Kvetení kdoulovce

limetka - (38) - 182.109 (?)
19.2.2010 9:29

Možná spíš - nejsou jedovaté, ale zkuste si do nich kousnout - pro vysoký obsah saponinů si myslím, že podruhé už to neuděláte:-))

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 66.16 (?), 6.8.2009 17:45, zobrazeno: 16182x

Dobrý den,

prosím, poraďte mi. Mám vypěstovaný kdoulovec pouze z větviček. Jedná se o druh, který dorůstá až do 2metrů. Je už poměrně hustý a dva roky mně již kvete. Bohužel nikdy se z květu nevytvořilo jablko. Ani náznak. Dělám chybu v pěstování a nebo je chyba někde jinde? Děkuji za odpověď. Jana

host - 75.64 (?), 14.2.2010 0:05

Některé druhy (odrůdy?) kdoulovců plody nemají.

Jarda

host - 58.225 (?), 17.2.2010 20:42

Některé odrůdy kdoulovců opravdu plodí málo, nebo vůbec, ale je to taky možná otázka hnojení -draslík a fosfor a nebo přítomnost opylovače, tedy druhého keře jiné odrůdy.Ale spíš mě zajímá, k čemu plody potřebujete.K jídlu to není.Údajně existuje nějaká jedlá odrůda, ale nevím o ní.Jinak plody jsou tak kyselé, že spotřebujete velké množství cukru, aby se to nakonec stejně vyhodilo.Ale to vás třeba nezajímá.Množství květů se dá ovlivnit také vhodným řezem.Kdoulovec japonský a nižší odrůdy s větším podílem tohoto druhu plodí dobře, zatímco kdoulovec lahvicový a vyšší odrůdy plodí málo.Dneska se ale velmi často prodávají semenáčky u kterých nevíme, co z toho bude, ale mohou se vydařit i krásné rostliny.Když to máte z větviček, tak asi víte, zda plodil ten mateční keř.Pokud ano, chce to na jaře pohnojit a čekat.Případně sehnat nějakého bratříčka, ale z jiného keře.

host - 180.2 (?), 17.2.2010 21:16

Dobrý den. Těch kdoulovců na jídlo je několik odrůd. Asi nejznámější je kultivar Chaenomeles japonica "Cido" Ale spíš než na přímý konzum je to na technologické zpracování, kde jsou výsledky prý vynikající. Také se kdoulovcům říká citrón severu. Ten uvedený kultivar některé školky u nás pěstují. Stanislaw

limetka - (38) - 182.109 (?), 18.2.2010 12:27

Došlo tady k omylu - Kdoulovec (Chaenomeles) je okrasný keř a jeho plody sice krásně voní, ale nejsou jedlé. No a pak je tu Kdouloň obecná (Cydonia oblonga), což podle vzrůstu asi je váš případ, a ta má plody k jídlu, ty velké žluté malvice, ze kterých se dělá mj. výborná marmeláda. Váš stromek je možná ještě mladý, zkusila bych počkat.

host - 49.39 (?), 18.2.2010 12:49

Pro upřesnění co máte zač: zde jsou důležité rozlišovací znaky

Kdoulovec kvete nejčastěji "uvnitř" keře na menších větvičkách poblíž hlavních větví; nejčastěji kvete v různých odstíneh červené - od světle červené po tmavě karmínovou, pak do oranžova, růžově anebo bíle. Keře dorůstají od 0,5 m do nějakých 3 m - podle druhu a odrůdy. Listy jsou lesklé, jakoby voskovité, s výraznými palisty naspodu řapíků. Větvičky dost často mívají trny - kolce (krátké zašpičatělé větévky).

Oproti tomu (pravá) kdoule obvykle kvete jednotlivými květy, dosti často na koncích výhonů a bíle až světle narůžověle (jinou neznám). Kdoule jsou plstnaté a o velikosti (průměru) nejčastěji okolo 10 cm. keř či stromek kdoule dorůstá obvykle do několika metrů výšky. Listy jsou - stejně jako plody - trochu plstnaté. Větvičky nemají trny (kolce).

Takže - máte opravdu kdoulovec? (já si myslím, že ano) - anebo máte kdouli?

Josef.

host - 58.225 (?), 18.2.2010 16:55

K omylu nedošlo, bavili jsme se o kdoulovci.Kdoule je něco jiného.Ale opravdu jsou některé kdoulovce jedlé.

limetka - (38) - 182.109 (?), 19.2.2010 9:29

Možná spíš - nejsou jedovaté, ale zkuste si do nich kousnout - pro vysoký obsah saponinů si myslím, že podruhé už to neuděláte:-))

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz