Pan Vysloužil to vysvětlil velmi hezky. Jenom bych dodal, že většina ovocných odrůd jsou složité hybridy, jejichž generativní potomstvo (ze semen) by mělo i bez křížení velkou variabilitu. Navíc mnohé důležité vlastnosti nemusí být dominantní, spíše naopak. Takže je mnohem pravděpodobnější, že potomstvo si některou vlastnost zhorší než zlepší. Po posouzení některých náhodných semenáčů myslím, že vlastnosti jako velikost plodů, mrazuvzdornost ve dřevě, v květu a v plůdcích, oddělitelnost od pecky, množství cukrů a kyselin, barva plodů, odolnost na monilii a jiné nemoci či škůdce, plodnost nebo přirozený růst se všechny najednou u potomstva vyskytnou nebo zlepší jen vyjímečně. A to ještě existují vlastnosti, u kterých nám je to skoro jedno: sladká jádra, doba zrání, barva a velikost květů, samosprašnost, malé pecky...