Pěstuji saláty volně na zahradě na mírně vyvýšených řádcích (cca 5 cm) abych zabránil podehnívání.Zalévám do vzniklých mělkých brázd. Z raných salátů dlouhá léta pěstuji Deon, který se mně zdá lepší než Král Máje. Sazenice si pěstuji doma za oknem, vždy čtyři semínka do kelímku od kávy. Vysévám po 15.2. vysazuji jak je to možné většinou začátkem dubna. Sklizeň začíná ve druhé dekádě června. Současně vysévám ledový salát Miniko, sazenice jsou podstatně horší (vytáhlé), ale sklizené hlávky (cca o čtrnáct dní později jsou chuťově vynikající. Rády zahnívají, protože se na příměm slunci přehřejí a zapaří je nutno je stínit, já používám starou záclonu. Letos jsem zkoušel dvě novější odrůdy Maršálus a Merkurion (termín výsevu a výsadby stejný), vynikající hlávky větší než Deon, sklizeň cca o 10 dní později. Salát Merkurion jsem zkoušel také z výsevu doma 25.5, výsadba do polostínu (slunce jen dopoledne) 19.6., sklizeň 8.8. vynikající.Zkoušel jsem ještě ledové saláty Grandes Lago a Larsen, ale tyto jsem vysadil blízko okurek, ty je přerostly takže nemůžu zhodnotit. Vím je to poněkud dlouhé, ale snad Vám to i s jinými diskuzními příspěvky pomůže se zorientovat.Ještě dodávám Brno, cca 250 mnm.
Mr Big