Čtyřboč - novozélandský špenát



Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?) 
4.4.2008 10:15, zobrazeno: 12592x

Prosím pěkně, máte někdo zkušenosti s pěstování čtyřboče rozkladité, jinak zvané též novozélandský špenát? Letos jsem prvně vysela, dle návodu na pytlíku nechala semena nejprve nabobtnat, ale stejně mi nevzešla. Na netu jsem se dočetla, že špatně vzchází, ale už tam nebylo, jak to udělat, aby se dílo podařilo. Ještě mi zbylo pár semínek na druhý pokus. Poradíte?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.169 (?), 4.4.2008 11:06

Nno to je divný minulý rok jsme ho sei rovnou na záhon koncem dubna a sklízeli ještě v říjnu. Je to strašný plevel hodně rostoucí a ne moc chutný. Myslím že je to tak dobré na zelené hnojení. 

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 41.2 (?), 4.4.2008 11:17

To s tou chutí bude asi individuální, já jsem pro změnu toho názoru, že normální špenát stojí za houby a novozélandský je výborný. :-)

Jinak jsme si koupili semínka před lety - a od té doby jen každý rok v květnu projdem zahradu a přesadíme mladé rostliny na jeden záhon. A pak už jen sklízíme a zásobujeme sousedy a příbuzenstvo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 60.33 (?), 29.9.2008 21:25

1/Je fakt, že dlouho a možná i špatně vzchází.  2/Ale v pytlíku je těch semínek dost, takže by to mělo vyjít. 3/Má docela rád dobrou půdu, zálivku a místo na slunci. 4/Malá rada: Já otrhávám jenom lístky a ty výhonky tam nechávám, aby se ta rostlina nemusela znova snažit. 5/Na závěr mám jedno překvapení: sice píšou, že to je jednoletá rostlina, ale to je něco jiného než nějaký pojem "letnička". Pokud má totiž vytvořené podmínky pro přezimování, tak skutečně vyroste další rok. Ono něco podobného platí například i o bazalce.  6/Pokud jde o výnos, tak to není srovnatelné s tím naším tradičním špenátem, ten to prohrává na plné čáře.  7/Plno lidí nemá špenát rádo, ale teď je moderní listový špenát. 8/Jak jsem psal v bodě 4, tak já ty otrhané lístky dám do mikrotenového pytlíku a vrazím to do mrazáku - do takového prostoru, kam jsou určeny takové ty mrazící destičky - ty nepotřebuji, tak jsem to vyhodil a mrazím tam jak špenát, tak i bazalku. Jirka Plaček, Pardubice. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika