roubování lípy

host - 240.163 (?)
4.11.2006 14:57
Obávám se, že neumírají vysílením, ale otravou - některé cizokrajné lípy jsou pro včely a čmeláky jedovaté.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

vankova - (1), 21.9.2005 14:19, zobrazeno: 6028x

máte někdo zkušenost s naroubováním lípy? máme krásnou, bohužel cizokrajnou lípu, která má úzké hluboké květy, kam nedosáhnou čmeláčci a strašně moc jich tam umírá vysílením. Ráda bych ji přeroubovala na naši klasickou lípu, ale nevím, zda je to vůbec možné, kdy vzít rouby a kdy a jak roubovat.
Poradí mi někdo? Děkuji

host - 240.163 (?), 4.11.2006 14:57
Obávám se, že neumírají vysílením, ale otravou - některé cizokrajné lípy jsou pro včely a čmeláky jedovaté.

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489), 4.11.2006 15:35
Podľa mňa to nemôže byť lipa..ked si predstavím kvet normálnej bežne pestovanej lipy. má tvar , s ktorým nemajú včely problémy. Ak majú kvety vášho stromu tvar, ktorý im robí problémy, napr. trúbkovitý, ide o niečo iné.
A ak je to naozaj pre hmyz jedovaté...predstavte si, že niektoré uhynú až po návrate do úľa...takže stihnú ten jed preniesť do medu.....to asi nebude OK.

host - 1.251 (?), 8.12.2006 18:57

Ty úzké hluboké květy...  to asi lípa nebude. Jinak tuším lípa stříbrná je částečně jedovatá pro včely a jiný hmyz, buhužel je taky odolná městským exhalacím a proto se ve městech hromadně vysazuje.

Lípa se musí roubovat ze stromu na strom, rouby se nedají schovávat. Kdysi jsem pár lip malokvětých rouboval a pokud se rouby vezmou a hned tetýž den naroubují, ujímají se dobře. Vzhledem k měkkému dřevu se rouby i dobře řežou, já jsem rouboval na sedélko nebo pod kůru, už nevím přesně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak větrat místnost bez okna12:41
Jak větrat místnost bez okna8:04
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz