Sekačka s pojezdem nebo bez, Stiga nebo Honda



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
host - 224.202 (?) 
19.5.2011 8:15

Chystám se řešit podobné dilema, s tím, že jsem jednoznačně rozhodnut pro pojezd včetně volitelného mulčování (pojezd vždycky mohu vypnout, až na jeden případ*); stará darovaná sekačka už dosluhuje, tak je třeba se připravit.

Uvedu své preference a svůj pohled na věc:
Pozemek s trávou je někde mezi 1000 a 900 m2 s minimem zakoutí a objížděk. Současně nezastírám, že jsem po posledních zkušenostech dost nakloněn strojům Honda.
Po hrubém výběru se rozhoduji mezi zančkami Stiga, Honda a Weibang.
Honda je jednoznačně nejdražší při srovnatelném výkonu, ale má nastavení výšky sečení na každou nápravu zvlášť (což narozdíl od mnoha prodejců považuji za výhodu, nikoli nevýhodu), a má *automatický pohon (tzn. automatickou regulaci rychlosti dle podmínek sečení) - s tím dosud nemám zkušenost, ale vidím to jako dobrou věc pro úpřípad, že bude sekat paní  
Stiga je osvědčená značka a všichni kolem mi ji doporučuji, zde si mohu vybrat motor Honda nebo Briggs & Stratton - Honda je úspornější (cca o 50% nižší spotřeba než B&S).
Weibang jsou taky velmi chválené a komfortně vybavené sekačky, ovšem už omezené jen na motor B&S, tedy větší soptřebu. Zato tato značka je při srovnatelném výkonzu nejlevnější.
Táhne mne to pochopitelně k Hondě, ale na druhou stranu, nechci utrácet jen na základě pocitu.
Tož bych také přivítal další názory (a raději z praxe, než nějaké teoretizování grafomanů), než se rozhodnu...

Váš "pan Honda"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 160.18 (?), 19.5.2011 9:47

nedokážu si představit benzínovou sekačku tlačit bez pojezdu, možná tak elektrickou co unesu v jedné ruce ale ne 40kg stroj. máme svážitý pozemek a z kopce vetšinou jedu bez pojezdu. po rovině bych už musel více zatlačit a do kopce mě to po pár metrech nebaví :-)... vždycky obdivuju sousedy jak tlačí zapření o sekačku do kopce jako kdyby tlačili auto po rovině.

na stromky jedu s prázdným košem a cestou dolu takže nepotřebuju pojezd a nenadřu se.  většinou ale mulčuju takže ani koš řešit nemusím.

K nastavení každé nápravy nevidím žádnou výhodu. v garáži zvednu sekačkou jednou pákou přejedu na trávu a tam ji rychle snížím, do garáže zase naopak. k čemu mi bude když sekačka pojede zekřiva. zaprvé bude rozdílná výška sečení uprostřed sekačky a po krajích, bude třeba seřídit madlo na správnou výšku.

nastavení rychlosti pojezdu taky navidím nic užasného. s pojezdem se jezdí štreky a tam vyhovuje rychlost maximální. kolem překážky se pojezdy vypne a do sekačky ten kousek potlačí. rozhodně jednodužší než pořád verglovat s pojezdem.  možná to bude mít výhodu pro slabé motory aby se neudusily.

ja jsem se stigou 53 turbo naprosto spokojený a sečení je radost. vetšinou mulčuju co 5 dnu. 800m2 mam přez pul hodiny práce. zkoušel jsem i mulčovat 20cm luční trávy na 4cm s pojezdem a naprosto v pohodě... sice bylo znát že motor si už musí máknout ale žádné dušení nebo pokles otáček... takže není žádný duvod zpomalovat v normálně udržovaném trávníku.

řešit spotřebu je nesmysl a 50% to nebude ani náhodou... když jsem sekal ze sekačkou TORO kde je už novejší BaS (myslím) tak mi vyšla nádrž tak akorát, ted s hondou tam ještě něco zbude...  ale to přikláním tomu že mám posečené rychleji pač nemusím klocíkem vyšpárávat ucpaný tunel. :o)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.202 (?), 19.5.2011 12:17

O spotřebě obou motorů a výhodě stavění výšky na nápravě se přít nebudu - jedno mám prokonzultováno i potvrzeno s odborníky a profi zahradníky a druhé mám odzkoušeno - někde tady v jiných diskuzích kolem toho byla řeč.
A nevím proč by spotřeba byla nesmysl - menší spotřeba = míň smradu (když pominu ekonomickou úsporu).

Ostatní beru - je to stylem vpráce, typem zahrady a každého jinými požadavky - jasněže, když budete dělat "golfový trávník" a sečete co 5 dnů, jestli jsem to pochopil správně, tak možná uděláte 800m2 za 1/2 hodky (na to už bych ale vzal ruční vřetenovku) ;-)
já ale nejsem otrokem své zahrady takže seču tak max co 14 dní a to je pak na hodiny. Ale to je každého věc.  S proměnnou rychlostí nemám zkušenosti, tak si netrofán říct ani, že je to úžasné ani že není - až vyzkouším, budu vědět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 160.18 (?), 19.5.2011 13:14

nikdy jsem výrazně necítíl výfukové plyny starého ani nového BS, a necítím ani hondu. (samozřejmě venku, ne v garáži). a jestli to sežere o dvě decky na litru méně je sice příjemné ale nepodstatné. 

nastavení výšky sečení jsem to hledal ale nenašel, škoda.

nemám golfový trávník, je to sad za domem. Kolem domu ještě doděláváme tak tam zatím tráva není nebo jen vysoká co občas umlátím lopatou :o). Sekání mám jako relax proto taky neotročím a je mi přijemnější pomulčovat jednou za 5 dní než behat 2x déle se sběrem do koše po 10 dnech. časově a finančně to výjde nastejno jen mám delší čas pekně posečený trávník... Pokud je škaredě tak neběhám s pláštenkou abych splnil termín a počkám si na počasí a trávu posekám se sběrem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 224.202 (?), 19.5.2011 13:30

OK, každý to máme jinak - pro mne je ježdění se sekačkou každých 5 dní otročina, to bych pak nedělal nic jiného... ale to je zase moje věc  

Akorát mne překvapuje těch 800m2 za 1/2 hodiny... 

Ostatně, jsem jen chtěl říct, že požadavky každého se různí a proto budou různé i požadavky na stroje. Počkám si proto na názory někoho, kdo má požadavky podobné, abych to mohl porovnat, případně si poopravit názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 160.18 (?), 19.5.2011 13:54

dneska seču tak to zkusím přesně stopnout :-) me to příjde jako chvilka a už zítra se budu těšít na další posečeníčko 

výpočtově bych měl 800m přejet 2x do metru což je 1,6km co nachodím. abych sekl pul hodiny musí sekačka jet pořád 3,2km/hod. seču s malýma přesahama a sekačka jede rychleji tak by to mohlo vyjít :-)

dnes to bude 7 den tak to není taková hrůza.. chtěl jsem včera ale opíkali jsme buřtíky, a stíhám k tomu daleko více věcí než vetšina lidí co znám a to nemají ani trávu. Asi tolik nečumím na televizu.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.202 (?), 20.5.2011 11:48

jojo, tak je to sprábvné, jen užívejte,
 já zatím musím ještě opravoavt drenáž, nějak mne zlobí a nemůžu příjit na to, proč... 

a já zase možná tolik nejsem doma 
PS: nemám tu skoro žádný signál, takže když už někdy koukám na DVD, tak až je tma ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
M. P. - (24) - 179.249 (?), 19.5.2011 12:50

Tvrdit, že srovnatelný model s motorem B&S žere o 50% víc je úplná blbost. Spotřebu ovlivní hlavně výška a hustota trávy případně vyšším výkonem motoru můžete dosáhnout nižší spotřeby... Ale u srovnatelných motorů je srovnatelná i spotřeba. A nastavení přední a zadní nápravy kol zvlášť je taky blbost protože se vám pružiny časem ochodí a pak vám přeskakuje kolo výš nebo níž ve předu nebo v zadu a je to k vzteku než si toho všimnete. A pokud dáte předek výrazně nahoru než v zadu, tak to pak stejně musíte přesekat na stejnou výšku nebo budete sekat o to dřív, protože tráva vám rychleji vyroste... Takže rozhodně je lepší centrální nastavení a sekačka s pojezdem při dnešní váze sekaček 30 - 60kg.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.202 (?), 19.5.2011 13:22

Když pominu praktické zkušenosti, úpak stačí si najít podrobné specifikace jednotlivých motorů (samozřejmě srovnatelných kategorií a výkonů) - to jistě při vaší fundovanosti zvládnete - a porovnat údaje o spotřebě (běžně dnes měřené podle příslušných norem). 

O nastavení výšky sečení se tady fakt dohadovat nebudu, až to budete mít vyzkoušené, nebo se aspoň poradíte s někým, kdo s tím má zkušenosti, pak se o nich můžeme pobavit, ale házet tu jen tak do placu nesouvisející výroky o pružinách, to je jak u malých na drvorku. Např. co je u vás výrazně níž a co výrazně výš, co bych podle vás měl přesekat, víte k čemu nastavení různých výšek vůbec je?  Nedělá se to bežně, ale je to jedna z mála pomůcek u přerostlé trávy - tak proč bych měl u tuto věc přijít. Pokud ovšem preferujete pohodlí, to už je na vás, nebudu hnedle tvrdit, že je to nesmysl nebo lepší či horší, jen mám k tomu jiný postoj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 35.122 (?), 17.7.2011 3:15

Nedávno jsem řešil stejný problém. Zahlcen katalogy a "moudrými" radami z fór typu unavených pružin u nastavení výšky sečení a podobnými nesmysly, po projití několika obhodů jsem se nakonec dostal do obchodu v Jihlavě, kde jsem si sekačky mohl vyzkoušet v akci!! A to bych všem doporučil. Je to úpně o něčem jiném, než čučet na vystavené stroje v obchodě a poslouchat buď i odborné výklady prodavačů a číst nesmysly na internetu. Nakonec to vzhledem ke členitosti zahrady vyhrála Honda HRG 465. Je to lehká sekačka, jednoduchá na obsluhu, lehce se startuje, v pohodě ji zvládne i manželka. To, že se dá nastavit výškově každá náprava zvlášť je opravdu spíš výhodou u přerostlíé trávy, jinak se nepoužívá. A sekačku bez pojezdu bych nikomu určitě nedoporučil. Je to investice na několik roků a za tu dřinu to nestojí ani na malém pozemku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika