Včera jsem se setkal s p., který zde také píše svoje postřehy a zkušenosti. Nebývá to často, ale o to je příjemnější, když poznáte někoho, kdo je doposud pro Vás někdo neznámý. Zkoušeli jsme pily, a také shodou okolností oba máme křovinořezy MS 260U, resp. MS330U. Já jej vlastním kratší dobu, ale p. J.K. jej má 1 rok. Oba jsme se shodli na výborných vlastnostech těchto přístrojů a jejich velmi kvalitním provedení. Já mám požadavky na sečení menších ploch a dodělávky kolem plotů a nepřístupných míst. Zabralo mi to cca 2 hodiny sečení. Za tu dobu jsem ani jednou motor neudusil, nebo neměl pocit, že motor nestíhá. Mám slabší z těchto modelů - 0,81kW - nízkoemisní motor Mitsubishi. Po 2 hodinách provozu nedošel benzín v 0,6 l nádržce. Vibrace jsou řešeny gumovými tlumiči a jsou velmi nízké. Velmi příjemné je to, že hluk motoru je kolem 95db - dle typu, a po tomto pracovním úseku mi to nedělalo problém. Na větší plochy bych doporučil silnější model 330,430. O modely 250a 290 jsem se dost zajímal před koupí 260. Tyto modely jsou shodné - až na detaily s 2 modely Solo. Systém tlumení je pružinový, filtrace je také molitanová, což u takových přístrojů nevadí, není to provoz v tak prašném prostředí, i když vyjímečně ano. To již záleží na obsluze, jakou zvolí techniku sečení, aby prach letěl od obsluhy - přístroje. Asi zásadní byly vibrace, které činí u 250/290 až 8 m/s při plném výkonu a spotřeba paliva. Ta je u 260 - 450 gr/kWh, 330 - 454, 430 - 386!!!, u modelu 250 - 600gr/kWh a u 290 - 680!!! gr/kWh. To jsou již velké rozdíly, ale záleží na intenzitě využití. Modely 260-430 mají jednoramenní popruh, který mě osobně vyhovoval i po 2 hodinách - hmotnost 260 je 6,5kg. Nedávno jsem dával do pořádku - seřizoval a opravoval úhlový převod na Hq 323R. Tento křovinořez má také molitanový filtr, pouze filtruje přes rovnou plochu, kdežto Dolmar např. 260 má kruhový filtr a větší plochu. Start je velmi podobný s primerem a sytičem. Zásadní rozdíl bylo chování motoru při plné zátěži. Typy 260-430 mají zvuk podobný 4 takt a velmi pružné motory s enormním kroutícím momentem. Např. u objemu 25,6 ccm - 260 to opravdu člověk nechápe, kde se ta síla bere. H 323R je taková klasika - motor se chová, jako klasický dvoutakt a pokud jej držíme v otáčkách odpovídá to výkonu. Zásadní rozdíl ve srovnání motorů je když struna např. chytne o zem, nebo v husté trávě. Potom se mi několikrát stalo, že prokluzovala spojka. H323R nebyla tak použitá, aby to ovlivnilo výkon. Další velký rozdíl byl v tom, co letělo z motoru - u H323R, 290 to byl klasický zápach 2 taktu s poměrem 1:50, u motorů Mitsubishi je to problém ucítit a zatímco u Hq byl výfuk černý až do hnědé, na Mitsubishi motoru - tedy modely 260-430 je navíc zachycovač jisker, který má pořád pěknou mosaznou barvu a výfuk je naprosto čistý. Osobně bych volil z těchto modelů některý z typů 260-430, které jsou vedeny jako poloprofi, 430 i profi. Nevýhodou je vyšší hmotnost, ale až to uvidíte zblízka, pochopíte proč - nejen motor je vyroben z kvalitní slitiny. Zatím takto, doporučuji si modely prohlédnout, podle mého názoru jsou na tom technicky nejlépe MS260U - 430U, model HQ323R má nižší hmotnost, tlumení vibrací je pomocí gumových tlumičů. Spotřebu modelu H323R zkušebna neuvádí, vibrace jsou velmi nízké.