Pomozte s výběrem benzínové sekačky

host - 209.65 (?)
31.8.2008 1:50

Na vámi popsaný pozemek a podmínky bych já osobně volil z vybraných sekaček profi Stigu (pokud má oproti Hondě opravdu 2900 ot), na druhém místě bych bral přímo Hondu za uvedenou akční cenu (i když nemám zkušenosti s plastem Polystrong ale s lepším Xenoy). Husqvarnu bych nebral kvůli potrubí do koše (bude se ucpávat mokrou trávou) a plechovému skeletu. Doporučovanou Solo bych já osobně zavrhl kvůli ceně, hmotnosti a motoru B&S (vím že má větší záběr, ale na rozlohu pozemku 47mička stačí).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 215.9 (?), 30.8.2008 20:20, zobrazeno: 24001x

Vybírám benzínovou sekačku pro zahradu 900 m2, v mírném svahu (do 10 stupňů), nepříliš členitý terén, v ceně kolem 20 000 tisíc. Chtěl bych spolehlivou sekačku s pohodlným ovládáním (i pro manželku), s motorem Honda, šíře záběru 47 cm a více, s pohonem zadních kol, možnost plynulé regulace rychlosti a spojku brzdy žacího nože považuji za výhodu nikoliv však nutnou podmínku.

Mám ve výběru tyto sekačky:

Honda De Luxe 476 SXE

Stiga Turbo Pro 50 S

Husqvarna R 152 SVH-BBC 

Servis na všechny sekačky mám v dosahu do 20 km (Stiga přímo v místě bydliště).

Posuzujíce technické parametry každá sekačka má své výhody i nevýhody a je obtížné se rozhodnout bez praktických zkušeností. Můžete se podělit o své zkušenosti s těmito nebo. obdobnými sekačkami, příp. poradit s výběrem?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 30.8.2008 22:22

Navrhnu vám ještě jednu, SOLO 553 RX, cena 21990,-Kč, záběr 53 cm, motor 6HP, koš 70 litrů, skelet hliník startování Ready -start (klíček)

Radek

host - 209.65 (?), 31.8.2008 1:50

Na vámi popsaný pozemek a podmínky bych já osobně volil z vybraných sekaček profi Stigu (pokud má oproti Hondě opravdu 2900 ot), na druhém místě bych bral přímo Hondu za uvedenou akční cenu (i když nemám zkušenosti s plastem Polystrong ale s lepším Xenoy). Husqvarnu bych nebral kvůli potrubí do koše (bude se ucpávat mokrou trávou) a plechovému skeletu. Doporučovanou Solo bych já osobně zavrhl kvůli ceně, hmotnosti a motoru B&S (vím že má větší záběr, ale na rozlohu pozemku 47mička stačí).

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 31.8.2008 20:23

Pane 209.65, můžete napsat jaké ovládání, startování mají vámi preferované sekačky? Zakladatel má cenovou představu "kolem 20 000,-Kč", tak proč kvůli ceně? Jistě Honda "má" akci, Stiga má co? Sekačky sice jen prodávám, neopravuji, ale problémy s motory Honda mne moc nepřesvědčily. Brigs vám nevyhovuje proč? Máte zkušenosti s HQ, že se ucpává? Já tedy ne, známý ji má a zatím nic takového nepozoroval. Hliníkový skelet u SOLO vám nevadí? Jak dalece poznáte materiál plastu, který je použit. Neberte to ve zlém, ale rád se poučím blíže. 

Radek

host - 215.9 (?), 31.8.2008 22:09

Sekačky SOLO jsem taky zvažoval (myslím, že mým potřebám by více vyhovovaly typy 548 RX nebo 550 R), ale nakonec jsem je vyloučil, protože nejbližší prodejce je 70 km daleko, kdežto ostatní jsou v okruhu 20 km. Předpokládám, že servis budu potřebovat a proto jeho vzdálenost beru jako jedno z důležitých kritérií.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 31.8.2008 23:30

Tak to nezbývá než souhlasit, já na tuto důležitou věc dost často také upozorňuji. Hlavně seriozní prodejce a servis!

Radek

host - 209.65 (?), 1.9.2008 3:01

Pro pána 21.230, 31.8.08 20:23. Uvádím osobní zkušenost a z toho plynoucí i vlastní upřednostnění, které v žádném případě nikomu nevnucuji. Pokud se jedná o ovládání pojezdu všeobecně, osobně maximálně preferuji plynulé ovládání hydrostatické převodovky (s variátorem nemám osobní zkušenost a tudíž mu nedůvěřuji pro možné problémy vzhledem k principu konstrukce). Pokud není hydrostat, dávám přednost jednorychlostnímu pojezdu (zde mi ale vadí většinou užívaný třecí převod typu uvolňování klínového řemene v řemenici (rychlé opotřebení). Na plochách které osobně týdně seču se místy vyskytuje travní porost, který nelze seknout na plnou rychlost a tudíž musím rychle místně zpomalit. Zde naplno využívám lehce a bezprostředně rychle reagující páčku ovládání hydrostatu při zachování plných otáček nože. U sekaček uvažovaných zakladatelem vlákna vzhledem k cenové relaci strojů není hydrostat použit, motor je však u nich stejný - Honda GCV 160 (pouze Stiga nabízí zvýšené otáčky nože a za mírně navýšenou cenu (oproti akční ceně Hondy) nabízí hliníkové šasi s 20ti letou zárukou proti prorezivění v nekomerčním provozu). Z osobní zkušenosti se Stigou (avšak s jiným typem) mohu říci, že Stiga má vyřešenou geometrii nože tak, že skvěle sebere všechnu useknutou trávu za každých podmínek (pokud se seče pravidelně nejpozději 1x týdně a nezanedbá se ostří nože). To ostatní stroje se kterými jsem se dosud setkal na určitém typu travního porostu nedokázaly, byť měli čerstvě nabroušené nože. Startování mám nějraději v co nejjednodušším, spolehlivém provedení (nezvyšuje váhu stroje a omezí údržbu a potencionální problémy s použitými součástkami na minimum) a to použitý motor splňuje.
Motor B&S není špatný. S konkrétně použitým motorem XRQ 60SE u vámi navrhované Solo nemám osobní zkušenost. U typu B&S který však musím opečovávat já mi nevyhovuje jeho způsob řešení vylévání oleje (buď zdlouhavě vypouštěcí zátkou na dně motoru v prostoru žacího ústrojí, nebo ne právě vhodně umístěnou nalévací trubkou - pro úplné vylití nápně musí pomoci druhá osoba) [Hondu stačí jednoduše otočit o 90 st. na bok a náplň beze zbytku vyteče]. Solo má sice také hliníkový skelet, ale o délce záruky (krom obvyklých 2 let ze zákona) na něj není zmínka. Navíc 53 cm sekačku považuji pro ženskou ruku jako příliš těžkopádný stroj pro manévrování (zvláště když se ještě naplní koš trávou). U ceny se však pravda musím opravit, tento stroj v uvedené velikosti a výbavě je za cenu do 22 000,- Kč přijatelný, já osobně bych však volil z výše popsaných důvodů jinak.
S Husqvarnou zkušenost nemám, ale tomuto potrubnímu řešení odvodu trávy bych byl ochoten věřit jen v případě sekání suché nebo zavlhlé trávy za teplého dne. V případě vlhkého, nedej bože mokrého a navíc na drobno rozsekaného travního porostu? Vše se nalepí na stěny trubního vedení a není rozhodující použitý materiál potrubí. Je pravda, že vzhledově mi tento stroj připadá velmi přitažlivý, jeho deklarovaná váha je však abnormální a skelet plechový (po čase se barva v žacím prostoru sloupne a nastoupí koroze na kterou se navíc velmi dobře lepí travní hmota - pravidelně nutné odstraňování je obtížnější než z hladkého povrchu). Neznám také způsob technického řešení plynulého pojezdu, proto tuto sekačku raději pomíjím a upřednostňuji Stigu a Hondu.
Mám každodenní zkušenost s plastem Xenoy u Hondy HRX 537 HXEA a zatím musím smeknout. Dosud posekala celkem více jak 20 ha ploch a žádná prasklina nebo díra (vrypy od kamenů v žacím prostoru nebo odření okrajů plastu o obrubníky jsou samozřejmostí, tomu se nedá zabránit). Plast Polystrong použitý u Hondy 476 SXE z vlastní zkušenosti neznám, ale na zdejším fóru lze na plastové skelety nalézt nářky - v naprosté většině však ale na Husqvarny.

A teď na oplátku. Píšete: "Sekačky sice jen prodávám, neopravuji, ale problémy s motory Honda mne moc nepřesvědčily." Můžete prosím upřesnit, s jakými avizovanými problémy jste se osobně u motorů Honda setkal?

Pokud pominu stáří nebo modernost konstrukčního řešení motorů, je mi Honda sympatická už jenom tím, že již v návodu uvádí, že je možno sekačku otočit jednoduše na bok pro provedení očisty žacího prostoru a již výše vzpomínané výměny oleje. U B&S pokud vím, je striktně zakázáno motor na bok otáčet, je povoleno naklopení pouze dozadu na držadlo, což mi nepřipadá vzhledem k úhlu takto položeného stroje tak výhodné.

host - 11.107 (?), 1.9.2008 18:20

I já prosím pana Radovana, aby uvedl které problémy ho u motorů Honda nepřesvědčily a o čem ho vlastně nepřesvědčíly. Děkuji.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 2.9.2008 21:09

Motory Honda jsou vynikající motory, ale jsou citlivější na údržbu a mají dražší ND - to je ale logické vykoupení jejich nadprůměrných technických parametrů. Na druhou stranu současné B+S udělaly velký pokrok, neboť by jinak nebyly konkurenceschopné. Celkově se dá o těchto motorech napsat, že pokud dostanou to základní, tak jsou to držáky, které většinou překonají šasi, kolečka, madlo, koš, nebo samotný pohon pojezdu. Hodně záleží na vlastní obsluze, pokud trefíte na neupraveném pozemku několik kamenů - klikovka nemusí nutně způsobit, že motor nepojede, nebo bude znatelně vibrovat,  ale přesto se mikrovibracemi nevyvážením sníží životnost motoru, budete ostřit nůž doma na koleně a nevyvážíte jej, nebo v motoru bude na dně skříně troška vyjetého oleje a pojedete na svah, potom se to může jmenovat jak chce a je po motoru. To ostatní je vlastně taková skládačka, neboť k tomu se dá vybrat různý skelet, různý pojezd, různé funkce. Vše dohromady to potom ale něco váží, nějak se to ovládá a je otázka jak budeme dané funkce využívat. Jinak se omlouvám, nejsem R., ale tak mě to napadlo doplnit. 

host - 11.107 (?), 2.9.2008 22:14

Já bych přesto chtěl číst argumenty pana Radovana a bez vaší pomoci pane J.S. Mě by vážně zajímalo co za problémy motory Honda mají, že ho nepřesvědčily obzvlášť, když je nedělá. Myslím si, že takovéto projevy nemáte rád ani vy, pane J.S. a navíc - mi dva si nemusíme o těchto motorech nic dokazovat, víme co jsou zač.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz