Magnolia - co potřebuje?

host - 205.168 (?)
23.3.2008 20:25

Proč nekvete? Možná že máte semenáč, ten sice bujně roste, ale vykvétá až v dospělosti - takže si několik let počkáte.   Řízkované a roubované rostliny jsou dražší, ale kvetou hned, někdy už při nákupu ve školce mají nasazené květy (nejjistější nákup). Druhá možnost je, že Vaše magnolie roste v nevhodných podmínkách. Potřebuje:

1. nesázet příliš hluboko, sázet do stejné hloubky jako byla ve školce
  2. půda musí být mírně kyselá, bez vápna, humózní a vlhká (má ráda mulč)
  3. daří se jí na slunci, ve stínu nerada kvete a špatně ve dřevě vyzrává
  4. chránit před ranním sluncem, květy jsou citlivé na kombinaci jarní mrazy + sluníčko
  5. poloha chráněná před mrazivými severními a východními větry, vyvarovat se mrazových "kapes" na zahradě (např. dobře vyzrálé dřevo m. soulangeany snese až -15° bez poškození)
  6. neřezat, magnolie nemají schopnost zavalovat větší rány

Je to stručně a snad i přehledně, pokud by to nestačilo pošlu odkaz na odborníky.            Lili

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

ivana.smetana - (1), 18.3.2007 13:07, zobrazeno: 14075x

Dobrý den, minulý rok v létě jsem si koupila malou rostlinku Magnolie. Nedávala jsem ji zatím do země ale do květináčku. Chtěla jsem, aby mi vytvořila kmínek a a košatou korunku. Tak jsem jí odstaňovala lístky a nechávala pouze na korunce. Přez zimu jsem si ji dala do zimní zahrady. Teď už mi pěkně opuká a chtěla bych ji dát buďto na stálé stanoviště nebo do většího květináče. Co by pro ni bylo lepší? A jak prosím pokračovat při tvarování. Taky bych chtěla poprosit o radu, která zemina by pro ni byla nejlepší, jaké stanoviště a hnojiva. Děkuji za rady.

aidulka - (1) - 157.69 (?), 25.2.2008 14:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám alespoň pět let magnolii, ale nevím co dělám za chybu, nechce mi vůbec kvést. Jen obroste listy a květy nic. Už jsem ji přesadila na jihozápad, narostli ji další větvičky a zase nekvete. Prosím o radu

host - 1.3 (?), 27.2.2008 13:02

Existují např.  Magnolia x soulangeana, M. stellata, kobus, obovata, liliiflora. U magnolie soulangeany je pozdní nástup do kvetení poměrně častý, stává se, že má 10 rokem teprve několik prvních květů zvláště v živinami bohatých půdách. Většinou záleží na místě, kde je šácholan pěstován. Musíte mít ještě trochu trpělivosti. Pro nasazení květů je podmínkou vyzrání v dřevě. Intenzitě růstu do vyzrávání lze pomoci - od počátku léta přidat postřikem na list opakovaně pouze draselné hnojivo (bez dusíku).

host - 205.168 (?), 23.3.2008 20:25

Proč nekvete? Možná že máte semenáč, ten sice bujně roste, ale vykvétá až v dospělosti - takže si několik let počkáte.   Řízkované a roubované rostliny jsou dražší, ale kvetou hned, někdy už při nákupu ve školce mají nasazené květy (nejjistější nákup). Druhá možnost je, že Vaše magnolie roste v nevhodných podmínkách. Potřebuje:

1. nesázet příliš hluboko, sázet do stejné hloubky jako byla ve školce
  2. půda musí být mírně kyselá, bez vápna, humózní a vlhká (má ráda mulč)
  3. daří se jí na slunci, ve stínu nerada kvete a špatně ve dřevě vyzrává
  4. chránit před ranním sluncem, květy jsou citlivé na kombinaci jarní mrazy + sluníčko
  5. poloha chráněná před mrazivými severními a východními větry, vyvarovat se mrazových "kapes" na zahradě (např. dobře vyzrálé dřevo m. soulangeany snese až -15° bez poškození)
  6. neřezat, magnolie nemají schopnost zavalovat větší rány

Je to stručně a snad i přehledně, pokud by to nestačilo pošlu odkaz na odborníky.            Lili

host - 205.168 (?), 23.3.2008 20:31

P.S.  ještě jsem zapomněla

7. neokopávat!!, je citlivá na poškození povrchových kořenů

P.P.S : magnolia kobus - statný strom vysoký až 10m, bujně roste, kvete bíle až načervenale, voní, nakvétá až po 10 - 15 letech.

host - 48.2 (?), 4.8.2008 12:19

mám opačný problém Magnolie mi kvete dvakrát do roka a má tak velké přírustky, že musím podkládat větve aby se nezlomily. Nemůžu alesponˇ ostříhat nové výhonky a plody? děkuji za radu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz