Olej Domar Hp 100?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?)
30.11.2008 11:47

Výrobce nepodmiňuje provoz PS420C(350C) s olejem HP 100. V návodu je volba 1:50, nebo HP 100 1:100, nebo jiný olej pro motorové pily 1:40. Proto se můžete pohybovat v tomto rozpětí. U katalyzátorů motorových pil to není jako u osobních automobilů, že větší objem oleje jej zničí. Ovšem jeho účinky jsou adekvátní obsahu emisí, které do něho vstupují. Proto když budete mísit olej Dolmar 1:50 na poměr 1:40, tak znehodnocujete účinky katalyzátoru, neboť se zvýší emise, které z něho budou vystupovat. Když použijete HP 100, tak naopak objem emisí do katalyzátoru vstupujících bude nižší, tím i objem emisí, které z něho budou vystupovat. Záběh pily s vyšším množstvím oleje je v současné době u většiny výrobců zajištěn tzv. bohatším nastavením karburátoru. Tím dochází k tomu, že motor v této fázi provozu má nižší otáčky a vyšší podíl směsi, tedy i oleje během provozu. O něco nastavený nižší výkon způsobuje to, že motor se méně přehřívá a součástky mají rezervu se bezpečně zaběhnout, aby se později pohybovaly s menším odporem a tím, menším vznikem teplot a menším opotřebením. Proto je zejména v záběhu nutné dodržovat návod na obsluhu, používat správně namísenou pohonnou směs a mít ostrý řetěz, zajistit chlazení motoru, čistý vzduchový filtr. Jsou výrobci, kteří doporučují vyšší množství oleje pro záběh. Ovšem pokud máte PS420C, tak se Vás to netýká.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 40.118 (?), 29.11.2008 22:11, zobrazeno: 6158x

Nevíte zda je lepší používat do pily (Dolmar 420C) tento olej nebo oleje HP 50? Nevim kde se případně dá sehnat!? Co si dále myslíte o záběhu pily s větším množstvím oleje? Díky Martin

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 30.11.2008 11:47

Výrobce nepodmiňuje provoz PS420C(350C) s olejem HP 100. V návodu je volba 1:50, nebo HP 100 1:100, nebo jiný olej pro motorové pily 1:40. Proto se můžete pohybovat v tomto rozpětí. U katalyzátorů motorových pil to není jako u osobních automobilů, že větší objem oleje jej zničí. Ovšem jeho účinky jsou adekvátní obsahu emisí, které do něho vstupují. Proto když budete mísit olej Dolmar 1:50 na poměr 1:40, tak znehodnocujete účinky katalyzátoru, neboť se zvýší emise, které z něho budou vystupovat. Když použijete HP 100, tak naopak objem emisí do katalyzátoru vstupujících bude nižší, tím i objem emisí, které z něho budou vystupovat. Záběh pily s vyšším množstvím oleje je v současné době u většiny výrobců zajištěn tzv. bohatším nastavením karburátoru. Tím dochází k tomu, že motor v této fázi provozu má nižší otáčky a vyšší podíl směsi, tedy i oleje během provozu. O něco nastavený nižší výkon způsobuje to, že motor se méně přehřívá a součástky mají rezervu se bezpečně zaběhnout, aby se později pohybovaly s menším odporem a tím, menším vznikem teplot a menším opotřebením. Proto je zejména v záběhu nutné dodržovat návod na obsluhu, používat správně namísenou pohonnou směs a mít ostrý řetěz, zajistit chlazení motoru, čistý vzduchový filtr. Jsou výrobci, kteří doporučují vyšší množství oleje pro záběh. Ovšem pokud máte PS420C, tak se Vás to netýká.  

host - 40.171 (?), 30.11.2008 12:24

Návod jsem samozřejmě četl, zkoušel jsem sehnat olej HP 100, ale sehnal jsem pouze HP 50. Olej HP 100 jsem viděl pouze na netu a provozně vyjde dráž (cca 2x). Mám olej HP 50, s odměrkou (příště doplním tím bez odměrky), tak budu požívat tento. Dokonce tam kde jsem koupil olej HP 50, tak o HP 100 vůbec nic nevěděli. Martin

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 30.11.2008 12:28

Cena je u HP 100 vyšší a podstatně horší dostupnost z důvodu prodejnosti, ale olej 1:50 je profi a zase cenu má velmi dobrou. Takže bych to na Vašem místě zatím neřešil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz