Roub při roubování je třeba mít opožděný ve vývoji oproti podnoži,hlavně u časně rašících ov.druhů-meruňka,třešeň .Jádroviny pak i ze stromu na strom může být úspěšné.Tady pravděpodobně nepomůže, když si zvolíte odrůdu s pozdním dozráváním, a naroubujete na rannou sortu.I když narašení na jaře není, nebo je patrné, dřevo se na jaře často,a časně probouzí, proto je lepší zimní odběr roubů, a uložení npř. v chladničce.Je tím"zmrazen" jeho časný jarní vývoj.Když Vám pak doma dovolí nechat uskladněné rouby v chladničce třeba do května, obrazně řečeno si roubovací materiál bude myslet, že je ještě zima.Tím je procento úspěšného roubování větší.S narašenými rouby je roubování na devadesát procen neůspěchem.Taky se stává, že jsou v únoru větší mrazy, a dřevo pro rouby by mohlo zmrznout, pak se nepodaří odebrat nic vhodného.Nebo se v té sibérii nechce jít ven, s tím,že je ještě čas-možná nebude.Chladnička není všespásným prostředkem k uchování roubů, ale je nejjistější.Stávalo se mi, že nařezané rouby třešní začaly rašit i tam.Časně rašící rouby ov. druhů třešní, meruněk bych proto nenechal ležet jen pod stromem na slunci, s tím, že se mi podaří je později naroubovat.