opad listů u červeného japonského javoru

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?)
3.9.2008 9:49

Ja mám vyššie popisované príznaky na jednom zelenom a.palmatum, ostatné javory mám zatiaľ v poriadku. Ale nie som si celkom istý, či to je práve verticillium. V každom prípade - javor je asi nenávratne zničený.

Typické pre verticillium je drobné bodkovanie a krúžok na reze, farba najčastejšie čierna (ale aj tmavozelená, tmavohnedá). Viď obr.

typické Verticillium na javore v reze
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Vlado - (2) - 250.12 (?), 1.9.2008 19:46, zobrazeno: 17370x

též se připojuji k tématu opadu listů japonského javoru. Mám javor cca 7 let starý, který do letošního roku neměl problémy s opadem. Letost koncem července po zaschnutí listů s jejich postupným opadem následuje v současné době zčernání jednotlivých několika v větví až na kmen. Sousední větve jsou však zdravé olistěné bez známek poškození. poškozené větve jsou po ulomení s mízou. Na místě odpadlého listu však není pupen listu pro příští rok. Nemá to souvislost s infekčním onemocněním kaštanů (zaschnutí a odpadnutí listů), které je u nás v posledních letech u nás poměrně rozšířené? Kaštan nám roste cca 50 m od javoru. Mám napadené větve ořezat anebo nějak chemicky ošetřit?

napadený javor I
napadený javor I
napadený javor II
napadený javor II
napadený javor III
napadený javor III

man - (6) - 29.86 (?), 2.9.2008 12:39

Nejspíš tedy stejný problém, který mám s javorem já (viz starší příspěvek). Já poblíž kaštany nemám, ale ruj se stejným problémem. Proto pořád podezřívám Verticillium, na něž jsou údajně obě dřeviny citlivé. Bohužel zatím žádné řešení nemám, nejspíš uschlé větve odstřihnu a budu doufat, že obrazí. Pokud se to bude příští rok opakovat, zajdu do nějaké fytopatologické poradny.

host - 65.67 (?), 3.9.2008 8:16

Letos mi odešlo 99% větví acer palmatum shaina. Poznat se dá houbové onemocnění (Verticillium) tak, že když odstřihnete větev je uprostřed suchá a jako "vyžraná" - mizí pletivo. Dělat se s tím nic moc nedá, shainu jsem ostříhal až na jeden zdravý výhon a zatím se drží.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 3.9.2008 9:49

Ja mám vyššie popisované príznaky na jednom zelenom a.palmatum, ostatné javory mám zatiaľ v poriadku. Ale nie som si celkom istý, či to je práve verticillium. V každom prípade - javor je asi nenávratne zničený.

Typické pre verticillium je drobné bodkovanie a krúžok na reze, farba najčastejšie čierna (ale aj tmavozelená, tmavohnedá). Viď obr.

host - 162.128 (?), 3.9.2008 10:16

javory se z tohoto bohuzel uz nezpamatuji. Nam takto odesly dva - jeden bojoval skoro tri roky, kazdy rok ho odumrela tretina, vzdy jsme to odrezali, ale nepomohlo. Druhy - cerveny Blood Good- odesel kompletne. Trpivaji takto hlavne v premokrenych, jilovitych pudach (presne nas pripad). Po teto zkusenosti jsem udelala nekolik kroku - vytrhala jsem cernou folii, kterou nam tam natahal zahradnik proti prorustani plevelu - tim se vyrazne zlepsilo "dychani pudy" a konecne dostala sanci trochu proschnout (meli jsme kombinaci folie+mulč, s kapkovou závlahou, to je na jílu skutečně vražedné).   a javory kazdy rok nekolikrat "osprchuji" fungicidem.  Neni to vsespasitelne, ale nic lepsiho jsem nenasla.

host - 65.67 (?), 3.9.2008 12:22

Sortiment stromů s velkou perspektivou do budoucna představují buky. V perspektivě 2 - 3 let bude k dispozici řada kultivarů, které sice nebudou rak různorodé jako jap.javory ale odolnější budou zcela jistě. Jsou totiž vypěstovány z původních evropských druhů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz