Moruše

Věra Kuglerová - (2) - 84.202 (?)
14.3.2010 13:09

Dobrý den,

četla jsem si vaše příspěvky o moruších.Máte zkušenosti, tak jeden dotaz.Potřebuje moruše nějaké zvláštní hnojení?Taky jsem je jako dítě jedla u babičky na východním Slovensku: Měla tmavé i bílé odrůdy.Tmavé mi přišly více cukernatější.Objednala jsem si na podzim z Draga jednu bílou(tmavou v nabídce neměli-jinak bych ji brala).Takže mě za chvíli čeká výsadba.

Tedy hodně vody.Taky nemám na zahradě anglický trávník, ale spíše nějaký ten drn.

Děkuji za odpovědi a pěkné jaro

Kuglerová

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 248.32 (?), 17.1.2010 17:26, zobrazeno: 19769x
dobrý den, dají se někde sehnat stromky moruší? bílé a tmavé, tady v okolí už žádné nerostou:(, kdy je dobré je shánět a sadit?

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 17.1.2010 17:36

Nevím odkud jste, ale každé větší zahradnictví (školka) je má. Sadí se na podzim, můžete i na jaře - pak je důležité více zalévat. Sama mám černou už třetím rokem, bohužel ve špatné půdě a spíše stagnuje. Snad se časem ,,rozjede", protože je mám moc ráda - jen tak do pusy.. 

host - 248.32 (?), 17.1.2010 18:53
jsem ze zlínska, tady v okolí byly 3, ale všechyn jsou pokácené a nikde jinde v okolí jsem je neviděl, takže na jaro zkusím obejít zahradnictví, jako děcka jsme to jedli jak diví a pak sme byli celí modří :D, co to vyžaduje? vím že rostly v mezi, takže asi nijak extra péče

host - 235.249 (?), 17.1.2010 18:54

Nerozjede, moruše černá roste pomalu.

host - 4.115 (?), 18.1.2010 13:22

Dobrý den, stromky Moruší nejsou běžným sortimentem menších zahradnictví, ale ta větší (Hortis v Židlochovicích, Brabec v Modřicích) určitě jeden či dva kousky mají. Brnkněte si tam. Každopádně, pokud nemáte zahradu jako anglický park, ale spíš něco komornějšího, vřele doporučuji "smuteční", tedy převislou formu. Mám ji na dvoumetrovém kmínku, každý rok, přestože jí větve ostříhám "na deštníček"  má výhony až na zem a mí dva caparti ji využívají jednak jako zpestření jídelníčku, jednak jako schovku, když nechtějí být nalezeni, je to bez šance. Na podmínky asi moc náročná nebude, protože roste a plodí prakticky ve stavební suti smíchané se špatnou hlínou. Má ale automatickou závlahu, takže pořád vlhko.  Držím palce. Milena

host - 248.32 (?), 18.1.2010 17:48
no tak zahrada, celkem velká, selská, samé trnky, jabloně, hrušně, tak bych to chtěl trošku zpestřit, jinak díky za ten tip z ostrohu, na jaro si udělám výlet :)

Věra Kuglerová - (2) - 84.202 (?), 14.3.2010 13:09

Dobrý den,

četla jsem si vaše příspěvky o moruších.Máte zkušenosti, tak jeden dotaz.Potřebuje moruše nějaké zvláštní hnojení?Taky jsem je jako dítě jedla u babičky na východním Slovensku: Měla tmavé i bílé odrůdy.Tmavé mi přišly více cukernatější.Objednala jsem si na podzim z Draga jednu bílou(tmavou v nabídce neměli-jinak bych ji brala).Takže mě za chvíli čeká výsadba.

Tedy hodně vody.Taky nemám na zahradě anglický trávník, ale spíše nějaký ten drn.

Děkuji za odpovědi a pěkné jaro

Kuglerová

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 199.137 (?), 15.3.2010 10:43

Moruše jsou nenáročné. Občasnou péčí jim prospějete. Snesou silný řez, po kterém opět dobře obrazí. Část stromů při plotu jsem začal s úspěchem řezat jako živý plot z důvodu ochrany před prachem a cizími pohledy. Foto přikládám. V popředí jsou vzrostlé stromy moruší, vzadu řezané.

Bez názvu
Bez názvu

host - 235.249 (?), 15.3.2010 12:47

Jen pozor, bílé a černé rostou naprosto odlišně. Černé rostou hodně pomalu a nemyslím si, že je pro ně silný řez vhodný.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 104.45 (?), 30.8.2010 21:39

Prosí o radu, jak spolehlivě rozeznat od sebe morušovník morušovník černý (Morus nigra) a morušovník bílý (M. alba)? V barvě plodů to asi nebude. Viděl jsem stromy, které měli plody černé, nafialovělé, ale i bílé a rostly ve větrolamu nedaleko od sebe. Všechny plody byly zralé. Pochybuji, že by zde někdo sázel oba druhy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz