Co místo meruňky?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 255.30 (?), 16.5.2011 11:35, zobrazeno: 5141x
Dobrý den, potřebovala bych poradit, mám meruňku zasazenou na podzim 2009, loni rostla, ale letos chřadne a lístečky nerostou a větvičky usychají. Vykopu ji a na podzim bych chtěla dát radši něco jiného, ale taky peckovinu broskvoň. Nemám moc místa, kam bych ji jinam dala a další jabloň nechci, nejradši bych zase meruňku, ale to už se bojím. Co myslíte, můžu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 16.5.2011 15:55
Čo sa týka vyčerpanosti pôdy a živín, tak dva roky, počas ktorých na tom mieste rástla marhuľa, nehrá veľkú rolu. Podľa mňa by ste mohli na to isté miesto vysadiť marhuľu úplne v pohode. Ak chcete, môžete pri sadení vykopanú zeminu vymeniť za inú, z inej časti záhrady... Druhá vec ale je, prečo marhuľa chradne. Ak je niečo v pôde, príp. to súvisí s miestom kde je zasadená, je pravdepodobné, že odíde aj druhá, novo vysadená. Bez poznania príčiny chradnutia je ťažko hodnotiť. Ak máte aspoň čiastočne priaznivé podmienky na to, aby na tom mieste marhuľa prežila a ak chete pestovať práve marhuľu, ja by som to riskol a zasadil ju znova. V každom prípade pri sadení nového stromčeka prezrite korene starého, či ich niečo nežralo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.30 (?), 16.5.2011 17:48
Díky za reakaci, na zahradě nám řádí hryzci nebo nějaká podobná havěť, možná se dostali až ke kořenům. Taky máme v trávníku houby, tak nevím. Zkusím dát meruňku na podzim novou a uvidím, ještě jednu šanci jí dám (ale asi s pletivem, že). A co ta broskvoň, byla by lepší? Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 30.205 (?), 16.5.2011 18:01
Nemuže mate na ni moniliozu a divný řez.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.30 (?), 16.5.2011 21:47
Díky za info, projela jsem diskusi k monilioze a jako zahradnice začátečník koukám jak puk , že není jednoduché cokoliv vypěstovat. Chtěla jsem meruňku ošetřim jarním postřikem a v zahradnickém obchodě mi bylo řečeno, že meruňku nemám stříkat , s tím řezem souhlasím, mělo mi být divné, když jsem ji kupovala, že mi v zahradnictví pán zakoupené stromky ostříhal (na podzim) stylem lup, lup,lup. No co, vykopu a na podzim dám broskvoň a budu stříkat, stříkat a stříkat (na jaře samozřejmě).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 30.205 (?), 16.5.2011 23:01
Vykopávat je škoda, nějaký místní zahrádkář muže popravit řez, odstranit napadené větvičky a postříkejte proti monilioze v každém případě co nejspíš.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|