Výběr strunové el. sekačky/vyžínače

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 142.78 (?)
5.5.2010 2:41
Koukal jste na Stihl FSE 71 nebo 81? Osobne bych dal prednost silnejsimu. Neuvazoval jste o motorovem vyzinaci? R.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 48.211 (?), 2.5.2010 11:02, zobrazeno: 11772x

Dobrý den,

Zkušel jsem hledat podobný dotaz, ale našel jsem jen obecné rady, žádné konkrétní tipy.

Máme u domu menší zahradu ve svahu - část sekáme benzínovou sekačkou s pojezdem, část elektrikou na vzduchovém polštáři (to byla naše první sekačka a už pomalu dosluhuje) a dosekáváme malou strunovou sekačkou, která se zadrhne, jakmile je trávy trochu víc - proto budeme kupovat vyžínač nový, ale cenově rozmezí je od 900-3tis a více -

Nejedná se o sekání větších ploch, ale třeba obsekávání stromků, vyžínání kolem plotu a sekání jednoho prudkého svahu dejme tomu 15x10m.

Četl jsem tady něco o výkonu papírovém versus nižším skutečném - tzn.  sekačka za 1tis s výkonem 500W nebude tak výkonná, jako stejná 500W sekačka za 3tis.?

Sekačku využíváme poměrně často - v létě sekáme tak jednou za 2-3týdny, životnost by měla být taky delší, než je záruční doba. Líbí se mi ochranné oko na obsekávání rostlin/stromků, aby je člověk neposekal. Jak moc člověk využije naklopení hlavice o 180 stupňů, nedokážu posoudit, stejně tak jako přidaný kolečkový pojezd.

Cenu si představuju kolem 2-3tis, ale zahradní technika je pro mě španělská ves - líbí se mi třeba tato - GARDDENA PowerCut 500:

•Průměr sečení: 270 mm
•Výkon motoru: 500 W
•Průměr struny: 1,6 mm
•Délka struny: 6 m 

Budu rád a děkuji za případné nějaké tipy nebo srovnání.

Díky

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 142.78 (?), 5.5.2010 2:41
Koukal jste na Stihl FSE 71 nebo 81? Osobne bych dal prednost silnejsimu. Neuvazoval jste o motorovem vyzinaci? R.

host - 48.211 (?), 5.5.2010 17:30

Dobrý den, uvažoval - určitě by se využil, máme i les a tu a tam obsekáváme stromky - ale hlavní určení je dosekávání doma na zahradě kolem stromů, místa, kam se nedostane benzínová sekačka s pojezdem a místa v prudším svahu, okolí plotů - tam mi na manipulaci přijde výhodnější ta strunovka - ať už způsobem držení, nebo váhou. no a nakonec i provozním hlukem.

Na prodlužovák už jsem si za ty roky zvykl a nijak mě neobtěžuje.

Nad 750W motorem jsem taky uvažoval, ale např. vyžínač od gardeny 750W se podobá držením spíš benzínovému křovinořezu.

Stihl prodejna v MB ani nevím, kde je, takže stihl jsem vůbec nezjišťoval - nakonec jsem projel hobby markety a mountfield - gardenu prodávali ve všech třech, jen v mountfieldu onu 500W, v záloze jsem měl ještě RT 4005, tu neměli, takže to byl jednoduchý výběr.

Je teda jen jednostrunová, ale to snad ničemu vadit nebude.

host - 48.211 (?), 6.5.2010 18:33

tak výkonově dostačuje s přehledem.

ergonomie žádná sláva - tu rukověť snad vymýšlel někdo, kdo s tím nikdy nesekal :D tři kila už se taky nechaj nýst - takže chápu, proč silnější strunovky už mojí dvě pořádný rukojeti - tohle by bylo na nějaký delší sečení hodně špatný - přes tu spodní rukově´t je to hodně vynešený a vzhledem k řešení tý rukojeti to vlastně dost nešikovně celý drží jen ta jedna ruka.

suma sumárum opravdu jen na nějaký dosekávání a menší plochy - nedokážu si představit, že bych s tím sekal větší plochu, na tom by člověk nechal ruce.

pojezdový kolečka nejsou špatný, když se jede jedna dlouhá linie např. kolem plotu - na druhou stranu i bez nich to jde stejně dobře, takže to zase taková přidaná hodnota není.

polohování hlavy dobrá věc na různý svahový nerovnosti

provedení plastový lehce vrklavý, ale za těch necelých 2,5 tis vcelku spokojenost - na menší zahrady - na větší plochy a větší sekání to už chce fakt něco lepšího

a tu rukojeť nechápu, proč nemohli udělat krátkou a pohodlnou jako mají všechny ostatní strunovky :)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz