Nemocné javory?



Marek14 - (3) - 151.17 (?) 
12.4.2009 20:43, zobrazeno: 27742x

Prosím o radu. Po zimě mi odešlo pět javorů a to různé druhy, od obyčených palmatum, přes dicectrum, garnet, blodgood a další. Většinou byly vysázeny ve skupinách a nebo samostatně. Ze skupiny uhynul vždy jeden, ostatní zatím narašily. Projevuje se to jakoby černáním větví, které působí jako spálené. Jsem z toho zoufalý. Některé byly po pěti letech už docela pěkné.  Javory uhynuly na různých stanovištích s různou půdou a rozdílným zastíněním mé zahrady, která je na jižním svahu. Na některých narašených jsem oběvil některé nenarašené větvě, které mají stejné projevy (zčernání). Předpokládám, že tyto uhynou příští rok. Prosím o radu, co s tím a o co vlastně jde? Děkuji za Váš čas.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 12.4.2009 22:02

Mne tento rok odišiel iba jeden - mal podobné príznaky. Ale zúfalý z toho nie som. U javorov som si zvykol na každoročné straty. Pestovanie japonských javorov je docela lotéria. Ak si prejdete net, tak zistíte, že to bude najčastejšie verticillium alebo fusarium alebo botrytis a pravdepodobne s tým nič neurobíte. Ak to nebude ani jedno z toho, tak to bude niečo iné - a tiež s tým pravdepodobne nič neurobíte. Moje javory dostávajú každý rok celú paletu fungicídov a insekticídov - všetky zbytky z ovocných stromkov - v pravideľných intervaloch. Jedine snáď Previcurom som ich nezalieval. Napriek tomu všetkému, vždy niektorý z nich zimu nerozchodí.

Začal som s nimi hrať klasický martingale. Zasadím dvojnásobok uhynulých... 

Ak Vás javory zaujímajú, tak si stiahnute knižku J.D.Vertrees: Japanese Maples. Je docela dobrá. Odkaz na ňu je vo vlákne Plíseň na javorech

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.39 (?), 13.4.2009 19:50

Souhlasím s názorem, že pěstování javorů je provázeno ztrátami. S tím musíme počítat.  Ztráty po letošní zimě: Skoro 1 m vysoký Acer pal. Shaina a 50cm Acer pal. Tsuma gaki. Je to ztráta, ale máte tím vlastně prostor pro nové. Nezoufejte 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.17 (?), 15.4.2009 19:35

Děkuji za Vaše rady, ještě bych se zeptal, zda má smysl uřezat kmen javoru cca 30 cm na zemí, kde vypadá zdravě a je na něm dost rašících pupenů a jedna narašená větvička a když jsem někde jinde ve skupině javor vykopal i s kořeny, tak zda můžu na stejné místo zasadit nový? Nehorzí, že se ten nový nakazí opět s půdy po jeho předchůdci? Pomohlo by prolití roztokem z prvikuru? Ještě jednou děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 15.4.2009 21:36

Ťažko povedať čo by bolo najlepšie.  Je predpoklad, že už niečím napadnutý je a pravdepodobne napadnutý zostane. U javorov sa cení prirodzený rast a to už  nesplní, pretože bude navždy  "mrzák". Tento fakt by mi až tak nevadil, pestujem ich pre potešenie a nie na výstravu. Treba zvážiť nakoľko je vzácny a nahraditeľný. A  tiež treba zvážiť  nepochybne existujúci "osobný vzťah". Keby mne odišiel maiku jaku (4000) alebo nejaponský circinatum (30Kč),  tak by ma to štvalo asi viac, ako niektorý uhynutý palmatum.  Fakt neviem! Asi by som ho vykopal, dal ho na 1-2 roky do kvetináča "do karantény" niekam pod strom a potom "sa uvidí". Buď to rozchodí alebo nerozchodí.

Čo sa týka Previcuru, tak si nemyslím, že to je nejaké riešenie.  Ako systematické a dlhodobé riešenie je to neakceptovateľné. Ako krátkodobé riešenie to zase tak moc nevyrieši. Možno to iba nejakú hubu dočasne oddiali.  // Nesadím na to isté miesto, ale vždy "o kus ďalej". Vždy sa nejaké miesto nájde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.67 (?), 16.4.2009 9:12

Radu pro castecne nemocny javor bohuzel taky nemam. Mohu jen uvest, že jednou zasazeny je asi lepe zlikvidovat, postupne odstranovani nemocnych casti je jen ztratou casu, javor stejne zahyne, tak se mi to stalo. Na druhou stranu se mi nezda, ze se choroby jednoznacne prenaseji na ostatni okolni javory. Vychazim z toho, že javor, ktery zasahlo "verticilium" rostl v zapoji s ostatnima a oni zatim nic, rostou. Podobne mensi javory, co prechovavam v zime ve studene garazi, jeden je KO, ostatni raší jako o život. Netvrdim, že mam pravdu a že mne jeste neprekvapi, ale zatim je to tak. Docela by mne zajimal nazor nekoho komu vyhynuly vsechny, jak to probihalo casove?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 151.17 (?), 16.4.2009 20:26

Děkuji za radu. Vykopu tedy i ty zbylé dva "pahýly" a nasadím nové. Umřelo jich celkem 6 a koupil jsem zatím 3, tak musím koupit ještě asi 6, aby to nemělo sestupnou tendenci! Previkurem přeliju všechny!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 24.59 (?), 15.5.2009 19:06

Dobrý den všem,

jestli mohu, připojím se se svým problémem. Máme vloni v létě zasazený Acer Palmatum Atropurpureum, který se zatím po zimě neprobudil. Pupeny má v podstatě ve stavu, který byl přes zimu. Normálně bych ho odepsal, ale ve dřevě vypadá zdravý - tj. zelený. Nevíte někdo, čím ho probudit?

Díky za jakoukoliv radu.

PS: Na kmeni dole u země jsem objevil asi 5 cm dlouhou prasklinu v kůře, která jakoby mokvá. Mohl by tohle být zdroj problémů?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 179.4 (?), 27.5.2009 21:37

Prosím zkušenější pěstitele japonských javorů o shlédnutí fotografie a radu či posouzení zda je poškození kůry nemoc nebo popálení od slunce a zda je šance že to javor přežije.Také se chci zeptat kde japonské javory nakupujete, nebo kde je možné je spolehlivě objednat Díky.

www.rcauti.wz.cz/Zahrada/A_shishigashira.jpg

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika