Doporučte strunu, která se nespéká



host - 152.7 (?)
14.9.2008 6:19
Dovolil jsem si neco vlozit: Vibrační svařování Principem vibračního svařování je pohyb jedné ze dvou spojovaných částí vodorovně s přítlakem proti druhé. Povrchové tření, které vzniká vytváří teplo, které roztaví a spojí obě části. Ve srovnání s ultrazvukovým svařováním, vibrační svařování pracuje s nižšími frekvencemi, vyššími amplitudami a mnohem větší upínací silou. Elektromagnetické hlavy vibračních svářecích strojů jsou velice spolehlivé, nedochází u nich k opotřebení. Ja tomu verim kdo dal? Z.M PS: tento jev je uvnitr civky. Konec struny ktery seka porost ten se utavi trenim.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 44.138 (?), 13.9.2008 14:03
Projeví se to tak že se struna nechce povytáhnout. U ruční stačí někdy trochu zabrat a už to zase jde, když se připeče více, tak se musí rozebrat a zapečený bývá první závit u vývodu ven z hlavy. Prohlídl jsem křoviňáky co tu momentálně mám, že bych to nafotil, ale zapečený to měl jenom jeden. Po rozebrání má na cívce pouze tři závity a první je připečen ke kostře cívky. Na struně jsou jasné stopy, že struna již musela být připečená vícekrát a též je jasně viditelné že je struna seškvařená, ne tedy vydrolená či odřená. S olejem nemám zkušenosti, snad namočeným hadříkem v neagresivním oleji (např. Silikon) protáhnout celou strunu, ale myslím že výsledný efekt není daleko od namočení struny ve vodě. Pan 120.120 myslím si že to je dané ztrátovým výkonem, čím vyšší, tím se více zahřívá. Na dotaz na doporučenou adresu proč se struna zapéká mi dosud jediný stihl ani po urgenci neodpověděl. Je to zajímavé, že někomu odpoví hned a jinému nikoli.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 13.9.2008 14:46

To víte, pokud jste se ptal tak, jako se prezentujete zde, tak se odpovědi asi nedočkáte. Známý se zeptal a druhý den byla odpověď, navíc jim ji nezpochybňoval dopředu. Ale teď vážně, opravdu nevím, jak daleko jste schopen zajít, abyste svoji nesmyslnou teorii prosadil, nebo zdůvodnil. Nejprve jste zpochybnil moje praktické poznatky a některých dalších tady, potom se Vám nezdála odpověď Stihlu, a to ještě jste naťukl, kdoví jestli je skutečná, teď Vám zase nikdo neodpověděl a druhým ano. Nejlepší bude, když se nebudete snažit přechytračit ty, kteří tomu rozumí, tedy myslím technické oddělení Stihlu. Ptal jsem se prodejce Stihlu a v podobné verzi mi to podal také. Sečení ne na plný plyn, časté změny otáček plynem,  struna  - její kvalita a vhodnost, přetěžování stroje - provoz stroje s nízkými otáčkami, prostě se to vzájemně doplňuje. Já to nafotím, jak bude příležitost, ale stejně to k ničemu není v takové diskuzi s Vámi, neboť vše jiné, než Váš názor je špatně. Zkuste namazat strunu - to ale zjistíte, že to zásadně pomůže. Tak to raději nedělejte, neboť jinak se sám přesvědčíte, že namazání struny zruší tření, a tím se struna přestane tavit. Třením strun o sebe a odstředivou silou, která mimo pohyb strun způsobuje dotahování závitů - vyšší tlak mezi strunami,  vzniká vysoká teplota. To znamená, že se taky přesvědčíte, že Vaše teorie o přenosu tepla od konce struny a akumulace v cívce není správná. Kdyby totiž teplo vznikalo od něčeho jiného, než vzájemného tření strun od sebe, tak olejový film na povrchu struny je k ničemu, protože by to jednoduše vůbec nepomohlo. Mě se struna na výkonu 0,8kW netaví a používám spirálovitou hranatou strunu ledabyle navinutou. Ale - dám plný plyn a seču. Když struna déle vydrží, je znatelné namáhání v bodě, kde prochází průchodkou, ale netaví se a neslepuje se. Vyjedu celou cívku a není poškozen plast na cívce. Proto jsou podle mých zkušeností časté změny otáček hlavní příčinou slepování  -  tavení struny. Nafotím to, ale nic si od toho neslibuji, jen pro ty, kteří neví, jak k tomu dochází a co to dělá, ale nebude to hned. Zatím mohu nafotit jen normální stav, dnes budu sekat, ale tavení struny nafotím u někoho, až se naskytne příležitost.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.138 (?), 13.9.2008 16:08
Tak to jste nějak špatně četl, protože má verze je stále stejná. Konce co vylézají ze strunové hlavy se prací, tedy třením přehřívají a p řispívají teplem k už tak rozehřáté cívce. Protože teplo jde napřed do prvního závitu, odnese to on. Mastný povrch struny jsem navrhl proto, že dva masné materiály se tíž slepí i když jsou přehřáty, ale zkušenosti s tím nemám. Já píši nesmysly (bez urážek by to nešlo?) a vy píšete odborné články. Jako například tento: „Max.možná eliminace kolísání otáček tento jev odstraní. Např. tedy to, že sečeme s plným plynem a nebrnkáme po plynu, neboť tím se neustále mění otáčky i u silného stroje a struna se uvolňuje a napíná pořád při každé větší změně otáček“ Přitom většina zákazníků říká, že se jim tak děje právě při plném výkonu (když tomu dá záhul) Je to logické – konce se nejvíce zahřívají. S tím se shodují i jiné firmy, mimo stihl Brno, kde mi dosud neodpověděli. Přitom to měla být podle vás ověřovací adresa že máte pravdu. Také jste napsal: „Můžete to probírat jak chcete, já Vám to již nijak komplikovat nebudu.“ Komplikace nevadí, z toho strach nemám, jenom některé příspěvky nejsou pravdivé a čisté.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 13.9.2008 16:40

