Mega 4750 LKT nebo Ibea 4727 SP?
|
|
 |
 |
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 196.253 (?) 23.5.2010 20:04
S těmi pouzdry je to přesně naopak. Pouzdrům prach a nečistoty nevadí tolik jako valivým ložiskům. Samozřejmě lze kluzným pouzdrem nazývat i díru v plastovém kole a skrze ní prostrčený samořezný šroub, ale pouzdra z tvrdého silonu či teflonu jsou na sekačkách téměř nezničitelná, oproti tomu valivá ložiska různé kvality, často jednořadá či poddimenzovaná, nemusí znamenat nic pozitivního. Nejčastějším problémem valivých ložisek v kolech sekaček jsou příliš tvrdé kuličky v měkkých sedlech. Dále mají kuličky často různou velikost, evidentně se jedná o zmetky, které patrně neprošly kontrolou kvality při výrobě, nebo jsou dokonce křivé. Rovněž poddimenzování valivých ložisek, zejména těch s velkými koly, je celkem časté.
Kdysi obec měla starou profi sekačku toro, a ta měla v kolech bronzová pouzdra. Přestože byla asi 20 let stará a pouzdra nikdo nemazal, měla kola vůli asi 0,5 mm. Bohužel "dnešní člověk" slyší pouze na valivá ložiska, aniž by jej zajímalo, jak ta ložiska vlastně vypadají. Takže výrobci se přizpůsobili, a nabízejí valivá ložiska i na největších křápech, i kdyžjsou často z tvarohu a hrachoviny.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 181.121 (?), 22.5.2010 15:15, zobrazeno: 12365x
Nevím jakou sekačku z těchto dvou vybrat.Pozemek mám asi 800 metrů, celkem rovinatý.Myslím že obě jsou dobré ale nejsem rozhodnutý jakou koupit.Tak bych byl rád když poradíte.Ale zase Lamborghíny je značka co? Tak jsem odpoledne jezdil s lambošem...:-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.114 (?), 22.5.2010 16:02
Nevím co je na těchto dvou sekačkách zajímavé. Podle mne obyčejné Italské sekačky jedna s motorem, na který díky téměř žádné servisní síti budete jen obtížně hledat servis a kupovat ND. Druhá Ibea podle mne za vysokou cenu s podprůměrným designem nenabízí nic navíc a vypadá jak by ji dělali šikmoočka.
Koukněte jinak
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.151 (?), 22.5.2010 20:01
Je pravda, že Mega s motorem Lamborghini vyrobeným v Číně bude mít možná problém se zajištěním servisu. Ibea 4727 je však vysoce kvalitní stroj s motorem Briggs a záběrem 47 cm, tyhel mašiny jsou používaný hlavně v Británii. Vlastním Ibeu- model 50026 H a mám ji rok, naprosto bez jediného problému. Vysoce kvalitní strojařský výrobek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.114 (?), 23.5.2010 11:55
Ibea vysoce kvalitní stroj?!? co má kluzná ložiska(pouzdra) místo běžných kuličkových v předních kolech? Kuličková ložiska jsou u pojezdovek standard! Opravdu nevím, co je na ní tak světoborného. Pokud za ty peníze chci koupit kvalitní sekačku podívám se na vybavenou(proti chudince Ibee) Alko BR 520 za 10590kč nebo Hecht 549SWB Ready 9990Kč a je jasné, že Ibea hraje druhé housle
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.151 (?), 23.5.2010 16:34
Kecáte a nevíte o čem. Měl jsem v rukách mnoho sekaček a tato Ibea patří ve svý kategorii (9000 Kč) k nejlepším. Dobrý a silný motor, perfektní plnění koše, kvalitní převod na kola s kovovými prvky, nesmírně tuhé spojení řidítka - skelet, tuhý a výborně tvarovaný skelet, který se nevlní, možnost seku až k samému kraji (u plotů). Je výborná pro členitý pozemek. Ta ložiska, která kritizujete, jsou z kvalitního plastu a přežijí mnohá čínská jakoželožiska, provedená s velkou vůlí ve šmajdajících klecích. Mega 4750 (o 1500 Kč dražší) je také dobrá. Motor má lepší, ale s tímto modelem jsem nesekl, proto další provozní vlastnosti neznám. Nejspíš bych si připlatil za Megu s 4 rychlostní převodovkou, ale to je zase o pár tisíc více. P.G.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.114 (?), 23.5.2010 19:39
To asi nevím. Nepovažuji plastová ložiska(pouzdra) za kvalitnější než kovová ložiska protože to nejsou ložiska ale kluzná pouzdra které zastaví a znehodnotí nečistota. Navíc pouzdra jsou opravdu out již pár let nebo se používají na nejlevnějších modelech. Nevím o jaké kategorii píšete ale Ibea 4727SP o kterou jde je za 10490Kč což teda není 9000Kč. Podívejte se na stánky dovozce. Podle toho jak propagujete ty značky bych řekl že možná dovozce jste. A pokud bych si měl připlatit za Megu za 13990kč tak bych si vzal o 500kč dražší Alko podstatně lépe vybavené s kvalitnějším servisem i když s o 3cm menším záběrem
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 196.253 (?), 23.5.2010 20:04
S těmi pouzdry je to přesně naopak. Pouzdrům prach a nečistoty nevadí tolik jako valivým ložiskům. Samozřejmě lze kluzným pouzdrem nazývat i díru v plastovém kole a skrze ní prostrčený samořezný šroub, ale pouzdra z tvrdého silonu či teflonu jsou na sekačkách téměř nezničitelná, oproti tomu valivá ložiska různé kvality, často jednořadá či poddimenzovaná, nemusí znamenat nic pozitivního. Nejčastějším problémem valivých ložisek v kolech sekaček jsou příliš tvrdé kuličky v měkkých sedlech. Dále mají kuličky často různou velikost, evidentně se jedná o zmetky, které patrně neprošly kontrolou kvality při výrobě, nebo jsou dokonce křivé. Rovněž poddimenzování valivých ložisek, zejména těch s velkými koly, je celkem časté.
Kdysi obec měla starou profi sekačku toro, a ta měla v kolech bronzová pouzdra. Přestože byla asi 20 let stará a pouzdra nikdo nemazal, měla kola vůli asi 0,5 mm. Bohužel "dnešní člověk" slyší pouze na valivá ložiska, aniž by jej zajímalo, jak ta ložiska vlastně vypadají. Takže výrobci se přizpůsobili, a nabízejí valivá ložiska i na největších křápech, i kdyžjsou často z tvarohu a hrachoviny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.114 (?), 23.5.2010 21:40
Ložiska co jsem kdy viděl na sekačkách byla krytá, tedy zapouzdřená. Pokud se sekačka nemyje vapkou není problém a ložisko jsem vadné neviděl. Zato docela běžně vyměnuji kluzná pouzdra protože se do kolečka dostane tráva se špínou a štávou z trávy a ty pouzdro spolehlivě zlikvidují A proto i přes dobrou polemiku o ložiscích nepovažuji tyto dvě sekačky o které v tomto příspěvku jde za nic užasného a podle mého názoru patří max k průměru a bohužel za vysokou cenu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 196.253 (?), 23.5.2010 22:19
Snad se to nezvrhne v akademickou debatu :-).
Pokud jde o valivá dvouřadá ložiska, bývá problém na vnitřní straně šasi, kde bývá krytí horší.
Když to vezmu stručně, valivá ložiska na spoustě sekaček jsou mizerná, a pouzdra téměř neexistují, protože nejsou IN. Nejsem schopen posoudit kvalitu pouzder na Ibea, ale pokud je pouzdro z aspoň trochu kvalitního materiálu a je pevně uloženo, tak na něj má nečistota či zanedbané mazání menší vliv než na valivé ložisko. Proto se používají v aplikacích s prašným prostředím, při nízkých otáčkách a při přetížení.
Valivá ložiska a jejich zapouzdření na většině sekaček nepatří k nejlepším. Dle mého skromného by kvalitní silonové/teflonové pouzdro odvedlo lepší službu. Zrovna Alko 520 je zdařilým příkladem poddimenzování zadních ložisek kol, která se "kejklají" jakoby měly zimnici.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|