křovinořez
|
|
 |
 |
host - 103.201 (?) 25.4.2007 22:59
Dvojmontáž je snadné zkompletovat. Je nutné mít samozřejmě 2 další kola stejného průměru. Kola jsou mezi sebou oddělena dle potřeby kratším , nebo delším mezikusem 6 hranné nápravy - já tam mám asi tu kratší, ale protože to mám již delší dobu takto složené , přesně si to nepamatuji - musím se podívat. Co je ale důležité - kola musí být západkami - kolíky ven tzn. , že pokud bychom chtěli mít stejně vzorky pneumatik musíme je přehodit - otočit na discích. Dále je nutné prodloužit spojovací tyč - dle použitých dílů nápravy - toto je nutno změřit, aby to vyšlo jako u orig. provedení - velká 6 hranná podložka, podložka, korunková matice a pojistka přes otvor v tyči - pevně dotáhnout. Prodloužení spojovací tyče jsem pro jistotu udělal šikmým řezem, aby svařená plocha byla větší. Prodloužení tyče jsem udělal z kratší, kterou jsem si vybral ze sady k rotavátoru a nepoužíval jsem ji. Tím jsou nutné úpravy hotovy. Pokud se Vám to povede(a mělo by budete příjemné překvapen, jak jízdou, tak zvýšenou tažnou silou). Při změně nastavení západek - kolíků v kolech je nutné přehodit všechny - jak kola najedou na nerovnost některé zůstane ve vzduchu a protáčí se, ale to je pouze o 2 kolíky navíc, proti klasické 2 kolové nápravě. Co se týká změny motoru, tak rozhodně plusem je u 4 taktu celkový projev motoru od stránky výkonové po jednoduchý start a velkou výdrž. Spalování je dokonalejší a spotřeba nižší. Jednou jsem to počítal a při předpokládané životnosti 4 taktu se tento motor zaplatil proti 2 taktu jen rozdílem spotřeby - to bylo někdy v roce 1996-7 a měl jsem k tomu tehdy dost literatury ohledně životnosti a srovnání těchto motorů. U 2 taktu je přednost v kopcovitém terénu při velkých náklonech, ale já používám 4 takt taky v kopcích a nemám s tím problém. U 2 taktu nemusíte sledovat hladinu oleje a lhůty výměny, zase musíte připravovat pohonnou směs.U 4 taktu je trochu náročnější celková údržba(ventily, příp. rozvodový řemen, ten olej - výměny), to se vrátí zmiňovanými přednostmi. Z pohledu výhodnosti je nejlepší takto koupit celou sestavu - tam je možné získat zajímavé slevy, ale Vy potřebujete motor. Vím, že jsem s někým mluvil o převodu v převodovce u 2 taktu jsou vyšší otáčky a tím by Vám to jelo asi pomalu - ale to mě někdo zde doplní přesně, to jsem zatím neřešil. Jestli chcete koupit motor nový je to kolem 20000 a víc, dle typu GCV160-190, další možnost je koupit motor použitý a to třeba i s převodovkou ve stejné ceně a tak se dá koupit i profi GXV 160 - neboli nezmar :)). To je už na Vás, ale já bych si vybral druhou variantu - možná proto, že nemám obavy, že nepoznám závadu na motoru a jeho stav = vhodnost koupě. J.S.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.158 (?), 25.4.2007 21:26
Pane J.S.,dovolil bych si požádat o podrobnější popis Vaší dvojmontáže na vari do lesa.A ještě otázku,mám přibývající potíže s motorem Vari 2-takt(převodovka 317)(po výbrusu se to ještě zhoršilo).Je rozumné místo něj koupit Hondu 160,jaké jsou plusy a mínusy této záměny?Děkuji za odpověď
PavelM51@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.201 (?), 25.4.2007 22:59
Dvojmontáž je snadné zkompletovat. Je nutné mít samozřejmě 2 další kola stejného průměru. Kola jsou mezi sebou oddělena dle potřeby kratším , nebo delším mezikusem 6 hranné nápravy - já tam mám asi tu kratší, ale protože to mám již delší dobu takto složené , přesně si to nepamatuji - musím se podívat. Co je ale důležité - kola musí být západkami - kolíky ven tzn. , že pokud bychom chtěli mít stejně vzorky pneumatik musíme je přehodit - otočit na discích. Dále je nutné prodloužit spojovací tyč - dle použitých dílů nápravy - toto je nutno změřit, aby to vyšlo jako u orig. provedení - velká 6 hranná podložka, podložka, korunková matice a pojistka přes otvor v tyči - pevně dotáhnout. Prodloužení spojovací tyče jsem pro jistotu udělal šikmým řezem, aby svařená plocha byla větší. Prodloužení tyče jsem udělal z kratší, kterou jsem si vybral ze sady k rotavátoru a nepoužíval jsem ji. Tím jsou nutné úpravy hotovy. Pokud se Vám to povede(a mělo by budete příjemné překvapen, jak jízdou, tak zvýšenou tažnou silou). Při změně nastavení západek - kolíků v kolech je nutné přehodit všechny - jak kola najedou na nerovnost některé zůstane ve vzduchu a protáčí se, ale to je pouze o 2 kolíky navíc, proti klasické 2 kolové nápravě. Co se týká změny motoru, tak rozhodně plusem je u 4 taktu celkový projev motoru od stránky výkonové po jednoduchý start a velkou výdrž. Spalování je dokonalejší a spotřeba nižší. Jednou jsem to počítal a při předpokládané životnosti 4 taktu se tento motor zaplatil proti 2 taktu jen rozdílem spotřeby - to bylo někdy v roce 1996-7 a měl jsem k tomu tehdy dost literatury ohledně životnosti a srovnání těchto motorů. U 2 taktu je přednost v kopcovitém terénu při velkých náklonech, ale já používám 4 takt taky v kopcích a nemám s tím problém. U 2 taktu nemusíte sledovat hladinu oleje a lhůty výměny, zase musíte připravovat pohonnou směs.U 4 taktu je trochu náročnější celková údržba(ventily, příp. rozvodový řemen, ten olej - výměny), to se vrátí zmiňovanými přednostmi. Z pohledu výhodnosti je nejlepší takto koupit celou sestavu - tam je možné získat zajímavé slevy, ale Vy potřebujete motor. Vím, že jsem s někým mluvil o převodu v převodovce u 2 taktu jsou vyšší otáčky a tím by Vám to jelo asi pomalu - ale to mě někdo zde doplní přesně, to jsem zatím neřešil. Jestli chcete koupit motor nový je to kolem 20000 a víc, dle typu GCV160-190, další možnost je koupit motor použitý a to třeba i s převodovkou ve stejné ceně a tak se dá koupit i profi GXV 160 - neboli nezmar :)). To je už na Vás, ale já bych si vybral druhou variantu - možná proto, že nemám obavy, že nepoznám závadu na motoru a jeho stav = vhodnost koupě. J.S.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S - (10), 26.4.2007 8:27
Tak kola jsem mezi sebou nespojil původním mezikusem, ale použil jsem je z rotavátoru. Tady jsem musel udělat úpravu navařením dosedacích kroužků, jak je to provedeno u orig. 6 hranných dílů nápravy - pro větší pevnost a stabilitu dosedacích ploch proti bočnímu namáhání. Podle fotek je jasné, že by to nešlo bez těchto úprav - 6 hran je vysunutý pouze na jedné straně, protože z převodovky 6 hran vyčnívá a na něj se nasune 6 hranný díl. Dělal jsem to někdy v roce 1998 a od té doby je to takto složené. Dál jsem nafotil západky - jak je kolo otočené a přístup k nim, konec a zajištění čepu. Dále uchycení motoru Honda(GXV 160) na převodovku DSK 317, je vidět prodloužení řadící páky, které je možné přehodit zpět do původní délky - zajištěno kontra. Poslední obrázek je naviják na korbě multikáry, bez motorového pohonu, takto se dá použít k tahání, nebo ručnímu pohonu při nutném vyproštění při zapadnutí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.140 (?), 26.4.2007 9:32
K otackovym rozdielom 2taktu a 4taktu u pohonnych jednotiek Vari by som skusil doplnit:
V zasade treba riesit dva problemy
1. diferencia otacok 2T a 4T pohonnych jednotiek
2. zmena mechanickeho pripojenia pohonnej jednotky na prevodovku
1. Diferencia otacok: riesime vacsinou problem maximalnych otacok (ktore tiez vacsina pripojnych zariadeni "ocakava"), lebo v pripade pouzitia otacok niekde v strednom pasme si otacky obsluha vyriesi packou plynu. Kedze 2taktne motory Jikov maju maximalne otacky typicky 4800 ot/min a 4taktne motory Honda GCV160 maju maximalne otacky typicky 3600 ot/min, riesime koeficient rozdielu otacok priblizne 1,33 : 1. Vyrobca Vari to riesi dvomi samostatnymi podtypmi zakladnych typov prevodoviek a to
DSK316 / DSK316S a DSK317 / DSK317S,
kde u modelov doplnenych o pismenko "S" je zmeneny prevodovy pomer pre 4taktny motor. Pre uplnost dodavam, ze specialna prevodovka pre okopavacku sa vyraba(-la) iba v jednej variante, kvoli v praxi zanedbatelnej diferenciacii otacok.
2. mechanicke pripojenie: je u niektorych starsich typov prevodoviek sice trosku ine, ale ide to lahko prisposobit, staci kupit za par korun uchytne kolicky ( alebo aj doma vyrobit) pre upevnovacie pruzne spony pohonnej jednotky Honda.
Takze uzivatel sa musi sam rozhodnut, ci (=jestli) a do akej miery mu bude vadit rozdiel v otackach u toho-ktoreho pripojneho zariadenia. Niekedy to moze byt aj vyhoda: napr. pouzitie "dvojtaktnej " prevodovky T20 (po vyssie zmienej mechanickej uprave) v kombinacii s relativne plochou krivkou krutiaceho momentu motoru Honda GCV160 , dava excelentne vysledky pri orani v tazkom terene (na spiatocku pri otocenej prevodovke) alebo rovnaka kombinacia na druhy rychlostny stupen s tazkym rotavatorom - lepsie vysledky ako s originalnou DSK317S+Honda - vyskusane v praxi. Mozno to niekomu pomoze v rozhodovani. ___pooh.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.158 (?), 30.4.2007 21:19
Děkuji oběma pánům,co mi radili.Hodně mi v mém rozhodování pomohli.Už,už to vypadalo na Hondu,ale teď je prý nějaký "nový" český motor,tak ještě prozkoumám tuto možnost,a určitě dám vědět jak a proč jsem se rozhodl.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|