Výborně, už jste u prvního závitu, je to přece jen pokrok od konce struny. Jen napište, ještě kolikrát to upravíte, než to zabalené do postupného uznání podáte. Pokud si dobře pamatuji, tak Vaše neměnná teorie je konec struny - pracovní část přenáší teplo do cívky. Toto je holý nesmysl. Je třeba to sem napsat třeba 100x, než to pochopíte. Tepelnou vodivost struny Vám vysvětlili jiní, kteří tomu rozumí, ale jak jsem napsal na začátku, už se blížíme, ještě pár odpovědí a jsem zvědav pouze jak to vymyslíte, aby se vlk napapal a koza zůstane celá. Tedy, že ze svého neustoupíte, ale přitom to nějak nepřímo uznáte. A to, co mi vyčítáte, že jsou to moje odborné články - je to zásadní věc, s motorovou kosou a křovinořezem se seče na plný plyn. To si můžete přečíst o cca 2 roky zpět se to tu řešilo a každý znalý prodejce to uvede zákazníkovi, případně doporučí měnit otáčky - pokud to povaha práce vyžaduje postupně a ne naráz. Trpí tím totiž mimo strunu ještě další součástky přístroje, ale to byste měl vědět - je to základ znalostí. Ze Stihlu Vám ještě neodpověděli, tak už víte, že to znamená souhlas s Vámi. To je zajímavá dedukce, neboť jednomu odpoví jasně a srozumitelně a druhému zatím ne, tak to znamená, že to - nevím co - jste napsal do dotazu, vzali jakože mlčení = souhlas. Tak potom tedy mohu opravdu popisovat zkušenosti jak chci a vím proč je nerespektujete, neboť máte divná měřítka. V jednom případě nestačí několik praktických zkušeností, v jiném stačí, že nemáte zatím odpověď a již vyvozujete nějaké závěry. V jednom máte pravdu, napsal jsem, že to nebudu komplikovat a je to pro mě vyřešené. Ale po Vaší narážce - jednomu odpoví hned a druhému nikoli, což jsem pochopil, jako to, že zpochybňujete, že známý odpověď obdržel budu pokračovat v diskuzi s Vámi na toto téma. Moje verze je -tavení struny - tření strun o sebe za působení tlaku - přímý důsledek dotahování závitů odstředivou silou při změnách otáček. Vaše verze tavení struny je - přenos tepla od konce struny, který seče do cívky. Ještě bych si dovolil vysvětlit, jak chápu výraz záhul.  Je to přetěžování stroje - buď nevhodnou strunou, nebo ve vysoké trávě, kdy výkon již nestačí, nebo je na hranici, přičemž se jedná o dlouhé pracovní úseky. Co se při takovém záhulu děje? Je to stejné, jako byste neustále měnili otáčky plynem, ale tuto proměnnou hodnotu otáček nedělá obsluha, ale vysoký odpor pracovního nástroje  - struny vlivem velké zátěže v sečení. Důsledek je tedy stejný - mění se otáčky a to velmi často, stačí si poslechnout takový stroj při sečení, kdy je velmi zatížený a motor neudrží pracovní otáčky bez větších výkyvů.  

