Vari - volnoběžná poloha pro jízdu vpřed

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?)
7.2.2011 18:33

Pro správnou funkci volnoběžek je třeba zkontrolovat stav palce - zda kolík, který zapadá do ozubení náboje není opotřebovaný. Na vari.cz máte seznam dílů s vyobrazením. Jinak jsou 4 polohy palce - ve směru otáčení vpřed, vzad, ke středu - uzávěrka - bez volnoběžky, a zajištění vysunutím a otočením - kolík není v záběru. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 144.62 (?), 7.2.2011 18:24, zobrazeno: 11169x

Koupil jsem starší Vari s vozíkem a převodovkou DSK 317 z roku 1995 a potřeboval bych poradit jak přesně funguje volnoběžná poloha pro jízdu vpřed. Podle návodu jsem nastavil poloho palce v kolech ve směru otáčení kola a jel jsem to vyzkoušet. Při jízdě na 2 a 3 převodový stupeň když je motor v záběru jde docela dobře řídit ale při jízdě z kopce a ubrání plynu by měla podle návodu fungovat tzv. volnoběžka. Ta sice podle mě funguje, ale občas to v kolech trochu cukne jako když se tam neco seká a stáhne to trochu řidítka ke straně. Tak nevím jestli je to tak normální nebo je to nějaká závada. Pokud má někdo s tím zkušenosti a poradí mi budu velice rád. Předem děkuji za radu Mirek.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 7.2.2011 18:33

Pro správnou funkci volnoběžek je třeba zkontrolovat stav palce - zda kolík, který zapadá do ozubení náboje není opotřebovaný. Na vari.cz máte seznam dílů s vyobrazením. Jinak jsou 4 polohy palce - ve směru otáčení vpřed, vzad, ke středu - uzávěrka - bez volnoběžky, a zajištění vysunutím a otočením - kolík není v záběru. 

host - 11.107 (?), 7.2.2011 18:52

Je třeba rozebtat u obou kol náboje, zbavit případné staré ztuhlé mastnoty vizuelně zkontrolovat stav opotřebení palce i rohatky a případně je prohodit z pravého do levého. Lehce promazat, poskládat, nezapomenout dobře usadit gegrovku a vyzkoušet. Jen připomínám, jízda s vozíkem a nastavení palců na volnoběžku je dle výrobce zakázána. A já se částečně nedivím, protože se vždycky najde někdo, kdo to z kopce pustí co to dá, pro jistotu ještě ubere plyn a to pak ten mechanizmus nepřežije sezonu. Nemluvě o tom, že na rovině pak přidá plyn, zapadne jen jedna strana a řidítka obsluhu vystřelí ze sedačky.

host - 144.62 (?), 7.2.2011 19:10

S plynem jsem to nepřeháněl a z kopce jsem ještě přibržďoval aby se to tak nerozjelo. V návodu je tato poloha palce uvedena právě pro jízdu s vozíkem. Zkusím to rozdělat prohlídnout a uvidím. Zatím díky Mirek.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 209.33 (?), 7.2.2011 19:14
Zapoměl jsem napsat, že na volnoběžky se nemá jezdit, zejména ne rychle. Já buď vypnu kolíky a vyřadím a brzdami udržuji rychlost, nebo držím motor v otáčkách a tím cca povolenou rychlost. Záleží to na délce kopce, nákladu, stavu cesty.

host - 24.183 (?), 7.2.2011 19:30

V lepším případě jde o zatuhlé mazivo, ale většinou jsou omleté zářezy do kterých zapadá kolík. Stačí prohodit díly mezi kolama a je to. Mě to poslední dobou škube řidítky také, ale prohození dílů už před pár lety proběhlo....

host - 144.62 (?), 7.2.2011 19:59

Je tedy nutné to rozhodit a skontrolovat nebo můžu opatrně jezdit aniž bych něco poškodil? Budu vozit dřevo v lese a tak budu jezdit na 1 nebo max. na druhý stupeň. Díky Mirek.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 209.45 (?), 7.2.2011 20:13
Pokud to nedělá v záběru, tak v pohodě. V každém případě myslete na to, že to není F1 a potom si tu kontrolu- údržbu udělejte.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz