Kioto glejotok

host - 82.25 (?)
2.3.2013 10:54

kioto po zimě, zřejmě bude velice dobrá úroda, pokud nezmrzne

kioto
kioto
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 227.56 (?), 28.10.2012 19:21, zobrazeno: 13248x

Dobrý večer, mám trojročnú marhuľu KIOTO, na podpníku Montclar, ešte nerodila, v máji som na nej odrezal suchý kostrový konár pretože som na kmeni pri ňom zistil glejotok, ten konár som neodrezal celý, nechal som z kmeňa trčať asi dva centimetre, glejotok som zatrel stromovým balzamom, ďalej som to nesledoval a včera som zistil že glejotok sa šíri ďalej pozdĺž kmeňa a kmeň je pozdĺžne prasknutý po dĺžke asi 15cm, v máji bola tá prasklina len asi 5 cm dlhá, prosil by som Vás o radu čo by som mal urobiť, nechcel by som o ňu príjsť, ďakujem.Franto

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.10.2012 20:24

Neznám Váš stromek do detailu, takže neznám původ, ani rozsah poranění.Ani Vám neporadím co máte dělat, je to jen na Vás.Přicházím ale s malou indícii, jak se meruňky, broskvoně zachovají v praxi.

Kdybyste teoreticky uřezal kmínek terminálu pod poraněním, tak meruňka vyžene více výhonů ze spících oček z pahýlu, který zbyl, pak by šlo zapěstovat kmínek nový.Moje zkušenost je taková.U broskvoně se mi to nestalo.I když jsem živý kmínek uřezal po zimě na výšku 80cm, ze spících oček mi nevyrazil, po čase uschnul, a vyrazil až z kořenů podnože.

Popřípadě by šlo celou ránu dobře vybrat nožem,jakkoli je velká,postříkat dezinfekčním roztokem Championu,nebo Kuprikolu,a zatřít štěpařským voskem.

host - 227.58 (?), 31.10.2012 20:03

Ďakujem Vám za radu, asi to vyrežem nožom, postriekam a zatrem stromovým balzamom, s tým zrezaním pod ranou a zostávajúcim pahýlom sa to bojím urobiť sused to kedysi urobil so starou asi 30-ročnou marhuľou a marhuľa mu uschla.Ešte by som sa chcel opýtať či to urobiť teraz alebo až na jar, keďže peckoviny sa nemajú na zimu rezať Franto

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 2.11.2012 10:03

Opravdu nemusíte mít obavy z nového zapěstování terminálu, třicetiročná není to samé jako tříročná, plná vitality(předpokládáme vitální rostlinu).Z uřezaného pahýlu by vyrostlo mnoho nových výhonů, ze kterých by šlo vybrat, chce to jen odvahu.Nepřemlouvám Vás, jste více seznámen se skutečným stavem, rozhodnutí je na Vás.

Teď není vhodná doba na řezné zásahy v korunce, nejlépe v době rašení, nebo květu.Vtuto dobu stromek zazimovat, pokud jste ve vyšších polohách, obalit před mrazy kmínek nejlépe bílým ovinadlem.

host - 227.49 (?), 2.11.2012 20:09

Ďakujem Vám za rady, skúsim to teda na jar urezať.Som v nadmorskej výške 300 m.n.m, stredné Považie, ílovitá zemina, darí sa tu broskyniam.V roku 2010 mi skoro uhynula na dierkovitosť listov, vtedy som ju striekal Baycorom, Horizonom,nič nezaberalo až som minulý rok kúpil Dithane a ten zabral.

Prajem Vám veľa zdaru, nech sa Vám darí.           Franto

host - 82.25 (?), 2.3.2013 10:54

kioto po zimě, zřejmě bude velice dobrá úroda, pokud nezmrzne

kioto
kioto

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10520) - 70.240 (?), 2.3.2013 13:09

Já jsem ji koupil na nějaké příliš zakrsle rostoucí podnoži a moc neroste. Musím to ještě prozkoumat. Pincot byla kupovaná od stejného prodejce, ale roste normálně. Možná, že by mohla být letos i první úroda. Pro někoho bomba a pro někoho propadák, tak uvidíme.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 2.3.2013 18:14

O Kiotu jsem se dočetl, že moc neroste, a na zakrslé podnože se nehodí.Já jsem si ho ale na wang.právě proto koupil, protože ho budu pěstovat ve velkém kontejneru(květináči).Na zimu šup s ním do sklepa.Tímto způsobem už pěstuju zakrslou nektarinku, a chystám se i na Suncrest, který slaběji roste.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10520) - 70.240 (?), 3.3.2013 14:21

Mně to stejně nedá a nechám na tom malém stromku alespoň dva plody. Má zvědavost je větší, než správný pěstitelský postup. Květní pupeny totiž má.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10520) - 70.240 (?), 27.12.2013 22:29

Pan rosti&slavík v předminulém příspěvku tohoto vlákna nabádá k pořízení Kiota na vzrůstnější podnoži, leč pozdě "bycha honit". I na té wangeinhemce snad trochu poroste, pokud ho nezahltím hned zpočátku více plody. Klejotok zatím nikde vidět nebyl, jako na Frantově a Vašem Montlaru, pane Jano. Zatím se první malé plody Kiota jevily nadějně. Rád bych v něm viděl jistější kvalitu plodů, než třeba i u té VP. Nějaké příspěvky na upřednostnění Kiota právě před VP už tady byly. Tak samozřejmě, že pokud se VP vydaří je nepřekonatelná, ale není to pokaždé. V tom bych viděl přednosti Kiota. Chuť by mohla být plná a hlavně vyrovnaná u maximálního počtu plodů, což je velká přednost. A pokud by byla taková každý rok, byl bych spokojen. Byla by to taková lepší Lenova, která v době dozrávání VP jevila také jakousi plnou chuť. Ale to Kioto se mi zdá lepší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz