Olej Domar Hp 100?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?)
30.11.2008 11:47

Výrobce nepodmiňuje provoz PS420C(350C) s olejem HP 100. V návodu je volba 1:50, nebo HP 100 1:100, nebo jiný olej pro motorové pily 1:40. Proto se můžete pohybovat v tomto rozpětí. U katalyzátorů motorových pil to není jako u osobních automobilů, že větší objem oleje jej zničí. Ovšem jeho účinky jsou adekvátní obsahu emisí, které do něho vstupují. Proto když budete mísit olej Dolmar 1:50 na poměr 1:40, tak znehodnocujete účinky katalyzátoru, neboť se zvýší emise, které z něho budou vystupovat. Když použijete HP 100, tak naopak objem emisí do katalyzátoru vstupujících bude nižší, tím i objem emisí, které z něho budou vystupovat. Záběh pily s vyšším množstvím oleje je v současné době u většiny výrobců zajištěn tzv. bohatším nastavením karburátoru. Tím dochází k tomu, že motor v této fázi provozu má nižší otáčky a vyšší podíl směsi, tedy i oleje během provozu. O něco nastavený nižší výkon způsobuje to, že motor se méně přehřívá a součástky mají rezervu se bezpečně zaběhnout, aby se později pohybovaly s menším odporem a tím, menším vznikem teplot a menším opotřebením. Proto je zejména v záběhu nutné dodržovat návod na obsluhu, používat správně namísenou pohonnou směs a mít ostrý řetěz, zajistit chlazení motoru, čistý vzduchový filtr. Jsou výrobci, kteří doporučují vyšší množství oleje pro záběh. Ovšem pokud máte PS420C, tak se Vás to netýká.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 40.118 (?), 29.11.2008 22:11, zobrazeno: 6159x

Nevíte zda je lepší používat do pily (Dolmar 420C) tento olej nebo oleje HP 50? Nevim kde se případně dá sehnat!? Co si dále myslíte o záběhu pily s větším množstvím oleje? Díky Martin

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 30.11.2008 11:47

Výrobce nepodmiňuje provoz PS420C(350C) s olejem HP 100. V návodu je volba 1:50, nebo HP 100 1:100, nebo jiný olej pro motorové pily 1:40. Proto se můžete pohybovat v tomto rozpětí. U katalyzátorů motorových pil to není jako u osobních automobilů, že větší objem oleje jej zničí. Ovšem jeho účinky jsou adekvátní obsahu emisí, které do něho vstupují. Proto když budete mísit olej Dolmar 1:50 na poměr 1:40, tak znehodnocujete účinky katalyzátoru, neboť se zvýší emise, které z něho budou vystupovat. Když použijete HP 100, tak naopak objem emisí do katalyzátoru vstupujících bude nižší, tím i objem emisí, které z něho budou vystupovat. Záběh pily s vyšším množstvím oleje je v současné době u většiny výrobců zajištěn tzv. bohatším nastavením karburátoru. Tím dochází k tomu, že motor v této fázi provozu má nižší otáčky a vyšší podíl směsi, tedy i oleje během provozu. O něco nastavený nižší výkon způsobuje to, že motor se méně přehřívá a součástky mají rezervu se bezpečně zaběhnout, aby se později pohybovaly s menším odporem a tím, menším vznikem teplot a menším opotřebením. Proto je zejména v záběhu nutné dodržovat návod na obsluhu, používat správně namísenou pohonnou směs a mít ostrý řetěz, zajistit chlazení motoru, čistý vzduchový filtr. Jsou výrobci, kteří doporučují vyšší množství oleje pro záběh. Ovšem pokud máte PS420C, tak se Vás to netýká.  

host - 40.171 (?), 30.11.2008 12:24

Návod jsem samozřejmě četl, zkoušel jsem sehnat olej HP 100, ale sehnal jsem pouze HP 50. Olej HP 100 jsem viděl pouze na netu a provozně vyjde dráž (cca 2x). Mám olej HP 50, s odměrkou (příště doplním tím bez odměrky), tak budu požívat tento. Dokonce tam kde jsem koupil olej HP 50, tak o HP 100 vůbec nic nevěděli. Martin

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 30.11.2008 12:28

Cena je u HP 100 vyšší a podstatně horší dostupnost z důvodu prodejnosti, ale olej 1:50 je profi a zase cenu má velmi dobrou. Takže bych to na Vašem místě zatím neřešil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz