Ako vertikulovať elektrickým vertikulatorom

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?)
28.7.2008 22:12

omlouvám se za příkrou reakci, zatím snad všechny vertikutátory co jsem viděl byly "tlačící", předpokládám, že Váš bude také tlačící. Sběrací koš je skoro k ničemu - je okamžitě plný, je jednoduší vyhrabaný mech a jiný sajrajt sebrat klasickou sekačkou se sběrným košem.

Třebaže jsem byl nařčen, že jsem purista, zopakuji co jsem psal již ve zmíněných diskusích - pískování je super, pokud budete pravidelně pískovat, (jemný bílý štukovací, nebo betonářský písek) mech nebude mít za čas žádnou šanci..

Opakuji i poznámku, kteroui jsem zde již jednou psal - neděste se toho jak trávník vypadá po vertikutaci, zapískování a dosetí - během jednoho dne se trávník promění na něco , co matně připomíná hodně špinavou pláž, ale je to jen zdání. Trávníku uděláte dobře, provzdušníte jej a protože je připravený, tak při další péči (zálivka) se bleskem vzpamatuje a bude KRÁSNÝ.

Vzhledem k tomu, že budete dosévat, počkejte s následným sekáním 3-4 týdny (asi jako většina z nás nejspíš nemáte vřetenovou sekačku, která je při sekání  vyklíčené  trávy  šetrnější)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.34 (?), 27.7.2008 22:41, zobrazeno: 20999x

Zdravím. Ako mám vertikulovať elektrickým vertikulátorom? Mám ho tlačiť len dopredu alebo ho môžem aj ťahať dozadu? Skúšal som vertkulovať elektrickým vertikulátorom (len kúsok) a po vertikulácii zostal trávnik taký "zničený". Nevadí to? Ďakujem za odpoveď.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 28.7.2008 10:59

A. přečtěte si návod k vertikutátoru

B. přečtěte si místní diskuse o trávníku, mechu a vertikutaci, je zbytečné zakládat další diskusi na již probrané téma.

Ale v kostce -

Používejte zásadně silný nožový přístroj, drátky jsou na nic.

• Trávník by měl být s předstihem i pohnojen (viz. předchozí diskuse)
  • Trávník by měl být s předstihem zbaven dvojděložných plevelů (viz. předchozí diskuse), nejlépe selektivním herbicidem.
  • Trávník by měl být posekán na nejnižší výšku, kterou Vám sekačka dovolí
  • Jezdíte jen jednou a jen dopředu (návod!) trávník pak vezmete ještě jednou křížem. Vypadá jako zničený, ale není.Pokud jej dobře připravíte a opečujete i po vertikutaci, rychle se po jejím provedení zregeneruje
  • Po té pískujeme (viz. předchozí diskuse) a doséváme plošně kvalitním osivem (viz. předchozí diskuse), zaléváme.
  • Pokud jste perfekcionista, opakoveně provádějte aerifikaci hroty a pískujte (viz. předchozí diskuse)

V diskusích se dozvíte detailně mnohem víc.

host - 116.34 (?), 28.7.2008 11:56

Ďakujem za rady. Ale v návode som nemal napísané či môžem vertikulátor tlačiť alebo ťahať. Takže ho budem tlačiť len dopredu a potom ešte raz krížom.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 28.7.2008 22:12

omlouvám se za příkrou reakci, zatím snad všechny vertikutátory co jsem viděl byly "tlačící", předpokládám, že Váš bude také tlačící. Sběrací koš je skoro k ničemu - je okamžitě plný, je jednoduší vyhrabaný mech a jiný sajrajt sebrat klasickou sekačkou se sběrným košem.

Třebaže jsem byl nařčen, že jsem purista, zopakuji co jsem psal již ve zmíněných diskusích - pískování je super, pokud budete pravidelně pískovat, (jemný bílý štukovací, nebo betonářský písek) mech nebude mít za čas žádnou šanci..

Opakuji i poznámku, kteroui jsem zde již jednou psal - neděste se toho jak trávník vypadá po vertikutaci, zapískování a dosetí - během jednoho dne se trávník promění na něco , co matně připomíná hodně špinavou pláž, ale je to jen zdání. Trávníku uděláte dobře, provzdušníte jej a protože je připravený, tak při další péči (zálivka) se bleskem vzpamatuje a bude KRÁSNÝ.

Vzhledem k tomu, že budete dosévat, počkejte s následným sekáním 3-4 týdny (asi jako většina z nás nejspíš nemáte vřetenovou sekačku, která je při sekání  vyklíčené  trávy  šetrnější)

host - 116.34 (?), 28.7.2008 22:24

Tak dnes som vyskúšal ten vertikulátor a tlačil som ho len dopredu ako ste písali, zberný kôš mám, ale ako píšete je nanič, lebo je hneď plný. Tú trávu čo vyhrabal vertikulátor som pozbieral rotačnou kosačkou. Toho "bordelu" bolo strašne veľa lebo trávnik mám starý asi tak 3 roky a nikdy nebol vertikulovaný. Vertikulátor som kúpil vo výpredaji a mám k nemu aj taký kotúč s tými drôtmi. A tie droty kedy mám použiť? Teraz večer som ho polial a uvidím čo s ním bude.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 29.7.2008 10:49

dráty jsou jen k vzteku, dobré tak možná na doplňkovou údržbu, sám je nikdy nepoužívám, mají nízkou účinnost a práce s nimi sebere stejně času jako práce s noži. Navíc se snadno zanesou a pracují jen velmi mělce.

Jak říkám, jsou jen k vzteku.

host - 188.203 (?), 29.8.2008 8:33

Ty 'dráty' nejsou tak zlý. Koupil jsem levný gardol s dvěma nástroji ('dráty' + vertikulace). Na mladém trávníku jsem měl malá holá místa na kterých ležela tráva z okolí a nedala se posekat. Ty 'dráty' to pěkně nadzvednout, takže se to dalo posekat. S hráběma je to trochu pracnější...

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 29.8.2008 18:07

Ach, ako by som len ja potreboval takého človeka ako je Chemický Alí, aby sa mi staral o trávnik.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz