Nizky listnaty ker

xsi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (218) - 249.137 (?)
3.5.2009 21:04

Je to bobkovišeň lékařská - Prunus laurocerasus

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

aweissova - (1) - 190.127 (?), 3.5.2009 20:41, zobrazeno: 9709x
Jako novacek na zahrade prosim o radu o jaky ker jde, viz. fotografie. Mame je na severni strane u domu, cely podzim, zimu byli v poradku a ted na jare zacali vrchni listy usychat. Zduraznuji, ze jsem na zahrade zacatecnik a pomohla by mi rada o jakou rostlinu se jedna a jakou peci vyzaduje. Moc dekuji predem. A.
ker 1
ker 1
ker 2
ker 2

xsi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (218) - 249.137 (?), 3.5.2009 21:04

Je to bobkovišeň lékařská - Prunus laurocerasus

host - 176.18 (?), 3.5.2009 23:34

Pozor, celá rostlina je jedovatá. Jako každý stálezelený keř potřebuje zálivku i během zimy (při oblevě). Pokud Vám hnědnou listy na vrchní části, nebojte se, opadnou a vyrostou nové výhonky. Mě to letos udělala také - a zalévala jsem v zimě, ale výhonky už začínají vyrážet.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 4.5.2009 2:03

To je opravdu tak náročná na vodu že se musí zalívat? A tvrdit že všechno stálezelené potřebuje zálivku to už bych spíš řekl že vůbec nevíte o čem mluvíte...

host - 176.18 (?), 4.5.2009 18:34

Nezlobte se, pane "kacíři", ale vím, o čem mluvím! Stálezelené rostliny odpařují vodu i v zimě podstatně víc než opadavé listnáče a proto se při oblevě zalévají, aby do jara neuschly (ne nezmrzly).           Lída

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 4.5.2009 19:44

Ne, mě jde o to tvrzení že vše stálezelené se musí zalívat. (ať už v létě nebo v zimě, to je jedno)

A co jsem hledal tak zrovna bobkovišeň je v USA považovaná za invazivní druh a to prý proto, že dobře snáší sucho a místní rostliny tak snadno přeroste. Takže opravdu nevidím k zalévání důvod.

host - 176.18 (?), 4.5.2009 20:38

Jenže já žiji v ČR a nevím o tom, že by tady byly invazivním druhem.Jinak jsem se teď schválně dívala na havlis.cz, arboeko.cz - doporučují zálivku při oblevě v zimě. Je možné, že v té části USA, o kterou se jedná, v zimě nemrzne a nějakou vláhu si najdou. Psala jsem totiž o zimní zálivce. Hádat se s Vámi nechci, ale přesto tvrdím, že stálezelené rostliny se v zimě při oblevě mají zalít.           Lída

host - 176.18 (?), 4.5.2009 20:41

ps - pro paní Alenu - horní lístky mohou být i "chycené" ostrým jarním sluníčkem.           L.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 4.5.2009 21:13

Ano, není tady invazivní, ale vzhledem k tomu že v USA je invazivní kvůli svojí odolnosti vůči suchu, tak asi nebude mít nijak zvláštní nároky.

A to co píšete je nesmysl, je to přesně naopak, suchem rostliny trpí když je půda zmrzlá, když je obleva tak už ne. (a vidíte že by někdo zalíval třeba borovice v lese?)

host - 88.37 (?), 11.5.2009 13:50

Všiml jste si, že se rostliny, třeba i stromy liší? Některé mají listy a jiné jehlice.A tak se liší i svými kořeny.Některé je mají při povrchu, jiné do hloubky(to je třeba právě borovice)  A proto také obývají různá teritoria a mají i jiné nároky, třeba i na vláhu.Nikdy jste neviděl uschlý smrk? Má kořeny při povrchu a tak stačí suché léto a podzim a je to. Často v zimě uschnou rododendrony.Jsou také listnaté, jako bobkovišeň.Oblevou se většinou rozumí v zimě oteplení.Ale nemusí při ní pršet a jsou i místa beze sněhu.Takže příspěvek, na který jste reagoval, nemusel být až takový nesmysl, jak se domníváte.Zdravím.Qiedo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz