Problem se spojkou u krovinorezu?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.29 (?), 29.10.2008 12:12
Pane HH. Opet jsem to nekolikrat zkousel. Teoreticky by melo roztazeni per zaviset na otackach motoru a odstredive sile "kladivek",ale podle poslechu jasne slysim, ze az po nekolika sekundach kdy se rotace kotouce snizi na uroven otacek zaberu spojky jde motor teprve do volnobehu. Znatelne slysim ten skok otacek motoru, kdyz se kladivka odpoji od bubinku. Podotykam, ze spojka nenese znamky opotrebeni. Radeji budu kotouc pribrzdovat o zem. R-2
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 29.10.2008 12:36
Radku, jak je stroj starý, kolik toho nadělal? To vypadá opravdu na slabší pružiny/nu, ta pak nestáhne segmenty a spojka je sepnutá stále. Nevíme ani co to je za značku křoviňáku? Měl jsem v dílně i vyžínač bez spojky, ale tohle ten případ zase není.
R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 29.10.2008 13:15
Spojka u Vari funguje úplně stejně jako spojka u křovinořezu. Ovládací páčku spojky nemá žádná Vari a to ani DSK 316, tam to funguje jinak. MF je klasická vícelamelová konstrukce s ovládací páčkou. Taky si myslím, že pokud roztočím žací nástroj křovinořezu a dokázal bych onen nástroj udržet v otáčkách spojka se nerozepne a bude otáčet s motorem i když bude mít vyplé zapalování tak dlouho, dokud nepoklesnou otáčky natolik, aby vratná pružina dokázala překonat odstředivou sílu čelistí spojky a přitáhnout je. Pak najednou se odpojí motor.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.69 (?), 29.10.2008 13:24
Dobržďování, či jiné experimenty které nejsou uvedeny v návodě k použití jsou přinejmenším zbytečné. Podle mne je stroj tazatele v pořádku a to samé platí i o jeho chování v praxi. S uvedeným jevem „klesání otáček z max na min“ výrobce počítá a stroji to nemůže ublížit, pokud jinak dodržujeme návod k použití. Jinak spojka se spíná jak je uvedeno výše při zhruba 3000 ot/m (začne zabírat) a při poklesu ot. z max na min. se rozpojí též zhruba při 3000 ot/m. pokud je vše v pořádku. Kdybychom roztočili křovinořez třeba na 8000 ot/m potom nějak zajistili tento počet otáček ze strany nástroje (třeba nějakým motorem), následně motorek křovinořezu třeba vypnuli při konstantních otáčkách nástroje, motor křovinořezu by se nikdy nezastavil, jedině při poklesu otáček nástroje na spínací hranici. Je to dáno odstředivou silou, která působí oproti pružinám a pokud tato síla není nižší jak síla pružiny, spojku nikdo nerozpojí i když motor křovinořezu je v tomto případě spíše brzdící element.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 29.10.2008 13:26
Nebo se to dá říci jinak. Pokud se překročí otáčky pro sepnutí odstředivé spojky, je pak jedno z kterého konce jde výkon. To neplatí při rozjezdu stroje, samozřejmě. Odstředivá spojka vždy na zdroji energie, ale jak sepne tak spojka přenáší jak akci tak reakci a to do doby, kdy otáčky motoru nepoklesnou k dané hodnotě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 29.10.2008 13:53
Ano, ano,ano máte oba pravdu a je to v podstatě to samé, jde jen o to kdy se spojka rozpojí. 8 000 otáček je pro některé pracovní oblast. Většinou jsou konstruovány tak, aby odpadali na 4 000 ot. a zapínali na 3 000 až 3500 ot. Je to z důvodu bezpečnosti, při sepnutí si je obsluha vědoma uvedení do pohybu, při vypnutí obsluha očekává zastavení nástroje.
Vari a podobné stroje neznám, ty přenechávám kovářům :-).
Radek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.36 (?), 29.10.2008 13:42
Prave jsem se vratil od souseda a vyzkousel jeho dvouletou Marunaku. Ja mam 9 let stareho Partnera 25ccm. U Marunaky jsem citil to same jenom otacky spadly rychleji nez u mne a to prisuzuji vetsimu obsahu a tudiz i vetsimu odporu motoru a samozrejme i unave per. Jelikoz uz nejsem s timto "problemem" sam tak mam lepsi naladu :-). Panove R.B., H.H., Stanislave a dalsi. Velice Vam dekuji za prispevky zkusenych servisaku. Uz nebudu krovinak brzdit o zem. S pozdravem amater zahradkar Radek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.254 (?), 29.10.2008 14:56
Zdravím, děkuji 11.107, ten jediný pochopil princip odstředivé spojky. Vari je na úplně stejném principu, pokud jedte z kopce a strká vás náklad, tak to motor brzdí jen do rozpojovacích otáček odstředivé spojky a potom když nemáte bržděný valník tak se to rozjede s odpojenou spojkou a motor běží na volnoběh. Standa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 29.10.2008 15:32
Jsem jasný příklad toho, že i blbý kovář může sem tam něco vědět. Co mi ale stále vrtá hlavou a nemůžu na to přijít je, kam se poděje tma, když se rožne.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|