Křovinořez Honda UMK 435 - údržba před zimou

gerchán - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (138) - 133.102 (?)
15.5.2008 12:10

já když jdu v zimě okolo sekačky, zatáhnu za startovací šňůru ať není píst pořád na stejným místě

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 228.196 (?), 15.5.2008 8:54, zobrazeno: 19005x

Dobrý den,

od září minulého roku mám křovinořez Honda - čtyřtakt. Na podzim jsem s ním sekal cca. 2 hodiny, ale až nyní jsem se dočetl (moje chyba), že by se měl před zimní odstávkou do válce nakapat motorový olej. Nyní jsem se strojem pracoval cca. 1 hodinu. Chci se prosím zeptat, z jakého materiálu je blok motoru a zda-li jsem mohl tímto nedopatřením způsobit nějakou škodu-korozi atd. děkuji

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.5.2008 10:30

Nakapání oleje do válce - resp. stříknutí olejového filmu proti korozi dílů, bych viděl smysluplné při dlouhodobém odstavení, nebo ve velmi vlhkých podmínkách - např. rybáři obsíkají rybníky, a potom uskladní takový stroj v nějakém skladě u vody, kde jsou časté mlhy a nízké teploty. Vaše uskladnění bych řešil spotřebováním benzínu před odstavením a výměnou oleje v teplém stavu před uskladněním. Teplý olej lépe vyteče a navíc s sebou vezme i usazeniny, které jsou pohyblivé, ale po delším odstavení se zachytí na stěnách motoru. Potom by se nový olej rychleji znehodnotil - při výměně. Po delším odstavení, navíc budete mít stroj připravený k práci. Pokud nebude nutná výměna oleje - velmi malá intenzita provozu, tak si naplánujte tak, abyste se přizpůsobil těmto požadavkům. Raději výměnu o něco zkrátit - je to levnější z pohledu životnosti motoru a rozumnější řešení. Ochranu, před vniknutím vlhkosti do motoru zajistíte tak, že budete opatrně táhnout za startovací rukojeť - až zjistíte opakovaně polohu s nejvyšším odporem - ventily jsou uzavřeny a píst se nachází před horní úvratí - tím je prostor uzavřen proti vniknutí vlhkosti. Nepředpokládám, že jste motor poškodil, neboť to nebyla tak dlouhá doba a pokud již motor běžel, je na všech dílech olej, který zajistil konzervaci proti korozi.

gerchán - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (138) - 133.102 (?), 15.5.2008 12:10

já když jdu v zimě okolo sekačky, zatáhnu za startovací šňůru ať není píst pořád na stejným místě

host - 228.196 (?), 15.5.2008 12:46

díky za reakce a rady, to jsem si teď taky uvědomil, že jsem mohl aspoň občas popotáhnout za startér... ale pozdě... jinak olej budu určitě měnit raději dřív, něz pozdě... dělám to tak u všech motorů... no jinak doufám, že za tu jednu zimu v garáži to snad moc zkorodovat nemohlo a že je válec nijak nepoškodil...

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 15.5.2008 13:45
Nebojte. Jak napsal J.S., stěna válce byla pokryta olejem po posledním provozu stroje. Ještě mne napadla drobnost - není stěna válce z nicasilu, jak tomu u zahradní techiky bývá? Pokud ano, tak neměla ani šanci zoxidovat.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.5.2008 14:40

Konkrétně tento model jsem neměl do šroubku demontovaný, ale nejedná se pouze o nebezpečí koroze válce, ale ložiska, pístní kroužky, čepy, pojistky atd. Koroze může např. způsobit přidření ložiska, resp. jeho nevratné poškození. Proto je na místě zabezpečení takových přístrojů proti těmto vlivům. Ale až na závěr uvedete, že uskladnění bylo v garáži, což je sice přesnější, ale zase nevím, jaké jsou teploty v uvedené garáži - někdo tam má zimu, jiný teplo -   dílnu. To jsou okolnosti, které mohou při dlouhém odstavení z provozu způsobit kondenzaci par na chladných kovových dílech a součástkách. 

host - 110.159 (?), 15.5.2008 15:40

Já bych pána už víc nestrašil:) zimu by to nepřežilo v potoce, nebo ve studni, ale v garáži? zrovna o víkendu jsem nastartoval křovinořez solo, co 8 let ležel ve vlhkém sklepě.  trubku má užúplně rezatou, ale motor je vevnitř jak novej.

Jo a kdyby do pístu nalil olej, jak radí výrobce, stejně by to ložiska atd. neochránilo

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.5.2008 15:52

Já nestraším, ale ani nevidím do motoru a nevěděl jsem kde to bylo skladované. Je to v teoretické rovině a vždy je lepší vědět víc, než si vyčítat, že to jsem mohl, nebo neměl. I dotaz byl tímto směrem zaměřen.

host - 228.196 (?), 15.5.2008 18:40

díky všem za reakce, už jsem poučenější, ale ještě jednou díky za podporu radami a názory vás všech!!!:)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 15.5.2008 18:47

Ještě jsem zapoměl - vložka válce v tomto motoru není - spec. povrchová úprava - křemík + hliník - nosná plocha(hmotnost, výroba) , tato plocha tedy nekoroduje, možná nějaká oxidace, ale to je mimo problém, píst je z tvrdšího materiálu, než je běžné - je to vzhledem k ideálnímu poměru - otěr/opotřebení. Ale to jen pro úplnnost - ať to seče:))).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz