jen břit nebo celou sekyru? Pro samotný břit je podmínka kvalitní materiál - tvrdý a přitom houževnatý. Pokud to není, tak se ostří rychle ztupí (nebo se rovnou ohne), nebo se bude vylamovat. Ale u Fiskarsky to taky žádný zázrak není a ostří tak jak je od výrobce se vylamuje taky (buď vadná série, nebo to je u všech... Jsou to drobné výlomy do 0,5 mm. Ostří do vzdálenosti 2mm od břitu jsem udělal trochu "tupější" a výrazně se to zlepšilo.
Celá sekyra - než to vybrušovat, tak lepší bude překovat a znova zakalit.
U Fiskarsky je i dobré topůrko, to si doma neuděláte. Hlavně je blbovzdorné - snese plný náraz násadou do špalku (sekera za špalek ;-) - při tomhle dřevěné většinou rupne.
Když si spočítám čas a úsilí, tak je jednodušší F. koupit... Gl.