Protože to nemá cenu již dokola popisovat, tak jsem v průběhu sečení udělal fotky, které ukazují stav při použití kvalitní struny. Sekl jsem kolem obrubníků, plotu, menší travnaté plochy i půl metrové kopřivy, tužší stonky větších rostlin, celkem asi 2 hodiny. Z fotek vyplývá, že kvalitní struna je základ úspěchu a také pracovní technika - sekl jsem pokud to šlo s plným plynem, nebo mírně sníženým. Proto nepotřebuji strunu mazat, nebo namáčet. Přestože jsem dříve měl strunu navinutou ledabyle a sekl v největším horku, nepoznal jsem proti dnešku rozdíl, pouze vždy závity při navíjení dotahuji. Tato struna se mi nikdy netavila, nepřilepovala a nelámala. Obrušuje se, případně je vidět na koncích nepatrné otřepy. Na protější louce jsem slyšel adepta na tavení struny, ale určitě by byl štěstím bez sebe, kdybych chtěl sudnat cívku a případně fotit. To zatím nemám možnost nafotit pro porovnání.   

Stav struny po posledním sečení
Stav struny po posledním sečení
Takto jsem navinul strunu minule - nic moc
Takto jsem navinul strunu minule - nic moc
Struna došla - na cívce jsou stopy po tlaku struny , ale ne po tavení
Struna došla - na cívce jsou stopy po tlaku struny , ale ne po tavení
Nová struna navinuta, dávám si víc záležet, přesto dle času fotek mi to trvá 5 minut
Nová struna navinuta, dávám si víc záležet, přesto dle času fotek mi to trvá 5 minut
Zbytky staré struny, žádné náznaky po tavení, konce obroušené
Zbytky staré struny, žádné náznaky po tavení, konce obroušené
Posečeno - sundávám plastový kryt
Posečeno - sundávám plastový kryt
Struna vypadá, jako po navinutí před sečením
Struna vypadá, jako po navinutí před sečením
I druhá cívka je v pohodě a její teplota - je chladnější než ruka
I druhá cívka je v pohodě a její teplota - je chladnější než ruka
V průchodce je struna nepoškozená
V průchodce je struna nepoškozená
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.138 (?), 13.9.2008 22:33
Samozřejmě že se struna vlivem tření ohřívá a to nejvíce konce. Od tohoto tepla se přihřívá i první závit struny, který se připeče a ostatní ne. S tímto neuděláte nic i kdybyste si vymyslel dalších 100 svědků. Jediné vaše svědectví – mejl přes vašeho kamoše jaksi nelze ověřit, přesněji, vaše doporučená adresa nefunguje. O tento fakt se opíráte? Dát vám adresu která nefunguje za to bych se styděl. Ta vaše teorie má totiž několik trhlin. Proč se připéká první závit a ostatní ne? Kdyby vznikalo teplo třením závitů o sebe, tak by se spekly všechny závity. Každý závit se protahuje o stejnou délku oproti předešlému, nebo dalšímu závitu. Pokud to nevíte, zeptejte se svého kámoše, ten vám to vysvětlí. Je tu jediná odpověď že pohyb struny v cívce nemá na to vliv. Vypadá to že než na to přijdete tak to ještě bude asi trvat. Dále tvrdíte, že se vám struna nezapéká. Kdyby struna zůstávala chladná, do kostry cívky by neudělala stopy. Navíc na třetím obrázku (schází ostrost) vlevo nahoře je přesto dobře vidět modrá stopa po zapečení struny na kostru cívky, (přesně tak to vypadá) takže další z vašich lží, ale to už mne neudivuje. Jo a mimochodem struna se třepí při vysoké teplotě, to vám kamoš neřekl? Nebo zase budete tvrdit že se třepí chladem? Komu co tady chcete namlouvat, pořádně si prohlédněte co jste vyfotil, co napsal a trochu to slaďte, ať aspoň ostatní nevidí o co vám vlastně jde!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.7 (?), 14.9.2008 6:10
Vidim ze se zde zive diskutuje. V mem pripade u vizinace partner colibri dobre funguje jen kulata struna. Ostatni se vzdy zapekly a nebo utrhly v pruchodu civkou. A co vibrace? Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.7 (?), 14.9.2008 6:19
Dovolil jsem si neco vlozit: Vibrační svařování Principem vibračního svařování je pohyb jedné ze dvou spojovaných částí vodorovně s přítlakem proti druhé. Povrchové tření, které vzniká vytváří teplo, které roztaví a spojí obě části. Ve srovnání s ultrazvukovým svařováním, vibrační svařování pracuje s nižšími frekvencemi, vyššími amplitudami a mnohem větší upínací silou. Elektromagnetické hlavy vibračních svářecích strojů jsou velice spolehlivé, nedochází u nich k opotřebení. Ja tomu verim kdo dal? Z.M PS: tento jev je uvnitr civky. Konec struny ktery seka porost ten se utavi trenim.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 120.31 (?), 14.9.2008 9:07

No já teda nejsem žádný vědátor, ale když vezmu tepelnou vodivost struny, tak si myslím že to teplo musí vznikat přímo v místě kde se struna taví. Protože kdyby se teplo přenášelo od konce struny tak by ta struna tím teplem upadla dřív než by teplota dorazila do cívky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.138 (?), 14.9.2008 13:05
Pan.120.31Tomu se dá říct logická úvaha. Je potřeba si uvědomit, že struna při práci je v jednu chvíli přehřátá a v druhou chvíli zase studená, tak se pořád střídá teplota podle druhu zatížení. V době kdy je struna horká část teploty „přeleze“ kousek do cívky, tam už je ale cívka předehřátá od ostatních vlivů které jsem už výše uvedl a chlazení tam na rozdíl od venkovní struny vlastně nenastane, takže i zhruba první závit se dostává na kritickou teplotu. Kritická teplota struny je taková, že struna je měkká, vláčná a je schopná při tlaku vzniklým odstředivou silou se částečně, nebo úplně spéci. Je to ale teplota, kdy materiál ještě není tekutý aby se rozlítl, i když někdy se stane, že struna při práci vylétne ven. Samozřejmě může to být uražení, ale také utavení. Uražená struna vypadá tak, že aspoň kousíček struny zůstane koukat z hlavy, kdežto při utavení vylétne celá i s kouskem z vnitřní struny, zkrátka ohnuté kolínko struny co je v průchodce prostě zmizí. Pan 152.7 Svařování třením jsme brali jako študáci a dokonce jsem to viděl i v praxi a k vašemu příspěvku není skoro co dodat. Nicméně několik nevýhod to také má. K takovému svařování (co vím) je potřeba relativně dost velká energie. Když si vezmeme plný max. výkon motoru 0,8kw = 800W ztrátu energie ložisky, převodovou minimálně 10%, ztráta je také ve vlastní práci nástroje asi 85%, zbývá nám zhruba 40W na svaření struny. Je nutné ale počítat s tím že dotykových bodů kde se struna tře o další materiál je spousta a 40W se nám na ně rozloží. To si myslím, že výpočty jsou ještě nadhodnocené. Když se struna o strunu bude třít, měly by v místě tření nastat odřeniny nebo vydrolení, ale ten materiál tam nikdy nechybí, naopak struna má na sobě známky pečení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 14.9.2008 21:03

Zdravím, v pátek jsem celou záležitost konzultoval s vedoucím "křoviňáků", velkých TS (město se 100 000 obyv.). Stroje ST FS 450,500, hlavy poloautomat originál, někteří experti pracují bez seřezávače struny, takže také i 50 cm průměr! Ke spékání docházelo při používání struny Bison, Tecomec a pod., to znamená levné produkce. Po návratu k originál STIHL je po problému! Vaše vědecké rozbory jen potvrdily, že záleží na kvalitě struny, lépe řečeno materiálu struny. Osobní zkušenost, plocha 120 arů, tráva suchá, vysoká 100-140cm, struna Tecomec 3mm, hlava poloautomat - v polovině práce hlava zabetonovaná! Nasazena hlava se strunou DUOLINE (Oreg.), bez potíží plochu dosekala a posekána ještě plocha 76arů stejné hmoty. Nic proti vědeckým argumentům, ale vždy se snažím ověřit radši vše v praxi.

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika