Křovinořez Dolmar MS 4010
|
|
 |
 |
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?) 23.6.2009 22:08
Když se podívám do návodu, tak nikde není obr., že by obsluha neměla rukavice při obsluze(údržba samozřejmě vyžaduje sundání rukavic). Ale tím nesnižuji výtku k páčce pojistky, jen asi pracovat s holýma rukama výrobce nepředpokládá. Já jsem s odstupem po asi 2 + 1,5 + 3 hod. sečení(MS 4510, MS4000, MS3310) tento problém nezaznamenal, ale něco jiného je sekat intenzívně každý den. Více mě vadí přehazování nástrojů, které je stejně řešené i u MS 340/400. Toto vadí zejména tomu, kdo neustále mění nástroj, podle okolností použití. Jinak MS 4010 a 4510 jsou stejné stroje s rozdílným objemem motoru a myslím si, že uvedené nedostatky jsou bohatě vynahrazeny užitnými vlastnostmi, přesto jak je vidět je pořád co vylepšovat a máme se na co těšit.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 141.4 (?), 22.6.2009 16:51, zobrazeno: 14488x
Dobrý den,
chtěl bych koupit křovinořez na sečení trávy, mladých výhonků stromu a na použití v lese. Možnost použití pilového kotouče.
Uvažuji o křovinořezu Dolmar MS 4010. Nemám zkušenosti s touto značkou. Doposud jsem měl pouze Oleo-mac z Mountfieldu, který výkoně nestačí na moje požadavky.
Prosím o Vaše zkušenosti s touto značkou, popřípadě poradit co koupit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 22.6.2009 20:39
Tento model, stejně, jako odvozené MS3310 a MS 4510 patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k mání k použití v nejtěžších podmínkách profi provozu. Hmotnost 7,9kg není z důvodu technické nedokonalosti, ale z důvodu použití těch nejkvalitnějších materiálů. Např. 9 násobné extrémně kvalitní uložení hnacího hřídele, otočný úhlový převod 0-45° dle sklonu terénu, minimální vibrace, velmi nízká spotřeba, vítěz největšího testu křovinořezů ve Stockholmu(1993 MS4000, 2. místo MS3300).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 48.118 (?), 22.6.2009 21:07
I strednevykonny krovivorez ti pilku utahne
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jani - Stříbrný Zahrádkář (116) - 37.153 (?), 22.6.2009 21:56
Ja osobne viem porovnať FS 400 od Stihlu z 4010 od Dolmaru, som hrdý majiteľ oboch strojov a musím povedať asi toto:
4010 na pocit o 5%výkonnejší, vibrácie porovnateľné, FS 400 na pocit ľahšia a hlavne obratnejšia.Na 4010 mi vadí poistka plynu, málo sa schová a pokiaľ nepoužijete kvalitné rukavice tak Vám oderie kožu medzi palcom a ukazovákom. Spotreba porovnateľná +-.
Oba stroje s prehľadom fungujú 5 rokov na farm použití + Stihlka je asi o 3roky staršia.
Neviem pre ktorý stroj by som sa rozhodol ak by som mal mať len jeden, oba splnia to čo sľúbia, snáď by rozhodovala cena.Pokiaľ by dolmar bol citeľne lacnejší, nie je čo riešiť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.2 (?), 23.6.2009 21:46
Vlastnim MS 4510, koupil jsem jej jako mirne jety pred asi rokem. Pouzivam jej na seceni nedopasku po ovcich, seceni travy pod ohradnikem a kolem plotu, sem tam v ostruzinach a naletech, ale uz jsem byl i v lese. Secu vesmes 3mm strunou a 300mm trojzubcem. Takze takova vsehochut. Naprosto souhlasim s poznamkou v predchozim prispevku o nevhodne vystouple pojistce plynu, bez rukavic to proste nejde, prilis tlaci do dlane. S rukavicemi bez pripominek. Uvital bych i jinak tvarovana riditka, tak jak ma napr Stihl FS 450, obcas se nechtene opiram stehnem o riditko, ale neni to zasadni problem. Dale se mi nelibi reseni prestavovani vysky krytu nastoje - pri prechodu ze struny na nuz a obracene musite odsroubovat 4 sroubky jimiz je pruchycen kryt na hlave a kryt prestavit. Pokud chcete nasadit pilovy kotouc, pridejte k tomu jeste 3 sroubky co drzi kryt tesne nad nastrojem... Pro profi provoz to urcite neni problem, ale ja prehazuju strunu a nuz dost casto tak me to stvalo. Tak jsem tam napasoval kryt Stihl, ma nasouvaci pasek se zakracovacim nozikem pro seceni strunou. Sice se tim mirne porusilo vyvazeni stroje ale je to mnohem pohotovejsi. Tolik negativ, dal uz jen pozitiva. Stroj je postaven celkem fortelne, asi neco vydrzi. Motor 4510 je pro me naprosto dabelsky (2.3kW), ma prekvapive nizkou spotrebu, lehce se vytaci (otacky ma vylozene rad...) trojzubec temer neciti a kdyz se mu da poradne plyn tak ho nelze "udavit" ani se strunou v hodne vysoke a huste trave... Predtim jsem sekl s dost slabsim strojem a je to fakt nesrovnatelne. Vecne namotavani struny na hlavu, secete dele, vetsi vibrace, ve vysledku o dost vetsi unava nez se silnejsim strojem. 4010 jsem nikdy nemel v rukach takze nemuzu srovnavat, vykonove by mi urcite stacil, ale pokud kouknete do reportu kwf / dlg zjistite ze 4510 ma prakticky stejnou spotrebu a o neco mensi vibrace. Pokud vite ze budete vykon potebovat tak se podivejte i na 4510...
S pozdravem Jena.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 23.6.2009 22:08
Když se podívám do návodu, tak nikde není obr., že by obsluha neměla rukavice při obsluze(údržba samozřejmě vyžaduje sundání rukavic). Ale tím nesnižuji výtku k páčce pojistky, jen asi pracovat s holýma rukama výrobce nepředpokládá. Já jsem s odstupem po asi 2 + 1,5 + 3 hod. sečení(MS 4510, MS4000, MS3310) tento problém nezaznamenal, ale něco jiného je sekat intenzívně každý den. Více mě vadí přehazování nástrojů, které je stejně řešené i u MS 340/400. Toto vadí zejména tomu, kdo neustále mění nástroj, podle okolností použití. Jinak MS 4010 a 4510 jsou stejné stroje s rozdílným objemem motoru a myslím si, že uvedené nedostatky jsou bohatě vynahrazeny užitnými vlastnostmi, přesto jak je vidět je pořád co vylepšovat a máme se na co těšit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.12 (?), 24.6.2009 13:49
Děkuji všem za Vaše zkušenosti.
Takže jediný nedostatek je v páčce pojistky plynu - nutno používat rukavice. Jak je to se spolehlivostí a počtem poruch?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.130 (?), 24.6.2009 14:26
Ja som nenapísal že je to jediná vec ktorá mi vadí, oproti 400 je citeľne menej pohyblivý.Tá poistka plynu tá ma len rozčuľuje.Môže si ktokoľvek písať ako je povinné používať rukavice a bez toho sa to nesmie robiť, na to len toľko- vždy si každý zapne bezpečnostný pás keď ide autom?
Na druhú stranu zase pri našom používaní sme nemali problém zo strojom, akurát to chce dodržovať návod na použitie a raz za rok nechať stroj skontrolovať a premazať.Nepamätám sa presne ale asi pred dvomi rokmi som čistil karburátor, ináč len spotrebák a chuť robiť
Jani
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 213.141 (?), 24.6.2009 14:40
Jani, to jste mne zklamal, člověk od fochu a ignoruje ochranné pomůcky, navíc srovnání s autem je tak na úrovni minulého století, to jsme se na bezpečnostní pásy dívali, jako na něco co vadí. Dnes bez toho v autě nedokážu jet. Je to jen o zvyku, který může zachránit život. Stačí se podívat na výsledky testů a hodnocení havárií. Mnoho lidí by přežilo, kdyby měli zapnutý pás. Ale to ostatní Vám neberu, jak jsem napsal, tyto stroje patří k tomu nejlepšímu na trhu. Také se už vyrábějí dlouhou dobu a i přes modernizace to chce zase novou řadu, neboť technika jde pořád dál.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |