Lidi, nenapsal jsem nalít a jezdit. Je třeba dodržet pár zásad, napřed pořádně profiltrovat a smíchat s olejem M2T v poměru alespoň 1:50. Tak obnovíte mazivost.
Co se týče kleknutého čerpadla na vojenské Praga V3S, samozřejmě příčinu neznám ale pokud tam byla 3 roky stará nafta, nejpravděpodobněji to čerpadlo má na svědomí sajrajt. Dokáži si představit kvalitu uskladnění nafty v kanistrech PV3S provozovaných ve vojenských prostorech po 3 letech. Stačí malá netěsnost a jenom ten prach co se tam dostane...
Taky příčinou odchodu čerpadla může být ztráta konzervačních schopností staré nafty ale to by se neprojevilo po 15 kilometrech.
Příčinou likvidace čerpadel při spalování bionafty nebo rostlinných olejů bývá rozleptání těsnění která u některých čerpadel na bionafty nejsou stavěna, ovšem platí to jen pro některá čerpadla.
Takže opakuji pořádně profiltrovat, přimíchat mazací olej např M2T a nalít před dlouhou cestou. Nelít pro jistotu do nádrže do zásoby, nýbrž nalít jenom tolik co vyjezdíte. Nedávat do motorů s přímým vstřikem Tdi, Hdi a podobně, mají zvýšené nároky na kvalitu paliva a případná oprava je mnohem dražší.
Pokud si nebudete vědět rady anebo si netroufnete, darujte to některému taxikáři anebo mně, já už si s tím poradím.
HQ257