novy krovinorez

host - 120.31 (?)
22.5.2008 18:56

Pane GI prosím Vás napište mi a všem ostatním kterým jiným mazacím tukem se dá nahradit mazivo na úhlové převody křovinořezu všichni servisáci Vám za to budou na dosmrti vděční.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 120.31 (?), 22.5.2008 18:56

Pane GI prosím Vás napište mi a všem ostatním kterým jiným mazacím tukem se dá nahradit mazivo na úhlové převody křovinořezu všichni servisáci Vám za to budou na dosmrti vděční.

host - 120.31 (?), 22.5.2008 18:58

P.S a to nevíte že když se ocel ohřeje to modra, tak je správně zakalená a pak je to ono!

host - 90.168 (?), 22.5.2008 19:02

Modrá je spíš správně popuštěná :-)

Mazací tuk zkusim zjistit. Gl.

host - 120.31 (?), 22.5.2008 19:11

To s tím zakalením byl samozdřejmě vtip

host - 120.31 (?), 22.5.2008 19:17

Jo a k těm homo kloubům, já teda autům moc nerozumím, ale myslíte že jsou tam takové otáčky teplota a tření jak u úhlového převodu křovinořezu?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 22.5.2008 19:56

Teď jsem to chtěl napsat, ale hlavně, že to tu je. Ale dál, ať se vrátím k původnímu dotazu - tedy s tím úhlovým převodem to souvisí. P.GI , z mého pohledu, vždy mi vadilo, když třeba nebyl originál olej, nebo jsem, nemohl koupit nějaké příslušenství a viděl jsem to pouze v katalogu. Vy jste to asi nezažil, ale i originál olej Dolmar byla vzácnost. Teď máte vazelínu, takovou, jakou máte použít na úhlový převod a Vám to vadí, že je drahá. Mohu se zeptat, jakou máte spotřebu třeba za měsíc - 4 tuby? Víc? Já vím, že 1 tuba u údržby běžné zahrady - kolem 600-800m na rok stačí. Proč hledáte náhražku, dnes jsem kupoval olej do sekačky - používám Mogul Alfa, to není náhražka, ale jedna z možností. Měly tam vystavené malé dózy s 6 druhy vazelíny. Cena byla od 80,-  - 120,- Kč. Byla to náhoda, že jsem se zeptal, jestli mají vazelínu na vyšší otáčky. Prodavač listoval v katalogu a zeptal se, na co bych to chtěl, tak jsem řekl na křovinořez. Odpověděl, tak toto ne, to mohu objednat tubu, stojí něco přes 100,-Kč. Co tím chci vysvětlit - on totiž nevěděl, jak to znám, nebo co o tom vím. Stačilo, aby místo mě tam byl někdo jiný a prodavač by si prostě myslel, že to vhodné je a doporučil by nějakou obyčejnou vazelínu. Možná by potom za nějakou dobu tady nadával na nějakou značku, že to nic nevydrží. Mě se třeba stalo, že jsem šel kupovat do převodovek hypoidní převodový olej. Kdybych nevěděl, co potřebuji, tak tenkrát u čerpačky by mi prodali obyčejný převoďák a byla by to velká chyba. Teď je to tak, že pily, křovinořezy, sekačky jsou nejlevnější, co si pamatuji - vzhledem k výplatě. Dnes je možné si za průměrný plat koupit profi pilu a ještě k ní ND. Není to tak dávno, kdy jsem za jednu výplatu koupil hobby pilu. Takže když je to levnější, tak proč tomu nedat kvalitní mazivo. Je to přece škoda to tak ošidit. Ještě mě napadl příklad se strunou, když budu uvádět pokusy o náhradu - ocelové lanko, drát, velmi silnou strunu, tak tomu asi neuvěříte, ale výsledek ubohý, házelo to, rozbilo, nebo poškodilo kryty a neušetřili nic, naopak.  

host - 90.168 (?), 23.5.2008 8:17

Já taky náhražku nehledám - vašimi slovy hledám jiné řešení. Pochybuju, že si někdo nechal vyvíjet speciální mazací tuk pro křovinořezy, spíš vzali už vymyšlené, vyzkoušeli, nacpali do tuby a přejmenovali. A pokud tají složení, tak mě to v tomhle jen utvrzuje. V tom úhlovém převodu to vydrží max. desítky hodin, takže to žádný zázrak nebude - otáčky 8-10 tis., přenášený výkon max. 3kW a tření jen valivé - to není nic extrémního. Třeba homok. klouby u auta mají otáčky max. 2000, ale přenášejí desítky až stovky kW - je možné, že se používá opravdu stejný tuk. (Toto je jen moje doměnka, na to abych to tvrdil toho vim moc málo!!!)

Pro informaci - speciální mazací tuk na elastomery odpružených vidlic kol - je to naprosto běžná vazelína (pouze druh, který nerozleptává elastomery), a prodává se pod jiným názvem jako speciální v malé tubě za velkou cenu.

PS: současný stav techniky není dokonalý a pořád je co vylepšovat - Vy si taky upravujete kotel a mohl bych říct, že děláte z výrobce blbce - on přece ví proč to je tak a tak a vy jako amatér to jen zkazíte. A přitom jste to i na koleně vylepšil opravdu o hodně ;-)   Gl.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 22.5.2008 19:35

For Jani -

Prešiel som návod (cz - Stihl FS 55) ešte raz a podrobne. Musím uznať, že Stihl má relativne mizerné návody. Dozvedel som sa ovšem, že napr. "pri poškodení bezpečnostnej nálepky je nutná jej výmena". Predpokladám, že v odbornom servise.

O mazaní uhlového prevodu ani ň.

Napadlo mi pozrieť sa do US návodu. Tam to samozrejme všetko je! A zároveň je jasné, že STIHL má aj príslušné mazivo v sortimente.

P.S. Mne pripadá úsmevné hlavne to, že koľko zariadení človek má, toľko rozličných vazelín potrebuje. Každý výrobca požaduje vždy niečo, čo ešte doma nemám. Zbierka mazadiel sa postupne rozrastá. Oregon za stovku ma nezabije - a do zbierky pribudne ďalší exponát.

Aj tak vlastne používam skoro na všetko buď Castrol LMX alebo WD40.

z US návodu FS 55
z US návodu FS 55

host - 11.107 (?), 22.5.2008 20:49

Tak já třeba ve svém českém návodu ke křovinořezu odstaveček o záběhu mám a o dopnění vazelíny taky píšou a schoduje se to s tím nademnou, že se při každém doplnění nemá dávat víc jak 5g. Stejně je to divný. Pokut někdo za sezonu nacpe do převodu tubu mazadla a další rod druhou kam se to všechno podělo? Copak to "teče" z úhlovky ven?

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 22.5.2008 21:37

Pre istotu som skontroloval v návode aj číslovanie strán, ale to sedí. Níč nechýba. V mojom českom návode o mazaní prevodovky ani ň.  Je to divné. U tohoto výrobcu by som to nečakal.

Zaujímalo by ma, ako by reagovali, keby som sa na mazanie úplne vykašlal a potom s tým išiel v prípade poruchy do servisu. Veď predsa v návode o mazaní nemám ani riadok...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu14:49
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz