Mulčovač pro neudržovaný pozemek 6500 m2

xtonda - (5)
21.8.2007 10:48
Myslíte pohonnou jednotku Panter a k tomu přídavný mulčovač? To by mělo výhodu, že by se pak dala lacino dokoupit i bubnová sekačka, pokud by se ukázalo, že pouze mulčování nedělá dobrotu, takové názory tu již zazněly. Nicméně člověk, který se zde představil jako prodejce a servisák Dakru píše:

naopak nic není tak růžové jak by se mohlo zdát , takže ať Vás ani nenapadne si ho kupovat s mulčovačem na sekání vysoké trávy! Buben, buben a ještě jednou buben. Mulčovač snad na maliní atd. na trávu ne!!!

Na mě to dělá dojem, jako by se mulčovač Dakru moc nepovedl. I jejich prezentace na mě dělá rozpačitý dojem.

Dakr piše:

Mulčovač slouží k posekání a rozdrcení nízké a středně vysoké trávy, která se ponechává na místě a pomáhá udržovat vlhkost nového porostu. V poslední době jsou mulčovače velmi módní, lidé si od nich slibují především to, že nebudou muset posečenou trávu hrabat. Je to pravda pouze z části. Pokud bude všechna tráva, která na pozemku naroste, mulčována, dojde v krátké době k zamokření a zakyselení pozemku. Doporučujeme střídat sekání trávy s mulčováním. První trávu - seno - doporučujeme posekat a shrabat, druhou trávu - otavu - můžeme mulčovat a nechat na pozemku.

Z popisu VARI Hurricane F-600:

Je vhodný na likvidaci přerostlých a nepravidelně sečených ploch, pokud nepotřebujete trávu sušit. Stává se stále více oblíbeným strojem do členitých, svažitých ploch, zejména horských a podhorských oblastí. Stroj vyniká mnohými technickými přednostmi, částečně převzatými od profesionálních strojů, např. nastavení výšky strniště z místa obsluhy, stranové a výškové nastavení řídítek, automatická parkovací brzda, kolíčkový diferenciál, masivní mulčovací nůž GATOR s bezpečnostní brzdou, která je schopna zastavit nůž do 5 sekund.

Celkově na mě dělá lepší dojem VARI, jediná nevýhoda je, že se z toho nedá udělat normální sekačka. A u multifunkčního systému VARI má mulčovač fixní výšku sečení 5cm, což mi pro náš terén přijde málo.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
xtonda - (5), 20.8.2007 12:46, zobrazeno: 22841x
Máme 6500 m2 pozemek, který je nerovný a mírně svažitý, zatím sekáme motorovou kosou, plus ručně shrabat a odvozit na hromadu. Je to naprosto šílená práce, takže něco sečeme dvakrát do roka, něco jednou za dva roky. Chceme něco, aby s tím bylo co nejméně práce, tj. mulčovač, kdy se tráva nemusí vůbec odvážet. Uvažuji o něčem jako vari hurricane F-600. Potřebuji aby to mělo dobrý výkon, část pozemku byla podmáčená, takže tam není tráva, ale hnus jako kopřivy, bodláky a jiné husté a masité svinstvo. 50 000 je sice hodně peněz, ale pokud dostatečně výkonné, dobře fungující a spolehlivé zařízení nebude možno pořídit laciněji, jsme připraveni to investovat. Nějaké jiné tipy?

skolin - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78), 20.8.2007 23:12
Huricán by to určitě zvládnul bez problému. Skuste ale také kouknout na mulčovač od dakra, ten vychází sice laciněji, ale nejsem si jist na jakou je doporučován plochu a jaký má motor. Pro Hondy mírný svah neni překážkou...

xtonda - (5), 21.8.2007 10:48
Myslíte pohonnou jednotku Panter a k tomu přídavný mulčovač? To by mělo výhodu, že by se pak dala lacino dokoupit i bubnová sekačka, pokud by se ukázalo, že pouze mulčování nedělá dobrotu, takové názory tu již zazněly. Nicméně člověk, který se zde představil jako prodejce a servisák Dakru píše:

naopak nic není tak růžové jak by se mohlo zdát , takže ať Vás ani nenapadne si ho kupovat s mulčovačem na sekání vysoké trávy! Buben, buben a ještě jednou buben. Mulčovač snad na maliní atd. na trávu ne!!!

Na mě to dělá dojem, jako by se mulčovač Dakru moc nepovedl. I jejich prezentace na mě dělá rozpačitý dojem.

Dakr piše:

Mulčovač slouží k posekání a rozdrcení nízké a středně vysoké trávy, která se ponechává na místě a pomáhá udržovat vlhkost nového porostu. V poslední době jsou mulčovače velmi módní, lidé si od nich slibují především to, že nebudou muset posečenou trávu hrabat. Je to pravda pouze z části. Pokud bude všechna tráva, která na pozemku naroste, mulčována, dojde v krátké době k zamokření a zakyselení pozemku. Doporučujeme střídat sekání trávy s mulčováním. První trávu - seno - doporučujeme posekat a shrabat, druhou trávu - otavu - můžeme mulčovat a nechat na pozemku.

Z popisu VARI Hurricane F-600:

Je vhodný na likvidaci přerostlých a nepravidelně sečených ploch, pokud nepotřebujete trávu sušit. Stává se stále více oblíbeným strojem do členitých, svažitých ploch, zejména horských a podhorských oblastí. Stroj vyniká mnohými technickými přednostmi, částečně převzatými od profesionálních strojů, např. nastavení výšky strniště z místa obsluhy, stranové a výškové nastavení řídítek, automatická parkovací brzda, kolíčkový diferenciál, masivní mulčovací nůž GATOR s bezpečnostní brzdou, která je schopna zastavit nůž do 5 sekund.

Celkově na mě dělá lepší dojem VARI, jediná nevýhoda je, že se z toho nedá udělat normální sekačka. A u multifunkčního systému VARI má mulčovač fixní výšku sečení 5cm, což mi pro náš terén přijde málo.

host - 11.104 (?), 21.8.2007 15:27
Pokut vydržíte do příštího roku, pak si u Vari určitě vyberete. V současné době Vari nemá mulčovač, který by  na vaši plochu doporučili. A pokut vás okolnosti nutí k nákupu letos pak si myslím, že jedině F 700, ale i ten má doporučenou plochu cca 4 400m2. Není dobré opomíjet doporučovanou plochu výrobcem. Samozřejmě lze mulčovat jakoukoli plochu menšími stroji, pak je to otázka času, výdrže a životnosti oněch strojů.  Co jste se dočetl od toho co si říká prodejce bohu žel platí. Neznám podrobnosti, ale to se Dakru nepovedlo. Sečení přerostlého "parku" ano, ale sečení něčeho náročnějšího na hmotu bohu žel. Pokut jste se rozhodl pro Vari opravdu doporučuji si počkat. A taky bohu žel přišetřit. Myslím si ale, že by to mohlo být to, co hledáte.

xtonda - (5), 21.8.2007 17:15
Nákup letos asi nutný není, nicméně podle toho co jsem se dočetl by bylo nejlepší zmulčovat starou trávu na podzim, pod sněhem by měla lépe shnít.

Pokud jde o tu novinku, můžete alespoň zhruba naznačit o co má jít a kam se to má do současné nabídky zařadit, výkonově i cenově? Bude to stejná konstrukce jako F-700, jen větší, nebo něco principiálně nového?

Co myslíte doporučenou plochou 4400 m2? Pokud se podívám do specifikace F-700, tak 4400m2 je hodinový plošný výkon při maximální rychlosti pojezdu (6500 m/h * 0,68m šíře záběru = 4400m2). Akorát je to trochu dezinformace, protože v návodu mají napsáno, že 5. rychlostní stupeň je výhradně pro transport, ono taky 6,5 km/h je už hodně ostrá chůze.

My to nepotřebujeme mít posekané za dvě hodiny, budeme šťastní i když se to zvládne za den, momentálně to sekáme křovinořezem, jde to dost pomalu, ale to nejhorší je ruční sběr a odklízení trávy, takže na některé části dojde třeba jen jednou za dva roky.

A za den by to měl zvládnout i F-600 při nejnižší rychlosti, která bude nutná snad jen při likvidaci stařiny. I tak je 50 000 hodně za zařízení, které bude v provozu cca 5 dní v roce, bohužel se obávám, že nic levnějšího vhodného již není, u VARI Hurricane F-530 a Jikov Bravo se obávám, že s jednorychlostním pojezdem by žací ústrojí nemuselo vždy zvládat přísun trávy a sekat na poloviční záběr by při takovéto ploše nebylo moc pohodlné. U Tajfunu 52 zase vidím riziko ve fixní výšce strniště 5 cm.

Jediné co mě na F-600 mrzí je použití hobby motoru v zařízení deklarovaném jako poloprofi i pro komunální a firemní nasazení. Mohli tam dát aspoň GSV, když v GXV řadě není odpovídající kubatura, rozdíl mezi GCV 190 a GSV 190 je ani ne 1500 Kč.

host - 128.122 (?), 21.8.2007 18:07

Taky obdobnou plochu sekám někdy křovinořezem a s tím hrabáním máte pravdu.....je to asi to nejhorší, ale většina sousedů začíná nakupovat taky mulčovače. Sekají obdobnou plochu s Vari F-530 a bez problémů, takže F-600 se mi zdá jako ideální i s výkonovou rezervou. Tu doporučenou plochu u takovéhleho stroje bych zanedbal, protože je to kvalita a u takovéhleho stroje to nehraje žádnou významnou roli jako třeba u rotačních sekaček. Sice ty ceny jsou vysoké, ale má to své opodstatnění. Oproti křovineřezu je radost s tim sekat takovouhle plochu.

S pozdravem Mára

host - 11.104 (?), 21.8.2007 18:40
Tondo máte pravdu. Jde o hodinový výkon. To jsem se zase díval někam, kam jsem neměl. Nezlobte se, ale tady to řešit nechci.

xtonda - (5), 21.8.2007 21:38
To chápu. Každopádně, pokud jsem pochopil vaše náznaky, bude to výkonově ještě nad F-700 a tedy v celku pochopitelně i finančně. Což pak vychází výkonově nad naše potřeby a finančně nad naše možnosti.

host - 248.20 (?), 16.6.2008 22:04

Mam podobny problem akorat ze plocha kterou potrebuji sekat se blizi 3 hektarum a to mi pomalu prijde i na takovyto stroj az moc. Navic je z toho cirka 15% ve sklonu 30°. Podle rozhovoru s prodejcem Dakru jejich mulcovac by vysokou travu snad i zvladl, ale motor nezvladne svah.

No jeste asi budu hledat dalsi mozne varianty, ale krovinakem to teda nedame :))

host - 29.74 (?), 17.6.2008 13:11

Na takhle velkou zahradu jedině vari Hurricane F700 a rovnou se sedačkou, která se připojuje do zadního závěsu. To je podle mě ten pravý stroj na údržbu tak velké plochy. Nebo se poohlédnout po něčem větším, ale to je podle mě zbytečné. Zmíněná mašina by měla stačit, je to profi stroj s profi OHV motorem Honda GXV 340, žádná hračka na jedno použití.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz