Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Před nedávnem tu proběhla diískuze na téma, zda Šittův řez dokáže opozdit vykvétání pupat nasazených na letorostech vyrostlých ze zakrácených výhonů. Někdo říkal ano, jiný tvrdil ne. 
    Letošní dubnové mrazy na to mohly dát jistou odpověď. V typických meruňkových oblastech byly minulý týden meruňky již odkvetlé. Jestli zasáhly mrazy tři, pět nebo deset dní po odkvětu, nemá valný význam. U nás však mrazy přišly do plného květu, tam by nějaké to zpoždění mohlo mít spásonosný význam. Procházel jsem několik zahrad a pozoroval místní meruňky. Pohled neveselý, většina květů sežehlých mrazem. Ale na koncích větviček některých stromů se místy rozvíjejí nějaká zapomenutá poupátka. Nemyslím, že by se jednalo výhradně o větvičky šittem zastřižené, ale rozhodně jde o partie, které vyrostly nejpozději a o pupeny, co diferencovaly jako poslední. Zatímco nezastřižené letorosty mají jen jednu kvetoucí špičku,  ty šitovské - rozvětvené - hned několik.
    Když to shrnu, mohu konstatovat, že meruňkové pupeny na starším dřevě vykvétají dřív. Pupeny na jednoletých (letorostech) vykvétají od baze, tedy jako poslední kvetou ty horní, nejpozději narostlé. Jsou to ty, které často odstraníme výchovným a udržovacím řezem. Nelze říci, že Šittův řez obecně zpozdí kvetení. Ale zvýší procentuální zastoupení nejmladších - nejpozději diferencovaných a tedy nejpozději rozkvétajících pupenů. Což - věřme - někde letos sehrálo významnou roli.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika