Vazelina na uhlove prevody krovinorezu



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
host - 192.242 (?) 
13.5.2014 23:05

mazivo od Stihl nemá v technickom liste, že obsahuje pevné mazivá, teda ani MOS2

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 72.149 (?), 14.5.2014 8:44

Já mám zase v návodu na Dolmar 4510 napsáno, že v převodu je stálá náplń. Zátkou na doplnění maziva je ale hlava vybavena.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.113 (?), 1.6.2014 21:28

Dobrý den všem.

Připojím se rovněž k diskusi, protože se mi zdá poněkud "nikam nevedoucí". Začnu začátkem - mám druhý křovinořez (první už pro prastarost skončil), nyní značky SOLO. Koupený v Mount. V návodu je uvedeno používat "speciální převodový tekutý tuk SOLO, obj. č. 008318025). No-jo. Jenže tento tuk není v prodeji - Mount. jej vůbec nemá - neprodává. Alternativu návod nikde neuvádí a neuvádí ani normu, klasifikaci nebo specifikaci, aby bylo možné koupit tuk stejných technických vlastností.

Před prvním použitím jsem se podíval mazacím otvorem do křovinořezu a v úhlové převodovce NENÍ žádný tuk černé barvy (např. s MoS2), ale klasické žlutavé.

Dal jsem si tu práci a napsal do Německa. Vyjádřili mi HRUBOU nespokojenost s tím, že mi prodejce na mazání nabídl tuk LV 2-M, který NENÍ do jejich výrobku určen. Následně jsem jim vysvětlil situaci (že SOLO tuky prostě v nabídce nemají), ačkoli prodávají jejich stroje a požadoval jsem sdělení jejich technické "normy", resp. klasifikace tuku SOLO. Nesdělili. Ale popsali mi, že tuhé malé složky maziva LV 2-M a další parametry ztěžují promazávání - roztečení a pohyb ve skříni není takový, jak by bylo potřeba. Nejde o vhodné mazivo. Doporučili mi - když neseženu SOLO - použít mazivo, jež se používá do převodovek úhlových brusek - jsou shodných rychlostních i teplotních parametrů. Současně mi však napsali, abych zajel do Drážďan a uvedli několik adres prodejců, kde SOLO tekutý tuk mají skladem.

S tukem LV 2-M, jak píší předřečníci, nepochybně křovinořez bude také fungovat. Nevím ale, jak Mount. přišel na to, že (alespoň do SOLO) je vhodný. Jde-li o právní posouzení, "odnesl" by to Mountfield, protože podle judikatury nemůže prodávat stroje-zařízení a k nim, byť i z nedbalosti, dodávat a doporučovat vadná maziva. Bylo-li by prokázáno mazání jimi ke křovinořezu dodaným tukem, Mountfield se nemůže zodpovědnosti zprostit a vyvinit se např. z výraznějšího opotřebení (samozřejmě by to chtělo znalecký posudek), protože během 7 let záruky se může udát leccos. Je také dobřé, že podle internetových diskusí je nabízení tuku LV 2-M do převodovek křovinořezů firmou Mountfield naprosto běžné - těžko budou tvrdit, že jej nikdy do křovinořezu nenabízeli.

Ale firma SOLO, jak jsem z jejich informace vyrozuměl, by za vadu zboží při jednání s Mountfieldem byla "kryta", protože k výrobkům prodejce nedodal to, co má prodejce znát a je mu k dispozici. (jde jen o "strohý" překlad).

Dále jsem se díval na jednotlivé parametry tuků - konzistence (NLGI klasifikační stupně maziv), teplotní a vodo-ochranné parametry. Jsou-li SOLO (a i další tuky) "tekuté", jak píše manuál, pak jde o NLGI označení "000". Kdežto dodávaný tuk LV 2-M je dle NLGI "2-3", čili poloměkké až střední konzistence, což neodpovídá požadavku výrobce. Nápis ISO u tuku LV-2M je "6743/9 CEB 2/3" - co to znamená? 6743/9 je vlastní norma ISO. Písmena "CE" - nejnižší teplota použití -30°C, nejvyšší 160°C. Písmeno "B" je "odlonostní" a LV 2-M je POUZE pro suché prostředí a jde-li o korozi, tak chrání proti slané vodě. A zde další problém - mazivo NEODOLÁVÁ ani statické vlhkosti, takže již vidím problémy např. při sečení v ranní rose, která by mohla vniknout do převodovky. Jde-li o čísla 2/3, pak jde o poměrně vysokou konzistenci a s ohledem na teplotní rozsah ji považuji za nevhodnou.

Jde-li o další označení maziva LV2-M podle DIN, pak jde o normu 51502. Na mazivu je uvedeno "KF2/3K-30". Co to znamená? Jde o mazivo pro ložiska valivá, kluzná a kluzné plochy... zde je to v pořádku. ALE písmeno "F" značí, že ve složení jsou pevná aditiva (zde MoS2) - a to je problém, protože podle jiné normy NEJSOU do vysokorychlostních skříní povolována pevné aditivní složky! Zbytek DIN normy značí provozní teplotu (120°C) a odolnost proti vodě, která je podle mne také velmi malá.

A závěr?

Takže tubu s LV 2-M jsem dal do šuplete a jedu do Drážďan pro tuk SOLO, kde stojí 6,50 EUR (na rozdíl od tuby LV 2-M, která je za 2 EUR, u Mount za 53 Kč.

A o firmě Mount. si myslím své... protože já chci, aby křovinořez vydržel i po záruce a ne se hned rozpadl začátkem osmého roku používání a já musel koupit další.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.254 (?), 2.6.2014 7:04

Tak pánové - to je první odborný rozbor maziva, který se zde objevil, žádné jalové diskuse.

Podíval jsem se schválně na parametry na internetu a pisatel má naprostou pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 2.6.2014 7:25
Vyjádření výrobců křovinořezů v návodech je stejně odborné, chybí mu pouze detailní rozpis. U nás je toto chyba, protože si většina majitelů myslí, že je do strojů výrobci nutí dávat předražené spřátelené produkty. Servisy jsou tím pádem špatné, protože tam dají, co tam patří a ono to stojí víc, než levná taky vazelína. Můžeme pokračovat oleji do motorů a pod., vždy se najde x lidí, kteří jsou chytřejší než samotní výrobci. Kdo z nich komunikuje přímo s výrobcem, když chce použít doporučenou náplň? V tomto případě stačilo zakoupit tuk na úhlové převody od jiné značky, když nebyl originál k dostání. Pracovní podmínky, otáčky jsou stejné. Nedělejte si iluze, že dlouhý, odborný popis mnohé přesvědčí. Zadřené motory, ukončené úhlové převody, zničená olejová čerpadla jsou stále aktuální opravy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 14.199 (?), 2.6.2014 7:47

Domnívám se, že pravda jako obvykle bude někde uprostřed. Prodejce by měl mimo doporučení svého maziva poskytnout i nějakou specifikaci, podle které by bylo možno zakoupit náhradu. Prodejce by měl prodávat a doporučovat produkty, které nejsou s tou specifikací v rozporu. Můj názor je, že v úhlovém převodu panují tak strašlivé poměry, že z moderních maziv jej umaže v podstatě cokoliv. Pokud nepoužijete nějaký sajrajt z piksly 50 roků staré. Problém může být s uplatněním reklamace, ale tam nebude hlavní roli hrát mazivo, ale obratnost použitých právníků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 2.6.2014 9:00
To je celý problém zbytečné diskuze, pro českého člověka je pravda uprostřed.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 192.242 (?), 2.6.2014 9:30

ked si niekto dá námahu, alternatívu nájde. Problémom može byt ale velkost balenia, nakolko sa jedná o priemyselné mazacie tuky. Vynikajucou alternatívou by mohol byt Castrol Longtiime PD0 respektíve PD00,lenže najmenšie balenie je 5 kg a stojí 3500 Kč, parametre toho tuku su optimálne, takže sa musí hladat dalej. Najlacnejšou a velmy vhodnou alternatívou je Castrol Longtime PD1,lenže má iný základ, takže sa uhlový prevod musí od povodného tuku očistit. Tuky pre mazanie prevodov elektrického náradia su tiež skvelou alternatívou, lenže 1kg takého tuku je niekde okolo 2800 Kč.Niekto tu písal, že s uspechom používa Castrol High Temeparatur Grease čo by mohlo tiež splnat učel. Rozhodne by som tam nedával ale LT2 a podobné tuky. U LT2 M síce výrobca nepíše o nevhodnosti použitia pre vysoké otáčky, no iný výrobcovia u obdobných typov neodporučaju použitie pre vysoké, dokonca ani pre stredné otáčky vačšinou je ale popis, že su vhodné pre pre extrémne namáhané klzné, guličkové a sudkové a valcovéložiská vystavené rázovému zataženiu. Nakolko sudkové a valcové ložiská su vyrábané len pre nízke otáčky pre extrémne zataženie, technicky zdatnejší používatel takuto alternatívu nepoužije. Bežný používatel menej technicky zdatný použije to, čo mu v obchode daju, v presvedčení, že to tak určite bude dobre. Výrocovia krovinorezou dodávaju na mazanie prevažne prebalené priemyselné tuky a bežne dostupné mazacie tuky v menšom a drahšom balení. Dolmar a Honda dodávuju tuky pre ložiská priemyselnych zariadení bielej farby, čo je Shell Alvania, teraz Gaudus, presný typ som ešte nevyhladal. Ja osobne používam už spomenutý Longtime PD1.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 14.199 (?), 2.6.2014 10:00

Vcelku jste trefil klinec. Technicky nezdatný uživatel tam musí dát to, co mu prodají a pokud není flink, tak tam nedává nějaký sajrat z garáže, ale věří, že mu prodali co potřebuje. Technicky středně zdatný se poohlédne do specifikací a pak tam flákne něco, co myslí že by mohlo chodit. V drtivé většině případů mu to projde. TechnoPurista jede pro tubu přebalené vazelíny do Německa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 2.6.2014 11:58
Zase český člověk hledá alternativu k vyzkoušenému a doporučenému. Na 1 tubě ušetříte, co hledám promrháte v času s obavami, zda je adekvátní náhrada. V servisu už vysvětluje každý sám za sebe, oni si ty pohádky poslechnou a zeptají se, chce opravit, nechcete, příště šetřete na něčem jiném.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?0:08
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika