Vřetenová sekačka - elektrická? Jakou zvolit?



host - 121.238 (?)
17.7.2012 17:44

este sa tu nespominala ta nova sekacka od fiskars

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Georginator - (46) - 64.174 (?), 17.7.2012 16:26

Jde o to, že Honda už také není co bývala.Jedná se spíše o náhradní díly, kde jsou pomalu jednou tak drahé. Ten motor od B&S má také automatický sitič. Hlučností jsou na stejné úrovni. Samozřejmě se toho motoru nebojím, jen bych zkrátka nerad dal potom na náhradní díl u Hondy o 1/3 více, než u B&S - proč bych platil víc za značku?

Vřetenovka je vřetenovka, to je jasné, bohužel jak už jsem psal v ČR je na výběr prd :) Sekat stačí max. 2x za týden, tak maximálně v dobách největšího růstu 3x, ale z okolí nikoho takového neznám :)

Já budu kupovat sekačku na půl, takže každý da nějakých 6 500 Kč. Sekačku budu mít stejně pořád doma, jen ji občas převezu a poseču právě kolem chaty, což je tak 2x - 4x za měsíc, takže cenu zase tak moc neřeším, kdybych ji měl kupovat jen pro sebe na 300 m2 za 13 000 Kč, tak o ni ani nepřemýšlím, protože je jasné že je to zbytečnost.

Více méně se budu rozhodovat zda koupím vřetenovku Gardena 380 Li (9 000 kč - pro osobní užití na zahradě 300 m2, sekání 2x za týden) nebo nakonec popadnu rotačku Stiga Turbo 48 S BW Plus, Honda (13 000 Kč - pro osobní užití na zahradě 300 m2, sekání 2x za týden+ sekání na chatě ve svahu také cca 300 m2, sekání max. 4x do měsíce).

Teď zase budu řešit zda koupím plynový gril Weber za cca 18 000 Kč nebo na dřevěné uhlí. Vzhledem k výhodám plynu - rychlé a stálé teplotě, žádné spáleniny, tak půjdu do plynu, přikoupím udící box a přidám do toho dřevěné lupínky a voalá a bude z toho jak udící gril, tak i "uhelný" gril. Měl jsem možnost to ozkoušet na plynovém a opravdu chuť a náčich dřeveného uhlí je znát na stejné úrovni, jako je tomu na uhlí, samozřejmě v úvozovkách, není to úplně ono, ale za tu rychlost a přesnost je to úplně někde jinde, než na uhlí :) Ostatně to sem ale nepatří, tak zpět k sekačkám :))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 17.7.2012 17:44

este sa tu nespominala ta nova sekacka od fiskars

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 17.7.2012 21:08

Pokud mluvíš o Fiskars Momentum, tak Fiskars má sice velice kvalitní výrobky (zrovna levné taky nejsou), každopádně tato vřetenovka je ruční, my hledáme něco jiného (elektriku, benzín, akumulátor). Nehledě na to, že nemá ani sběrný koš. Ručních je na výběr poměrně požehnaně i v ČR, ale ty "automatické" se v ČR shánějí špatně, spíše skoro vůbec na výběr nic není :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.7 (?), 18.7.2012 9:30

A co motorova GUDE MS1600, vretenovka, zaroven aj prevdzusnovac a vertikutator.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.193 (?), 18.7.2012 13:06

Přesto, že vypadá zajímavě, jsou o ni minimální informace, zřejmě ji nikdo nemá, kdesi jsem ale četl negativní recenzi...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 110.80 (?), 21.7.2012 22:51

Mám trávnik cca 300m, ale je dosť členitý, s rôznou výsadbou. 12r. som kosil s el. rotačnou kosačkou a teraz mám 5r. benzínovú. Myslel som si, že to bude lepšie, ale je to naopak. Síce som oslobodený od kábla, ale benzínová je ťažká, neohrabaná, pracuje sa mi s ňou horšie ako s elektrickou. Tam som mal už pri kosení zaužívaný systém, kde a ako dať kábel a pohodlne som kosil aj medzi stromami. Takže sa vrátim zas k elektrickej a takisto uvažujem práve nad vretenovou od Gardeny. Benzínovú si nechám v zálohe pre prípad, že nebude čas pokosiť napr. viac ako 7 dní a tráva bude pre vretenovú už veľká. Rád by som ale vedel, ako je to s údržbou noža u vretenovej kosačky. Pri rotačnej brúsim pred každým druhým kosením, ostrý nôž je základ pre dobrý výsledok, no neviem, či sa to dá svojpomocne aj pri vretenovej.

B

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.193 (?), 22.7.2012 11:00

Máš trávník rozlohou i překážkama podobný jako já...
Taky jsem se chtěl zbavit kabelu a pořídit si menší motorovou, ale po mnoha konzultacích bych si rád pořídil vřetenovou. Jenže tady nastává to dilema:

1. Jen ruční pohon? Tady je volba Husqvarna 64 nebo Brill RazorCut 38 a obava, že se hodně nadřu při sekání 2x týdně.
2. Pohon vřetene elektricky (baterie), tady je momentálně pouze Gardena 380 Li, Brill pro rok 2012 není (dle informace by měl být až v roce 2013).
3. Motorový pohon, např. Allett 14" s cenou cca 30tis (v Anglii lze koupit za cca 18tis.) super kvalita, ale cena pro mě neúnosná. Navíc relativně velká a těžká sekačka, takže může být problém v obsekávání překážek.

Osobně jsem vyzkoušel ruční Husqvarnu 64 a Brill RazorCut38, obě velmi povedené, Brill mi připadá ergonomičtější. Takže pro mě asi rozhodnutí počkat na příští rok na bateriový Brill. Gardenu mi několik nezávislých lidí nedoporučilo (mám rotační Gardenu 36E a ani se tomu nedoporučení nedivím).
Co se týká ostření nožů vřetene a protinože, tak prý stačí nabrousit 1x za rok. Nové vřeteno na Brill stojí cca 400Kč, což mě taky dost příjemně překvapilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.253 (?), 22.7.2012 12:05

Po prvotnom sklamaní z benzínovej rotačnej kosačky som aj ja mal plán, že si kúpim zas benzínovú, ale nejakú úplne malú a ľahkú. Proste niečo ako malá elektrická, len na benzín. Zistil som ale, že nič podobné sa nevyrába. Všetci výrobcovia sa naháňajú za čo najširším záberom, veľkosťou, pojazdom a pritom sa úplne zabudlo na to, že záhrada predsa nie je futbalové ihrisko s veľkou plochou bez prekážok. Takisto som zavrhol ručnú vretenovú. Brat ju má, niekoľkokrát som si ju vyskúšal a zistil som, že by to u mňa na záhrade nebolo dobré. Pri kosení netreba vynaložiť veľkú silu, ale potrebná je určitá rýchlosť. A tá sa dá dosiahnúť len na voľnej ploche. Pri obchádzaní stromov, obrubníkov a záhonov by to dobre nefungovalo. U akumulátorovej sa zas obávam malého výkonu.

Takže preto je jediné možné riešenie pre mňa elektrická a práve pre lepší výsledok vretenová. Mal som vyhliadnutú Gardenu, ale teraz ma zarazilo, keď píšeš, že to asi nebude dobrá voľba. Napíšeš, čo konkrétne nie je na tej značke dobré? Ja zatiaľ od Gardeny nemám nič, tak radšej to vedieť dopredu, ak to nie je dobrá voľba. Zatiaľ mám čas, tiež kúpu nechám až na ďalšiu sezónu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.128 (?), 23.7.2012 14:43

Trochu mimo téma, ale možná někoho moje osobní zkušenost s RUČNÍ VŘETENOVKOU bude zajímat.

Zakládal jsem trávník před třemi lety s tím záměrem, aby byl v rámci možností alespoň trochu reprezentativní. Nicméně jako začátečník jsem samozřejmě koupil rotační benzínovku a na trávníku to bylo postupem času znát. I když jsem docílil toho, že mi pěkně zhoustl, nevypadal tak jak jsem chtěl a to především právě díky sekačce, jak jsem později zjistil. Trávník měl narezlou barvu, což bylo dáno tím, že benzínovka za sebou nechala polámaná a nerovnoměrně posekaná stébla.

Letos v dubnu jsem pořídil ruční vřetenovku Brill, a to i přes varování, že se s ní příšerně nadřu. Když mi ji přivezli, hned jsem ji musel zkusit a ejhle... Nejenže jsem ji v pohodě utáhl já, ale bez sebemenších problémů s ní poseká i moje žena, kterou bych k motorovce nikdy nepustil. No a když napíšu, že si ji hned musel vyzkoušet i můj pětiletý vnouček a jezdil s ní o sto šest, tak mi snad ani nebudete věřit.

Trávník cca 450 m sekám cca po třech dnech na výšku 3 cm a práce mi trvá asi hodinu. Sběrný koš nepoužívám, ale 1x za cca 14 dní posekám motorovkou, se kterou pak koš používám. Zvláště pak na okraje záhonů, ohraničené keře a stromy apod. je motorová sekačka vhodnější. Na té vřetenovce je parádní především to, že vlezu do kůlny, vytáhnu ji a můžu makat. Žádná kontrola, broušení, starování, dolévání PH, zastávky na vysypání. Prostě takové VEM A JEĎ...

Když to shrnu - trávník mám letos opravdu parádní - ještě víc zhoustl a konečně má barvu jakou má mít, nadřu se míň než s motorovou, ušetřím za benzín, rovnou přihnojuji, neruším sousedy, můžu si sekat kdy chci a navíc může v případě potřeby posekat i má drahá polovička. Elektriku s kabelem bych nikdy nechtěl, protože 2x roční vertikutace s el. vertikutátorem mi bohatě stačí a ten kabel je fakt vopruz...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.3 (?), 27.7.2012 9:40

Tak konečně moje slova. Řeším koupi sekačky v podstatě už od loňska. Máme doma sekačku vřetenovou-značku nevím, holka je stará cca 25 let. Poslední 4 roky sekám zahradu já - ženská, ostatní na to nemají čas a prý se moc nadřou. Nevím, já to beru jako sport. Sekám tak 2x do týdne (plocha je tak do 300m2), pravda, když zaprší a nejde sekat a tráva přeroste, je to dřina, ale jde to. Jenže sekačka už po tech letech dosluhuje a tak řeším to samé dilema, vřetenovou ruční, elektrickou... Manžel jako chlap by chtěl něco aby se nenadřel, kabel mu nevadí, hlavně taky aby to nebylo drahé... Takže se nemůžeme dohodnout, já mám ráda vřetenovku, ruční mi fakt nevadí a hlavně ta tráva je za tech několik let co pravidelně seču pěkně hustá, zelená. A to musím říct, že to není žádný anglický trávník, členitý terén - záhonky, stromy, tu a tam pampeliška, sedmikráska, jetel, jitrocel. Ale i tak když poseču... tak je to krása :-)

Zaujala mě proto tahle diskuse, i když stejně nevím jestli nakonec koupím ruční nebo elektrickou a jak už tady bylo řečeno, tak v ČR opravdu velký výběr není, přemýšlela jsem i o té ruční Fiskarce, jen mi na ruční přijde taky docela drahá a zkušenosti jsem na netu moc nenašla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika