Potíže s Briggs&Stratton Quatro
|
|
 |
 |
host - 134.242 (?) 14.6.2008 13:16
Po prohlídce doporučených věcí jsem nic zvláštního nenašel. Pokud nastartuji a neustále ručně pumpuji palivo, motor běží. Rozebral jsem a vyfoukal karburátor - ten nikterak zvláště špinavý nebyl a stále stejný stav. Pokud ovšem ručně přidávám palivo, dokud se motor neohřeje - cca minutu, motor už dále běží sám. Takže je posekáno, předpokládám, že je přicpaný nějaký vzdušník - a nechávám to zase na příště. Horší je, že nastartovaný a zahřátý motor už nejde zastavit - něco co má zavřít přívod paliva nezavírá a musím chcípat zajetím do vysoké trávy. Máte ještě nějakou jednoduchou radu?
Díky
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 134.242 (?), 14.6.2008 8:17, zobrazeno: 13512x
Mám sekačku s motorem B&S Quatro a následující problém: jednoho krásného dne při startu naskočí a hned zhasne (předtím jí měl vypůjčenou kamarád a samozřejmě nic zvláštního nedělal). Když několikrát napumpuji benzin, zase naskočí a hned zhasne. Svíčka je mokrá. Poprvé (minulé sekání) jsem měl trpělivost a sundal jsem vzduchový filtr - ten je čistý a bez něj se chová stejně - dále jsem se nedostal, nemám příslušné nářadí ani vlastně nevím, jak tento motor funguje, každopádně, jsem tak dlouho zkoušel startovat až se asi motor trochu ohřál a naskočil. Z výfuku šel dobu modrý kouř po spalování oleje, ale zahradu jsem posekal. Motor nešel chcípnout - neskutečné samozápaly, při dalším startu - po vysypání koše - opět dobu pumpovat a opakovaně startovat - potom samozápaly.
Dnes už nemám trpělivost ji dvě hodiny startovat. Máte někdo radu? Vím, že nejjednodušší je zajet do servisu, ale mám to trochu z ruky. Stále si myslím, že to je jen něco ucpaného, ale jak říkám, nevím kam se podívat. Díky Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.22 (?), 14.6.2008 8:46
Dobrý den, zkusím odpovědět jen v krátkosti, co mě zrovna napadne: zkontrolovat stav zapalovací svíčky (ta bude ale asi dobrá), zkontrolovat dostatečný přívod paliva (jestli není vedení přicpané), zkontrolovat spojení mezi horním výstupem klikového hřídele a setrvačníkem - toto spojení je zajištěno pomocí pera - tak je zajištěn správný okamžik zapálení, protože v určitém místě setrvačníku je zalitý magnet a na rámu motoru je přidělána indukční zapalovací cívka. Když se pero přestřihne, jinak poškodí nebo vypadne, změní se poloha setrvačníku vůči klikovému hřídeli a tím i okamžik zážehu (dost často se to stává), dále zkontrolovat správnou hladinu motor. oleje - nesmí se přeplňovat! - ani by se sekačka při manipulaci při opravách atd. neměla naklánět vzduchovým filtrem dolů - na této straně motoru je odvětrání klikové skříně, které ústí právě do vzduchového filtru - při naklonění motoru vzduchovým filtrem dolů se do tohoto odvětrání dostane olej a dělá to neplechu, dále bych pečlivě zkontroloval přítomnost všech pružinek na ovládání karburátoru - jsou tam pjemné pružinky, přes které se ovládá zátěžový regulátor - ty pružinky tam musí být (nahoře na karburátoru - jsou tam 1 nebo 2), páčka na karburátoru, ke které pružiny vedou, se musí pohybovat obsolutně lehce bez zadrhávání, zkontrolovat, zda je v pořádku zapalovací kabel (neprodřený, neproseknutý, nezlomený,...). Kolegové mě jistě jěště doplní popř. opraví. Přeji Vám, aby se Vám to podařilo rychle opravit
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.242 (?), 14.6.2008 9:13
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.242 (?), 14.6.2008 13:16
Po prohlídce doporučených věcí jsem nic zvláštního nenašel. Pokud nastartuji a neustále ručně pumpuji palivo, motor běží. Rozebral jsem a vyfoukal karburátor - ten nikterak zvláště špinavý nebyl a stále stejný stav. Pokud ovšem ručně přidávám palivo, dokud se motor neohřeje - cca minutu, motor už dále běží sám. Takže je posekáno, předpokládám, že je přicpaný nějaký vzdušník - a nechávám to zase na příště. Horší je, že nastartovaný a zahřátý motor už nejde zastavit - něco co má zavřít přívod paliva nezavírá a musím chcípat zajetím do vysoké trávy. Máte ještě nějakou jednoduchou radu?
Díky
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.22 (?), 14.6.2008 13:36
Při zastavování (chcípání) motoru k žádnému uzavírání paliva podle mě nedochází (mám motor B&S Quantum 50 - takže nevím, jak je to u motoru QUATRO, který máte Vy) - jen se po uvolnění páky na madle přimačkne třecí brzdící čelist k setrvačníku a zároveň se zkratuje zapalování. Schválně zkuste manipulovat tou bezpečnostní pákou (madlem) a sledujte, jakými pákami hýbe ten bowden - někde na boku motoru by se měl pohybovat takový člen, jehož "jazýček"(=část) se po uvolnění (puštění) toho madla přesune na jinou kovovou část, dojde ke kontaktu a zkratuje se zapalování. Pokud nedochází ke kontaktu, je možné že motor běží dál.
Pak bych ještě určitě zkontroloval to upevnění setrvačníku na klikovém hřídeli - je to asi sice více náročná práce na montáž, ale je to častá příčina potíží.
Přeji úspěch při hledání závady a její snadné odstranění Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.242 (?), 14.6.2008 14:09
Dííky - bovden vede skutečně někam "pod plechy", takže jsem si marně lámal hlavu, jakým způsobem tohle ovládá přívod paliva - a neovládá, rozpojuje zapalování! Až motor vychladne, znovu to rozeberu a předpokládám, že proč zapalování nezkratuje lehce odhalím. Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek víkendu.
Milan
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|