Co je to za stromek/kerik?

host - 102.114 (?)
8.9.2025 21:05

Myslím, že to bude něco jiného, ale co, to nevím.

Zkusil jsem "to" na monitoru vyfotit a "prohnat" přes appku PlantNet, ale nebyl jsem úspěšný. Zkuste to s originální fotkou.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 112.156 (?), 30.8.2025 18:37, zobrazeno: 486x
Dobry den, dostala jsem tento maly stromek / kerik v kvetinaci, viz foto - nevite prosim jak se jmenuje? Na nekterych listech se v prubehu leta udelaly tmave skvrny - je to nemoc, nebo od slunce? Dekuji za rady...
stromek-kerik
stromek-kerik

host - 248.153 (?), 30.8.2025 21:32

Řekla bych, je je to ruj vlasatá (Cotinus coggygria), odrůdy jsou podle barvy listů od téměř žluté přes zelenou až do vínové. Je to poměrně větší keř, moje červenolistá má v součastnosti cca 1,5m šířky a téměř 3m výšky (a vypadá to, že už dál neporoste).

Ty skvrnky mohou být způsobené sluncem - pokud svítilo na pokropené listy, nebo přelitím vodou v malém květináči - chce dát do volné půdy.   

Je to keř okrasný hlavně květenstvím.        Lída    

ruj vlasatá
ruj vlasatá

host - 112.17 (?), 1.9.2025 4:40

Děkuji moc za odpoved, divala jsem se na obrazky Ruje na internetu a ackoli tvar listu je velmi podobny, ruj se zda mit na listech vyraznejsi žebrování, to ale na listech moho keriku chybí. Listy jsou hladké jak nahore, tak dole. Jsou takové jakoby ztučnělé, trochu připomínají listy rododendronu (tou tuhostí). Nemáte ještě jiný tip, co za keřík by to mohlo být? Děkuji moc!

host - 248.160 (?), 1.9.2025 21:39

Tak jsem teď koukala na obrázky na netu, podle fotek a Vašeho popisu by to mohlo být také tohle (pokud ten Váš keřík má vstřícné listy - na Vaší fotce to není moc poznat). Jinak nevím - jedině pátrat dál.                       Lída

https://www.nelenprozelen.cz/a/psidium-cattleianum-subtropicke-plody-pro-zacatecniky

host - 112.54 (?), 2.9.2025 1:38
A vite ze to mozna bude ono? Ty listy vypadaji presne tak jako na te catlejane... Dekuji mockrat!!

host - 102.114 (?), 8.9.2025 21:05

Myslím, že to bude něco jiného, ale co, to nevím.

Zkusil jsem "to" na monitoru vyfotit a "prohnat" přes appku PlantNet, ale nebyl jsem úspěšný. Zkuste to s originální fotkou.

Josef.

host - 248.160 (?), 9.9.2025 21:57

Ono pokud to je to Psidium cattleianum, tak by to mělo časem mít plody - až později jsem našla, že se prodává pod názvem "jahodový stromek", mají ho různá zahradnictví.                  Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz