nože do sekaček a travních traktorů

host - 11.99 (?)
10.2.2007 20:45
Já se obávám, že náběhový úhel jestli má 30 nebo 40 stupňů je jedno. Jen je třeba dodržovat úhel výrobce.Důležitá je ostrost, která se jen těžko udržuje. Rotacní sečení je to nejnešetrnější sekání trávy i s ostrým nožem. Proto se trávníky s velkým T udržují střihem ne uražením.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rzamazal - (10), 7.2.2007 14:11, zobrazeno: 20734x

Prostudoval jsem všechny výrobce travních sekaček a traktorů se zaměřením na jimi vyvinuté a dodávané nože z hlediska tvaru a geometrie, ostří, použitého materiálu, uchycení a funkčnosti. Jen některé nože byly po určité stránce lepší a bylo vidět že se jimi někdo při návrhu trochu zabýval. Ve velké většině nože byly jen vylisovaný kus plechu mnohdy ani z výroby řádně nabroušený za cenu jako by byl pozlacený./ 800-1300,-Kč / U nožů které se pyšní u sekaček systémem trioklip / sběr, mulčování nebo zadní výhoz / zcela nože neobstály pro mulčovací funkci a trávu jen přežvykují a lepí na skelet sekačky.Pro perfektní funkci sekaček a traktorů je skvělý a ostrý nůž číslem jedna a tudíž by měl vykazovat ty nejlepší parametry po stránce materiálu a geometrie ostří. Jelikož broušení nožů u sekaček a hlavně u traktorů vyžaduje pracnou demontáž za stroje je na snadě přijít na jednoduché řešení a konstrukci nožů, které by se ostřily samy při provozu, nebo o navržení výměnných ostří.Napište svůj názor na toto technické řešení.

host - 4.243 (?), 7.2.2007 15:38
Názor? Brill přece prodává sekačku(y) s vymněnitelným ostřím. A pokut budu maximalista, tak by se mněli mněnit nože dle toho co po něm chci. Je veliký rozdíl mezi sběrem a mulčováním a mulčovací nůž vypadá dost jinat než ten co má dopravit posečenou trávu do zb. koše. Jakmile sekačka umí moc věcí s jedním nožem je to vždy kompromis ale naštěstí sběr jim jde nejlépe, protože mají nasazen od výroby nůž k tomu určený. I proto, že cena stec. mulčovacích nožů je o něco vyžší. Prostě kdo chce mulčovat na 100%, tak ucpávka nestačí. Toto jsou ale niance, které většinu uživatelů nezajímají a jsou spokojeni s tím co mají. Což chápu.

host - 72.65 (?), 7.2.2007 16:43

Právě proto, že většina uživatelů tohle neřeší a sekají trávu s často tupými a nevyhovujícími noži a spoléhají jen na velký výkon motoru který to tak zvaně urve.Dle mých zkušeností dobře naostřený a vyvážený nůž, který neztrácí sečením ostří je pro kvalitu trávníku a nároky na zatížení motoru s jeho spotřebou paliva k nezaplacení.Chápu že mulčovat a sbírat je v tomto případě kompromis ale ten se dá technicky taky řešit. / viz nože Honda a Brill / Spíše jde o návrh nejlepší řezné geometrie ostří nože tak, aby nevykazovalo postupné snižování výkonu, mělo minimální odpor a neotupilo se. No kdo by si nekoupil nože do sekačky, nebo traktoru které nebude muset brousit ??Já bych si je pořídil. Technické řešení už mám, chci jen zjistit jiné alternativy a názory na tuto věc.

host - 11.99 (?), 7.2.2007 17:18
Jak jste psal:Spíše jde o návrh nejlepší řezné geometrie ostří nože tak, aby nevykazovalo postupné snižování výkonu, mělo minimální odpor a neotupilo se. Největší odpor má nůž díky své geometrii, aby sál tím pádem si postavil stébla a usekl a aby dopravil usečenou hmotu do koše. Díky dobrému sacímu výkonu se neubráníte, aby si nůž nenasál i písek a pod. což tupí osří. Pokut máte tech. řešení pro samobroušení přeju ať se daří. Já sám si to ale nedovedu představit. Jo a je jedno jestli to ostří je rovné-hladké, nebo může být i zubaté? Jako u některývh mulč. nožů.

host - 98.158 (?), 10.2.2007 20:19
Myslím si že na té geometrii ostří něco bude a nebude to jedno jak vypadá a jaké má úhly.Vždyť při obrábění např. kovů je spousta nožů, které mají speciální úhly vyvinuté pro nejlepší opracování a dělení materiálů 100x tvdší než stébla trávy.Důležitý je dle mě náběhový úhel a úhel vybroušeného sklonu ostří který se doporučuje na 30 stupňů.Tvar skeletu a nože který dělá podtlak je pro sběr rovněž důležitý.

host - 11.99 (?), 10.2.2007 20:45
Já se obávám, že náběhový úhel jestli má 30 nebo 40 stupňů je jedno. Jen je třeba dodržovat úhel výrobce.Důležitá je ostrost, která se jen těžko udržuje. Rotacní sečení je to nejnešetrnější sekání trávy i s ostrým nožem. Proto se trávníky s velkým T udržují střihem ne uražením.

host - 90.21 (?), 14.2.2007 20:58
Když si myslíte, že je to jedno jaké je ostří a jeho geometrie, tak potom můžete sekat nenabroušeným plocháčem z nejlevnější oceli..Ta původní otázka zněla jinak. Právě jak docílit aby se ostří netupilo , aneb jak nože za provozu nabrousit.Odpadla by montáž a demontáž hlavně u traktorů, kde se to dělá pracně na zvedáku.Když jde automatické broušení řetězů motorových pil za provozu, proč by nešlo i na nože rotačních sekaček.

host - 11.99 (?), 14.2.2007 21:40

xxx.xxx.90.21 Pokut jste vyčetl z mého příspěvku to, co jste napsal, pak bohu žel. Jen dodám: a že těch samobrusných pil je co?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz