Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zkoušel jste někdo dnes v noci vodu pod stromy? (ať už teplou nebo ze studny, nebo ohřívanou na vařiči :-). Já tomu už moc nevěřím.

100 litrů vody při poklesu teploty o jeden stupeň uvolní energii cca 0,1 kWh což mi přijde strašně málo, to je tak na vyrovnání nějakého malého mrazíčku, ne toho dnešního.

100 litrů vody ohřáté doma na 50 stupňů a přinesené ven (nevím jak bych to v takovém množství ohříval a nosil) teoreticky uvolní při poklesu teploty až k 0 (pokud za noc stihne takto vychladnout) energii 5kWh.

Dnes jsem u svých meruněk topil pomocí kýblů se žhavými uhlíky ze dřeva a briket.

U jedné referenční meruňky (cca 8 letá o výšce 3m) jsem měřil teplotu. Ta byla chráněna nadstandartně - jeden kýbl, jeden zakrytý soudek pro grilování s briketami, dále teplovzdušný ventilátor o příkonu 1500 W (tedy jen ten dodal za noc energii 8*1,5 kWh). Rozmístěno rovnoměrně pod stromem. Začal jsem topit v 11 večer, ve 3 jsem do kýblů ještě přiložil pár briket. Doutnalo až do 7. Soudek či kýbl podle mě vydával energii srovnatelou (možná chvílemi i větší) než ten ventilátor. V noci kolem 3. hodiny byla teplota kolem -3,5 stupňů, v koruně jsem pak naměřil -1 stupeň. Nad ránem byla teplota taktéž zhruba o 3 stupně vyšší. Meruňky jsem asi zachránil.

Poznatky: Vezměte si dodanou energii (mnonem větší než z vody) a to, že v koruně stejně lehce mrzlo. Pozor na soudek - je potřeba zavřít veškeré nasávání vzduchu a pořádně jej zakrýt plechem - měl jsem předtím větší škvíru a najednou z toho vyšlehl plamen přímo do koruny :-) Po zavření průduchů a pořádnem přikrytí seshora v pořádku. Soudek a kýble lehce dýmily, probíhala v nich pyrolýza, tento dým také podle mě přispěl k ochraně meruněk (ochrana proti sálání tepla pryč). Bohužel také lehce foukal vítr, který mi chvílemi odnášel teplý kouř pryč. Při bezvětří by možná stačily pyrolizující kýble 2.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika