. Ve vrcholových partiích byla zralá dříve a ve spodních později.

Lemeda (18.7. 2013)
Lemeda (18.7. 2013)
Lemeda (18.7. 2013)
Lemeda (18.7. 2013)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025