Infračervená žárovka a ochrana květů (plůdků) před mrazíky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
TomášV - Bronzový Zahrádkář (62) - 12.8 (?), 4.5.2022 16:18
Nejsem v jejich situaci a nemůžu pořádně posoudit. Říkám si ale, že pořízení přitápěcích parafínových svící pro celý sad a pak případně i pro více nocí je tak nákladné, že pokud by to infra dobře chránilo, může to být nakonec i levnější a navíc bezobslužné.
U mojí žárovky se udává sklo typu Quartz, které je údajně odolné proti explozi při postříkání. Nějak ale nemám chuť to testovat. Povrchová teplota by měla být kolem 250°C. Má na sobě takové nopy a příkon 200W. Nakupuji levně a tak žárovka mne stála 75,- Kč.
S tím "vánočním stromečkem" by to mohlo být uskutečnitelné. Jednotlivé, menší a slabší žárovky odolné dešti na držácích pro uchycení na větev rozmístěné vhodně po koruně stromku. Jen dobře vyřešit tu elektro vodě odolnost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3213) - 208.138 (?), 6.5.2022 23:18
Nejsem pěstitel meruněk. Mám mnohem blíž k té technické části problému, protože jsem se kdysi zabýval světlem v souvislosti s elektřinou. A když jsem to dal dohromady, Váš nápad mne zaujal. Jasně, je to, či může to být, užitečné jen pro majitele jednotlivých stromů, nikoliv pro sadaře. Ale to je vždy tak: nejsou řešení pro všechny a všude.
No, 250°C a déšť blízko nule na to, nejsem si jist výsledkem. Zbývá tedy než to zkusit. Mám ale za to, že ty menší příkony by nemusely dosahovat až tak vysokých povrchových teplot a Quartz by to mohl zvládnout. Dohady, extrapolace. Hezké, ale jedině praktická zkušenost je potvrdí či vyvrátí. Mít meruňku, šel bych do toho - hlavně ze zvědavosti.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 8.5.2022 16:38
Pane Tomáší, pokud jste nepoužil ani postřik proti moniliové spále, tak vám gratuluji. Pěkná úroda!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 8.5.2022 21:00
Tak dnes můžete oslavit opravdu den vítězství. Potřeba hnojení časem určitě nastane jak se bude zvětšovat plodnost. Ty nejmenší pravděpodobně opadnou. Také pamatuju dobu, kdy žádný postřik nebyl proti úžehu potřeba, přeju vám aby vám to vydrželo co nejdéle. Ale pozor, při masivním napadení monilií může jít strom i na odpis. A pokud dojde ke zhoršení zdravotního stavu, může dojít k napadení dalšími neduhy. Pokud ho dřív nestihnou zrušit, určitě vyzkouším přípravek Magnicur Quick.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 9.5.2022 12:38
Pane Tomáši, prohlížel jsem si pečlivě všechny vaše fotky a všiml jsem si mramorové kresby na listech. I když vám letorosty spálou nezavadly, není ještě všechno zažehnáno. Nebezpečí je v tom, že se na plodech mohou objevit dost nevzhledné skvrny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3213) - 208.138 (?), 8.5.2022 22:51
Gratulace.
Ač totální meruňkový abstinent či ignorant, řeknu: pokloňte se stěně za meruňkou. A na příští rok ji přetřete na tmavo, pro ještě lepší akumulaci tepla. Nejlíp na černo, ale to blbě vypadá. Tmavá hnědá vypadá líp. Letos byly mrazivé noci většinou po relativně slunečných dnech. Což není neobvyklé, ale není to dané pravidlo, bohužel.
A ještě: je to stěna vytápěného domu? Pokud ano, pochvalte tepelné úniky, které, ač tak zatracované, někdy nejsou úplně k zahození. Osobně jich naplno využívám v balkonovnících pro rajčata a papriky, stejně jako akumulaci tepla tou stěnou/stěnami. Náš blok byl nejspíš naposledy nahozen, když ho v 30tých letech stavěli. Původní barva je trochu historickou záhadou. Nyní je tmavě hnědošedá. Přesně to, co potřebuju.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
TomášV - Bronzový Zahrádkář (62) - 12.8 (?), 9.5.2022 18:13
Pro příští sezónu začnu aplikovat i postřik. Meruňka letos také začala ronit smolu, v minulých letech jsem to nepostřehnul. Je ale pravda, že je letos na co koukat a je tedy stromek víc v hledáčku. Byla doposud dost namáhaná výchovným řezem. Letos už bude mít v tomhle trochu klid. Podařilo se mi jí ale rozplodit už od spodu, od kmínku. Až plůdky trochu naberou na objemu a listy se víc rozvinou, budu zase fotit a dám to sem. Možná už za týden, aby vše zase listy nezakryly.
Umístění u té stěny domu je záměrné. Nejde zrovna o stěnu sousedící s pokojově vytopenými místnostmi, i tak ale nějaké teplo dodá. Ta barva je nejtmavší přijatelná. Meruňka je dva metry ode zdi (dost blízko). I tak ale byly teploty v místě meruňky nízké. Měřeno přímo na ní v horní polovině kmínku (-4,9°C v době již "spálených květů", kdy se měli tvořit plůdky). S tou akumulací přes den to letos také moc nevyšlo. Většinou se vyjasnilo na noc a přišel mráz po předešle pošmourném dni.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 9.5.2022 18:38
Já mám jednu merunku zasazenou také u zdi. Bohužel je z venkovní strany zateplená. Akumulace tedy žádná a přes den se to tam dost nahřívá a merunka kvete dřív než by měla... Na ochutnání tam snad letos bude pár plodů, ale žádná sláva. Hodně to tam pomrzlo a protože mám kolem ní různé záhony už od podzimu nebylo možno tam topit. To ronění je důsledkem bud ucpávání pletiv a nebo to značí, že se strom brání infekci.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|